14 Grudzień 2024, 23:56:48 czas Polski

Autor Wątek: Frez do krawędzi  (Przeczytany 2854 razy)

Offline Music65

Frez do krawędzi
« dnia: 20 Listopad 2023, 17:23:15 czas Polski »
Witam,

trochę już frezowałem ale w sumie to jestem początkujący w pracy z frezarką.
Maszyna to Makita górnowrzecionowa, mam przystosowany do niej stół.

Chciałbym uzyskać przekrój jak w załączniku, ale nie wiem jak poradzić sobie z krawędzią "A".

Robię ramki do maskownic kolumn głośnikowych i chcę zaokrąglić krawędzie żeby materiał nie przecierał się w tych miejscach.

Może ktoś podpowie jak do tego podejść.
Kąt 45st mogę usyskać na pile, ale jak zaokrąglić górną krawędź? Da się to zrobić przy pomocy mojej makity?
Frezy które mam nie nadają się do tego, szukałem też w necie, ale bez skutku...

Offline Granado

Odp: Frez do krawędzi
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopad 2023, 17:52:12 czas Polski »
A może małym strugiem ręcznym na minimalnym zbiorze?

Offline Music65

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopad 2023, 21:18:08 czas Polski »
Chyba nie będzie innego wyjścia, tyle że wprawy brak w posługiwaniu się strugiem :(
No ale kiedyś robiono takie rzeczy tylko ręcznie. Trzeba będzie najpierw poćwiczyć  :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +2/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopad 2023, 21:39:44 czas Polski »
A jakimi freazami dysponujesz?

Offline Music65

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopad 2023, 09:51:56 czas Polski »
Mam to co na fotce + całą masę prostych w różnych długościach i rozmiarach.

Ale znalazłem frez o kształcie który mógłby się sprawdzić, fotka niżej.
Gdyby ustawić go na odpowiednią głębokość na stole, materiał obrabiany nachylić pod odpowiednim kątem i użyć prowadnicy, to mogłoby się udać.
Na koniec trzeba by doszlifować krawędzie które najpewniej powstaną, ale to już nieduży problem.

Co o tym myślicie?

Offline mario78

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopad 2023, 13:23:31 czas Polski »
Na pewno prowadnica i profil przyklejony do stół i prowadnicy aby materiał nie miał tendencji do pochylania się w dół.  Lub można zrobić np podwójną ramkę maskownicy frezowana po obu stronach. Po ścięciu skosów,frezujemy obie strony a później przecinamy listewkę na dwie części. Płaszczyzna dotyku że stołem będzie większa i precyzyjniej wykonana praca. Jak duże będą te maskownice? Trochę niebezpieczna praca.

Offline Music65

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopad 2023, 10:33:46 czas Polski »
Dzięki za ciekawe pomysły.

Tak, wiem że praca z małymi rozmiarami jest niebezpieczna, już się o tym przekonałem, na szczęście bez konsekwencji ;-)

Wymiary będą nieco ekstremalne jak na standardy kolumn, 63x125cm. Zamierzam podejść do tematu nieco inaczej niż zazwyczaj się to robi.
Chciałbym wyciąć ramę z arkusza sklejki, da to większą sztywność i stabilność konstrukcji.
Najpierw chciałbym obrobić zewnętrzne krawędzie, na pewno będzie  bezpieczniej w ten sposób, choć z kolei kłopotem będzie duży rozmiar obrabianego detalu.
Następnie wytnę środek, częściowo przy pomocy frezarki, zaokrąglę tak wewnętrzne narożniki, a odcinki proste wytnę piłą.
Odpad będzie w sumie niewielki, bo mam pomysł na wykorzystanie środka.

Offline mario78

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marzec 2024, 09:02:50 czas Polski »
Witaj
Jak postęp z pracami? Mam pytanie,gdzie kupić materiał i jak zrobić maskownice do kolumn? Tapicerowanie,naciąganie i czym mocować?
Pozdrawiam

Offline FrancisLong

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpień 2024, 12:56:38 czas Polski »
Cześć!
Twoje pytanie jest bardzo konkretne, a praca, którą wykonujesz, brzmi naprawdę ciekawie. Co do zaokrąglenia krawędzi "A", to faktycznie nie jest to najłatwiejsze zadanie, szczególnie z frezarką, którą posiadasz. Makita górnowrzecionowa to dobry wybór, ale jak zauważyłeś, potrzebny jest odpowiedni frez. Do zaokrąglania takich krawędzi idealnie sprawdzi się frez zaokrąglający z promieniem, np. 3 mm lub 5 mm, w zależności od tego, jak duże ma być zaokrąglenie. Możesz też poszukać frezów z łożyskiem prowadzącym – to pomoże utrzymać kontrolę nad głębokością frezowania.
Jeśli nie uda Ci się znaleźć idealnego frezu, możesz spróbować techniki ręcznej, czyli delikatnie przejechać papierem ściernym, aby uzyskać miękkie zaokrąglenie. Jest to jednak czasochłonne i wymaga pewnej wprawy. Jeżeli chodzi o precyzyjne wykończenie, to frez zaokrąglający będzie najlepszym rozwiązaniem.
Mam nadzieję, że to pomoże i życzę powodzenia w dalszych pracach!