23 Maj 2025, 07:32:31 czas Polski

Autor Wątek: Samodzielne suszenie drewna.  (Przeczytany 42513 razy)

Offline robson

Odp: Samodzielne suszenie drewna.
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lipiec 2014, 17:24:35 czas Polski »
Robinson ,słońce to nie jest dobry pomysł do suszenia drewna ,drewno ogólnie tarcica to nie pranie ,które powiesisz na podwórku i ładnie wyschnie na słoneczku :)  proces suszenia jest dość długi w Twoim przypadku to 1cm grobości na rok , tak więc jak pisał wcześniej TomekZ ustawić sztapelek w przewiewnym miejscu na wysokich przekładkach dobrze było by też to jakoś zadaszyć , generalnie chodzi o to aby wiatr hulał pomiędzy deskami  :)
Jeśli chodzi o delikatne struganie przed suszeniem to uważam że jest to zbyteczne ,słyszałem nawet taką opinię że deski strugane mają ''utwardzoną'' powierzchnie i nieco dłużej schną .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Lipiec 2014, 18:11:44 czas Polski »
strugać

Nie strugać , szybciej schnie . Normalnie jak się spieszy to  ok roku na powietrzu , a potem do  suszarni .
Możesz poprzecinać na  węższe kawałki będzie  szybciej  wysychać ,ale wiecej  pękać i krzywic się , jeśli to Ci nie przeszkadza .Nie dosuszone pokleisz na chemolan ...................ale to  zabiegi   nie po stolarsku i tyle.

Offline robinson

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lipiec 2014, 00:19:58 czas Polski »
ok dzięki za podpowiedz
tak też zrobię jak radzicie
a puki co parę desek kupie suchych

Offline BartekBB

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Wrzesień 2017, 21:33:16 czas Polski »
Chciałbym odświeżyć temat....
Mam pytanie o dłużyce sosnowe, jak długo mogą leżeć na świeżym powietrzu pod przykryciem.
Mogę kupić drewno w dobrej cenie, ale potrzebuję je dopiero za kilka lat. Jak je przechować w odpowiednich warunkach, tak aby za kilka lat była z tego dobra więźba? Czy w "Surowym" stanie może leżeć pięć lat? Czy lepiej okorować całość i impregnować szczyty?
Dziękuję za pomoc.

Offline Rizer

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Wrzesień 2017, 21:32:44 czas Polski »
Okorować koniecznie. Kupujesz świeże drewno czy wysuszone? Jeśli świeże i to jeszcze w niemałych gabarytach to istnieje duże prawdopodobieństwo że porobią się śmigła. Jak wiem, to więźby robi się albo z surowego drewna zaraz po przetarciu(bo jest jeszcze proste) albo z suchego ale już wyrównanego i przestruganego, co zwiększa koszty i czas budowy. Co do składowania, to w miejscu przewiewnym, zadaszonym i w miare suchym, wtedy powinno móc sobie leżeć setki lat. Polecam jeszcze dział ,,Przedstaw się" :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Wrzesień 2017, 07:47:03 czas Polski »
Mam pytanie o dłużyce sosnowe

A koledzy podpowiadający wiedzą  co to  dłużyca?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Wrzesień 2017, 08:14:53 czas Polski »
Chyba niekoniecznie... ;)

Ale dłużyce też można okorować - byle świeże, bo później...😧😤

Przerabialiśmy aktualnie z bratem.
W czwartek trak.

P. S. Szpadlem dobrze idzie

Offline BartekBB

« Odpowiedź #22 dnia: 12 Wrzesień 2017, 22:15:57 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedzi.
Mam okazje kupić długie bale sosnowe (minimum 9m) z przeznaczeniem na więźbę. Belki będę potrzebował za kilka lat i obawiam się, czy drewno się nie powygina i wyrzucę pieniądze.
Czyli wnioskuję, że najlepiej będzie: kupić, przetrzeć, zaimpregnować i suszyć w cieniu, pod przykryciem.

BDW:
Przyznam, że nie bardzo rozumiem "Przedstaw się".

Offline Lopi1

« Odpowiedź #23 dnia: 12 Wrzesień 2017, 22:19:06 czas Polski »