Kwiecień 27, 2024, 21:07:06 pm

Autor Wątek: Olejowanie blatu kuchennego  (Przeczytany 1086 razy)

Offline slawolp

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Olejowanie blatu kuchennego
« dnia: Grudzień 14, 2023, 18:29:25 pm »
Witam. Postanowiłem odnowić blaty kuchenne pokryte białym olejem. Blaty są zrobione z jaworu więc chyba z klonu jaworowego. A dodatkowo pokryte białym olejem firmy adler chyba po to by zamaskować ciemniejsze deszczułki.
Moje pytania to:
1. czy da się tak zedrzeć ten olej tak by potem położyć olej bezbarwny? Czy to ma sens?
2. gdyby jednak się okazało, że nie to nie ma sensu to czy można położyć olej biały innej firmy na olej firmy adler?
Jak widać na zdjęciu lewa strona była nieużywana, i teraz zdzierać do stanu pozostałej części, czy odpuścić i zaolejować białym olejem?
Blat jak był nowy wyglądał tak jak na drugim zdjęciu.

Offline Lirorobert

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 7551
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Olejowanie blatu kuchennego
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2023, 22:17:01 pm »
Nie wyrównasz koloru olejem.
Pozostaje szlifowanie do żywego drewna I ponowne olejowanie.

Offline slawolp

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Odp: Olejowanie blatu kuchennego
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2023, 09:02:03 am »
Dzięki za odpowiedź. A może go poprostu odwrócić, bo to drugie zdjęcie to jest ten sam blat tylko z drugiej strony. Delikatnie przeszlifować
 i pokryć białym olejem. Tylko krawędż przeszlifuje do surowego drewna.

Offline Lirorobert

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 7551
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Olejowanie blatu kuchennego
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2023, 17:38:05 pm »
Jak uważasz.
Oczywiście że można.
A otworów po wkrętach nie ma od spodu?