06 Grudzień 2024, 08:58:12 czas Polski

Autor Wątek: Olejowanie blatu kuchennego  (Przeczytany 2309 razy)

Offline slawolp

Olejowanie blatu kuchennego
« dnia: 14 Grudzień 2023, 18:29:25 czas Polski »
Witam. Postanowiłem odnowić blaty kuchenne pokryte białym olejem. Blaty są zrobione z jaworu więc chyba z klonu jaworowego. A dodatkowo pokryte białym olejem firmy adler chyba po to by zamaskować ciemniejsze deszczułki.
Moje pytania to:
1. czy da się tak zedrzeć ten olej tak by potem położyć olej bezbarwny? Czy to ma sens?
2. gdyby jednak się okazało, że nie to nie ma sensu to czy można położyć olej biały innej firmy na olej firmy adler?
Jak widać na zdjęciu lewa strona była nieużywana, i teraz zdzierać do stanu pozostałej części, czy odpuścić i zaolejować białym olejem?
Blat jak był nowy wyglądał tak jak na drugim zdjęciu.

Offline Lirorobert

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 7485
  • Ocena +2/-0
  • View Gallery
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Olejowanie blatu kuchennego
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudzień 2023, 22:17:01 czas Polski »
Nie wyrównasz koloru olejem.
Pozostaje szlifowanie do żywego drewna I ponowne olejowanie.

Offline slawolp

Odp: Olejowanie blatu kuchennego
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2023, 09:02:03 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź. A może go poprostu odwrócić, bo to drugie zdjęcie to jest ten sam blat tylko z drugiej strony. Delikatnie przeszlifować
 i pokryć białym olejem. Tylko krawędż przeszlifuje do surowego drewna.

Offline Lirorobert

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 7485
  • Ocena +2/-0
  • View Gallery
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Olejowanie blatu kuchennego
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudzień 2023, 17:38:05 czas Polski »
Jak uważasz.
Oczywiście że można.
A otworów po wkrętach nie ma od spodu?