12 Luty 2025, 01:47:13 czas Polski

Autor Wątek: Program do rozrysu płyt  (Przeczytany 14925 razy)

Offline bodek6

Odp: Program do rozrysu płyt
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Kwiecień 2018, 22:13:19 czas Polski »
No widzisz, w takich sytuacjach jak Twoja może i dobre byłoby dodać info o cenie zerowej. Idzie to do listy rzeczy do zrobienia :)

Nowe zadanie - tak jak mówisz - kosmetyka - się zobaczy na końcu :)

Z tymi metrami za płytę - w sumie to nie problem, ale sporo osób uznało to za zbędne więc .... nie robiłem tego.... Idzie do kolejki :):)

Pzodrawiam
Bogdan

Offline bodek6

« Odpowiedź #31 dnia: 10 Kwiecień 2018, 22:52:29 czas Polski »
Witam

www.eformatka.pl

No dobra,
Co chciałem to zrobiłem, chociaż nie do końca.

Aktualizacja:
 - Po wyborze płyty i odświeżeniu strony nie trzeba od nowa wybierać płyty. poprzednia wybrana zostaje zapamiętana. Bardzo usprawnia to dodawanie formatek po wykonaniu np. Rozkroju.

- dodano opcję dodawania formatek z uwzględnieniem oklejania (jego grubości), oraz z frezowaniem wstępnym (jeśli takie ustawimy).
Można dodawać formatki z włączoną opcją <podaję wymiar z obrzeżem> wtedy wymiar automatycznie korygowany jest o grubość obrzeża oraz, jeżeli ustawimy grubość frezowania wstępnego - wymiar również jest korygowany.
Nie musimy ustawiać frezowania. Możemy również odznaczyć opcję <podaje wymiar z obrzeżem>, wówczas podajemy wymiar gołej formatki.
Informacja o grubości frezowania wyświetlana jest nad listą formatek w celu lepszej orientacji podawania wymiarów formatek.

W pola wpisujemy wymiary, poniżej podawane są wymiary skorygowane o grubości oklejania oraz o grubość frezowania wstępnego, oczywiście jeżeli te opcje są włączone.

Na liście formatek obok nazwy formatki podawany jest wymiar który wpisaliśmy w pola. Natomiast kolumny długość i szerokość pokazują wymiar skorygowany.

Na końcu nazwy formatki, jeżeli włączono opcję <podaje wymiar z obrzeżem> widnieje gwiazdka, oraz gwiazdki tej nie ma, gdy opcja ta jest wyłączona.

Ustawienia wartości frezowania wstępnego dostępne jest w ustawieniach.

Czego nie zrobiłem:
 - import formatek z pliku excela nie jest jeszcze dostosowany do nowych opcji
 - brak pamiętania wyboru opcji <podaje wymiar z obrzeżem>
 - brak uporządkowania wszystkich opcji tak, aby były bardziej przejrzyste.

ale to niebawem.

Pozdrawiam
Bogdan

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Kwiecień 2018, 07:13:47 czas Polski »
Dzięki! Na liście do testów ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline bodek6

« Odpowiedź #33 dnia: 11 Kwiecień 2018, 08:26:26 czas Polski »
Dzięki! Na liście do testów

Spoko, niema za co:)

Pozdr

Offline bodek6

« Odpowiedź #34 dnia: 13 Kwiecień 2018, 22:21:12 czas Polski »
Witajcie

Aktualizacja:
 - dołożono funkcję korekty wymiaru uwzględniające grubość obrzeża i frezowania wstępnego podczas wczytywania pliku excel.
w pliku excel należy przy każdej formatce zaznaczyć czy podano wymiar z obrzeżem, czy nie.
Jeśli wymiar podawany jest z obrzeżem zaznaczamy "x" w odpowiedniej kolumnie.
Jeśli wymiar podawany jest bez obrzeża - nie zaznaczmy nic.

Pozdrawiam
Bogdan

Offline bodek6

« Odpowiedź #35 dnia: 17 Kwiecień 2018, 07:52:13 czas Polski »
Witajcie

Aktualizacja:
- dodano opcję importu formatek z pliku generowanego przez program KDMAX (excel). Trzeba potestować, bo miałem tylko jeden plik na którym mogłem się oprzeć.

Pozdrawiam
Bogdan

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #36 dnia: 17 Kwiecień 2018, 16:25:43 czas Polski »
Co nastepuje po utracie waznosci konta? Jaka wysokosc oplaty? Mozna poprawic dodawanie plyt? Chodzi o to aby po dodaniu jednej formatki pojawialy sie puste pola w nazwie i wymiarach kolejnej?

Offline bodek6

« Odpowiedź #37 dnia: 17 Kwiecień 2018, 19:42:39 czas Polski »
Radi198822 nie bardzo rozumiem o co chodzi.

Jak miałbym poprawić dodawanie płyt?
I o co chodzi z dodawaniem formatek?

Obecnie jest to wersja testowa więc nie ma opłat.
Nie zastanawiałem się jeszcze nad wysokością opłat. Narazie muszę dokończyć wszystkie funkcje, które są zaplanowane.

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #38 dnia: 17 Kwiecień 2018, 19:55:50 czas Polski »
Aha. Ok. Wpisuje wymiary i klikam dodaj formatke, formatka zostaje dodana a wymiary zostaja w okienku i trzeba recznie kasowac a moze wygodniej by bylo aby pojawialy sie puste okienka po dodaniu formatki.

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #39 dnia: 17 Kwiecień 2018, 20:00:43 czas Polski »
eformatka wspolpracuje z programem PRO100?

Offline bodek6

« Odpowiedź #40 dnia: 17 Kwiecień 2018, 20:14:03 czas Polski »
Aha. Ok. Wpisuje wymiary i klikam dodaj formatke, formatka zostaje dodana a wymiary zostaja w okienku i trzeba recznie kasowac a moze wygodniej by bylo aby pojawialy sie puste okienka po dodaniu formatki.

Nie musisz kasować niczego.
Wystarczy że zaczniesz pisać a zaznaczony tekst sam się skasuje...
Chodzi mi o to, że na etapie pisania programu dotyczącego dodawania formatek obecni użytkownicy sugerowali, żeby wymiary zostały, nawet dla lepszej orientacji, jaka formatka została dodana.
Chyba, że u Ciebie po dodaniu tekst nie zaznacza się.

No ale zaraz..

Po dodaniu formatki, skupienie jest na polu "nazwa", potem klawiszem <TAB> przechodzisz do pola długość i masz tekst zaznaczony. Zaczynasz pisać nowy wymiar a stary się kasuje.... potem tak samo <TAB> i piszesz "szerokość", potem <TAB> itd....

Czy współpracuje z PRO100? - to dwa różne programy, ale niebawem będzie możliwy import formatek z pliku PRO100 do mojego programu.

Pozdrawiam

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #41 dnia: 17 Kwiecień 2018, 20:26:35 czas Polski »
Ok. Rozumiem. Nie bylo tematu.

Offline bodek6

« Odpowiedź #42 dnia: 19 Kwiecień 2018, 22:03:08 czas Polski »
Witam

Aktualizacja:
- zmieniono układ ustawień, wydaje mi się, że bardziej przejrzysty i poukładany
- przeniesiono guzik <nowe zadanie> z menu do <moich zadań>. Nad listą zadań jest guzik <dodaj zadanie>

Pozdrawiam
Bogdan