18 Marzec 2025, 17:16:47 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzie 4 w 1.  (Przeczytany 8974 razy)

mily68

• Gość
Odp: Elektronarzędzie 4 w 1.
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Wrzesień 2014, 22:56:36 czas Polski »
Zgadza się. 4w1 oznacza jedną maszynę wieloczynnościową ale co najmniej cztery razy droższą od tej co proponujesz a i tak będzie to Chińczyk wątpliwej jakości.
Ja bym Ci zaproponował wiertarkę kolumnową np. takiego Bosch'a jaki ma MarcinW a w ostateczności nawet dobrą wiertarkę na statywie. Do tego strugarko - grubościówkę i pilarkę stołową którą sobie stuningujesz (na pewno pomożemy dobrą radą) zamontowane na szafkach z kółkami - możesz tym jeździć po całym "warsztacie" i nie tylko (czyli w razie potrzeby "zbunkrować" gdzieś żeby nie zabierały miejsca). Minusem jest to, że 1,5 tys. zł. raczej nie starczy a plusem że jak dobrze poszukasz to nie będziesz musiał bardzo zwiększać budżetu.

Offline Morświn

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Wrzesień 2014, 23:03:29 czas Polski »
Jak już wkraczamy na wiertarki kolumnowe to ja polecam WS-15, troche przy takiej robiłem i obecnie to będzie chyba mój kolejny zakup.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Wrzesień 2014, 23:16:24 czas Polski »
Adi nie zapominaj o budżecie kolegi i wadze maszyny oraz o tym, że trudno znaleźć WS'kę nie-do-remontu.
A właśnie - 1,5 k to Kozio proponował a autor wątku jaką kwotę chce przeznaczyć na graty?

Offline Morświn

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Wrzesień 2014, 23:21:16 czas Polski »
Myśle że coś w granicach pierwszego linka.
Mi chodziło o taką do remątu, to największa frajda :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Wrzesień 2014, 23:32:46 czas Polski »
Frajda tak ale nie każdy będzie miał na to ochotę no i ta waga - w ciasnym garażu gdzie walczy się o każdy centymetr miejsca mobilność maszyn jest bardzo pożądana a WS'ka to raczej waga ciężka (i to bardzo)...
W kwocie zbliżonej do 1,5 k to tylko maszyny marketowe lub używki byle NIE all in one.
Poczekajmy aż autor wątku się wypowie cobyśmy kolejnej epopei nie pisali... :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Wrzesień 2014, 16:52:51 czas Polski »
Czy to jest jedna tarcza do metalu i drewna?
czy na metalu nie tępi się?

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Wrzesień 2014, 17:30:54 czas Polski »
Tak jedna do drewna, aluminium, plastiku i metalu. Poniżej filmik, mam ją od ponad roku i tnę nią wszystko i daje rade, cięcia na drewnie są czyste.

http://youtu.be/j9BC0RTDBIo

Mam też ukośnicę

http://youtu.be/x1_di0CTrtM?list=UU9iG0cCwPrKVGPcaG_K5WHw

ją mam ponad 2 lata i też nadal tarcza tnie jak nowa. Jedna tarcza starcza na 20 razy dłużej niż zwykła tarcza do metalu, tnie szybciej, jest mniej iskier a po cięciu metal jest zimny.
A tutaj porównanie takiej tarczy z normalną:
http://youtu.be/dPSebuPlHH4?list=UU9iG0cCwPrKVGPcaG_K5WHw
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline Trombi

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Wrzesień 2014, 18:52:20 czas Polski »
Ja wziąłem JCB, bo ma 5 lat gwarancji. Zastanawiam się czy tarcza od Evolution będzie pasowała. Raczej nie powinno być problemu. W każdej chwili jakby co mozna wymienić. Chyba.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Wrzesień 2014, 19:31:14 czas Polski »
Ja mam tą małą ukośnicę ale nie odważyłem się ciąć nią metalu, ale może sie skuszę :D
No może czasem natrafię na gwóźdź bo używam desek z palet często...