15 Październik 2024, 20:57:20 czas Polski

Autor Wątek: Altana ogrodowa  (Przeczytany 8458 razy)

Offline suchy_5

Altana ogrodowa
« dnia: 28 Grudzień 2020, 17:23:58 czas Polski »
Hej koledzy po raz kolejny chciałbym prosić o pomoc przy budowie altany ogrodowej. Latem dostałem ściętych 6 sztuk bel olchowych o średnicach od 250mm do 310 mm, z tego materiału zrobię słupy pionowe. Na zdjęciach przedstawiam wymiary altany którą sobie zaprojektowałem w wolnym czasie, jestem laikiem jeżeli chodzi o drzewo dlatego chciałbym pomocy od doświadczonych fachowców. Niedawno zakupiłem ukośnice holzmana , w moim warsztacie posiadam frezarki górnowrzecionowe oraz wkrętarki udarowe więc myślę że sprzętu wystarczy żeby zrealizować ten projekt. Na jednym z zdjęć proszę o pomoc w celu wykonania łączeń belek wiążących , kolejnym pytanie to  czy belki 150x150 nie są za duże oraz czy krokwie 100x70 wystarczą .

Offline suchy_5

Odp: Altana ogrodowa
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudzień 2020, 17:27:05 czas Polski »
Hej koledzy po raz kolejny chciałbym prosić o pomoc przy budowie altany ogrodowej. Latem dostałem ściętych 6 sztuk bel olchowych o średnicach od 250mm do 310 mm, z tego materiału zrobię słupy pionowe. Na zdjęciach przedstawiam wymiary altany którą sobie zaprojektowałem w wolnym czasie, jestem laikiem jeżeli chodzi o drzewo dlatego chciałbym pomocy od doświadczonych fachowców. Niedawno zakupiłem ukośnice holzmana , w moim warsztacie posiadam frezarki górnowrzecionowe oraz wkrętarki udarowe więc myślę że sprzętu wystarczy żeby zrealizować ten projekt. Na jednym z zdjęć proszę o pomoc w celu wykonania łączeń belek wiążących , kolejnym pytanie to  czy belki 150x150 nie są za duże oraz czy krokwie 100x70 wystarczą .
. Jeszcze dziś wieczorem podeślę dolne mocowanie słupów od ziemi tylko znajdę czas.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +2/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudzień 2020, 19:02:18 czas Polski »
Witam.
Pierwsza uwaga to że drewo rośnie, a ścięte to już drewno.
Po drugie to nie ma potrzeby kopiowania calego poprzedniego wpisu.
Połączenia. Najlepsze będzie będzie połączenie czopowe wzmocnione wkrętami.
Dach powinien być oparty na palach. Grube kołki będą fi 20 wystarczą do pewnego zabezpieczenia. Ciekawi mnie jak zamierzasz unieść konstrukcję dachu i osadzić ją na słupach.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2020, 21:06:26 czas Polski »
Kolego Lirorobert
Po pierwsze wpis był przez przypadek w biegu ponieważ spieszyłem się, drugie dziękuję za zainteresowanie a po trzecie mój plan jest taki
1. wyspawam profile i ocynkuję które będą wchodziły podczas montażu jeden w drugi
2. betonowanie profili dolnych z stópką
3. montaż profili czyli przykręcenie ich do bali
4. wsuniecie przykręconych bali z profilem do poprzednio zabetonowanych
5. wycinanie łączeń w belkach oraz ich skręcanie
6. krokwie łaty itd.

A jeżeli chodzi o dźwiganie bali   to mam materiał z profili stalowych z których stworzę trójnóg po środku jego będzie dźwigarek do unoszenia
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2020, 21:09:30 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

Offline suchy_5

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudzień 2020, 22:17:29 czas Polski »
Chciałbym się dowiedzieć jak prawidłowo powinny być wykonane połączenia wieńca, oraz wieńca z pionowymi belami. Może dla niektórych z was czyli osób doświadczonych pytania banalne ale dla mnie coś nowego, proszę o wyrozumiałość.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +2/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudzień 2020, 23:18:18 czas Polski »
Jak pisałem.
Połączenie czopowe.
Może być przelotowe.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudzień 2020, 13:16:28 czas Polski »
Zrobiłem mały projekt czy połączenia mają tak wyglądać ?. zastanawiają mnie łączenia bali z belką wiążącą . A co powiesz na łączenie bali z podłożem , może inna koncepcja ?
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2020, 13:20:42 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +2/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudzień 2020, 14:06:21 czas Polski »
Połączenie są dobrze zaprojektowane.
Jeśli chodzi o zamontowanie bali do podłoża.
Dobrze rozumiem że jedna część będzie wsuwana w grugą?

Offline suchy_5

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudzień 2020, 20:52:10 czas Polski »
Tak , zgadza się dobrze myślisz ;), chyba że masz inną koncepcję. Może polecisz coś sprawdzonego do konserwacji
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2020, 20:54:05 czas Polski wysłana przez suchy_5 »

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +2/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudzień 2020, 12:45:30 czas Polski »
Jeśli tak to powinieneś elementy pogalwanizowac żeby nie rdzewiały. Pamiętaj że galwanizowanych elementów nie powinno się ciąć mechanicznie.  Jedynie nożycami lub gilotyną.

Offline suchy_5

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Styczeń 2021, 11:26:04 czas Polski »
Hej tutaj delikatnie się nie zrozumieliśmy jeżeli chodzi o konserwację materiału, mi chodziło o drewno a ty  Lirorobert myślałeś o metalu. Jeżeli chodzi o metal mam sporą znajomość , jak wspominałem wcześniej to będę cynkował ogniowo to jest najtrwalsza powłoka jeżeli jej nie uszkodzisz. Moje pytanie dotyczy jakich środków sprawdzonych użyć do konserwacji drewna , a drugie to czy drewno przywiezione prosto z tartaku montować i niech schnie  poskręcane na konstrukcji czy pozostawić je złożone na przekładkach do wyschnięcia ponieważ z tego co pytam to opinie są podzielone .

Offline marekgarczorz

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Styczeń 2021, 01:54:38 czas Polski »
Widziałem konstrukcje z tak świeżego drewna, że jak się cicho zachowywać, to słychać było dzięcioły. Różnie prawią. Poskręca zawsze. Dasz źle wysuszone też będzie pracować. Na dworze dodatkowo warunki atmosferyczne, czyli też będzie chodziło. Teraz kwestia łączeń belek itd. Najwygodniej będzie skręcić to wkrętami Cię sielskimi. Klucz udarowy po 2 wkrety tak żeby nie było widać i wio. Jak jest gdzie daj i 10,x 400. Ktoś powi że bale i do tego na sztorc wkręt to źle. Idealnie na sztorc owszem, ale jak wkręcasz na jedno łączenie 2 wkrety pod różnym kątem, atom tego nie ruszy.

Wysłane z mojego PAR-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline suchy_5

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Styczeń 2021, 17:07:42 czas Polski »
właśnie zgadza się różnie mówią, ja zawsze wysłucham każdej opinii :)

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +2/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Styczeń 2021, 18:49:25 czas Polski »
Moim zdaniem z mokego też moźna zrobić. Ja bym nawet zrobił. A niech pęka i skręca. Co to szkodzi?
Z ciekawostki to powiem:
Kojażycie takie piekne dębowe konstrukcje  dachowe?
To się robi z mokrego drewna. Nie suszonego.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +2/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Styczeń 2021, 18:53:11 czas Polski »
Tego typu