Witam.
Chciałbym się podzielić moimi pierwszymi wrażeniami z Pilarką stołową DWE 7492.
W zestawie otrzymałem:
Piłe
Tarczę 24T 250 x 30mm
Klin zwykły
Klin niezwykły

( z końcówką do odsysania plus osłony tarczy)
Klucze do wymiany tarczy
Adapter odsysania pyłu Airlock
Kątomierz
Piła:
Blaty równe,
Culaga równoległa do tarczy ( co mozną regulować przesuwając zespołem silnika, choć strasznie ciasno się dokręca śrubki tej regulacji). Dokładna miarka, bardzo solidny system blokowania, nic si nie rozjeżdża w trakcie cięcia. Sama culaga to cieniutkie zdaje się aluminium, ale jak wspomniałem wcześniej wszystko stabilne, nie wygina się.
Ciałęm blat 38mm ( tarcza 100zębów), szło dosyć płynnie. Nie powiem, że jak w masło, ale jakoś mocno nie pchałem. Także mocowo daje rade.
Piła wyposażona w dwa solidne miejsca do złapania i pewnego przenoszenia.
Bardzo prosty system wymiany/ demontażu klina - rączka pod blatem z boku poluzowująca blokade klina.
Piła ma też opuszczoną zasłonę na przycisk power, także można sobie w każdej chwili go zakryć, by przypadkowo nie wystartować maszyny.
Piła w trakcie pracy bardzo stabilna, nie trzęsie niczym. Start dosyć agresywny, ale nie rzuca piłą. Dość głośna, ale to chyba normalne dla tego typu maszyny.
I jedna rzecz na minus - nie mogę ustawić blokady dla położenia 90 stopni. Wklejam zdjęcie. Gdy tarcza jest na kąt prosty, blokada po maksymalnym wychyleniu nie styka się z ogranicznikiem zespołu silnika. Jak dobije do blokady to wyjdzię kąt minus kilka stopni. Odsyłałem do serwisu, zwrócili w takim samym stanie. Dla mnie ogólnie wygląda jakby cały zespół silnika był zamontowany za mocno w prawo, bo z kolei blokada do 45 stopni musi być prawie na maksa schowana. Nawet w instrukcji jest opisane, iż należy to "skalibrować", no ale u mnie się nie da. Gdy telefonicznie rozmawiałem z serwisantem, dośc długo nie mógł zrozumieć o co mi chodzi, jakby myślał, że wskaźnik mi sie rozjeżdża, dopiero po wysłaniu filmiku jakby zrozumiał, no ale finalnie mi z tym nic nie zrobili, a faktycznie wykalibrowali wskaźnik zadanego kąta :/ A nawet im dokserowałem i zakreśliłem fragment isntrukcji obsługi z dopiskiem, że tego kroku nie da się właśnie zrobić.
Jak to jest w waszych sprzętach, też innych marek? Czy ja może coś mega źle rozumiem i ta blokada nie ma się stykać. Zdjęcie z ustawioną tarczą na 90 stopni, a blokada nie sięga, jest wysunięta na maksa. Walczyć dalej z serwisem?
Z załączonych dodatków:
Tarcza 24T - tnie

uciąłem parę deseczek wzdłużnie, jest ok.
Klin zwykły - również działa

Klin niezwykły - osłony tarczy świetnie łapią odpad po odcięciu by nie wciągała go tarcza.
Klucze - wymiana tarczy zajmuje dosłownie chwile, zdejmuje osłonę wokół tarczy (przekręcając śrubokrętem blokade), kluczami łapiemy śrube tarczy i odkręcamy.
Adapter Airlock - zakładany na metalowy dolny odsys. Ja dopinam do niego mój mały odkurzacz DCV584L i o dziwo dobrze się to sprawuję.
Kątomierz - łatwy do ustawiania, solidnie trzyma ustawiony kąt. Sporym minusem iż jego szyna ma luz w prowadnicy stołu (~ 0.5mm), także trzeba pilnować by prowadnica przylegała do jednej strony w trakcie przejazdu.
Na dniach dorobie sanki i powinno być jeszcze lepiej.
Jak mi się coś przypomni to dopisze. Na wszelkie pytania chętnie odpowiem. Mam nadzieję, że komuś pomogę w ewentualnych rozważaniach zakupu piły.