Elektronarzędzia > Wyrzynarki
Wyrzynarka Parkside 800W vs Bosch 800W
RuinPL:
Czy ktoś mógłby mnie oświecić, czym różnią się wyrzynarki o mocy 800W w cenie 200 zł od tych za 900 zł? Takim przykładem może być np. Parkside Pstk 800 C3 i Bosch GST 160 CE.
Ja na ten moment mam jakąś badziewną wyrzynarkę peugeota - tragedia. Nie ma opcji podświetlenia jakiegokolwiek, ani zdmuchiwania wiórów, podcinania, opcji zamocowania prowadnicy. Jedynie kąt można zmienić (chyba) i regulować prędkość. Jej najgorszą wadą jest jednak to, że nie jest w stanie nic uciąć prosto - nawet tnąc wolno, nawet tnąc wzdłuż jakiejś improwizowanej prowanicy - zarówno zbacza z linii cięcia, jak i kąt nie jest zachowany. No nie da się.
I teraz się zastanawiam: czy różnica w cenie pomiędzy takim Parksidem czy Boschem wynika z tego, że któraś z nich tnie prosto a druga nie? Parkside np. ma więcej bajerów: lampka, wskaźnik laserowy. Pozostałe rzeczy ma takie same: zdmuchiwanie trocin, odssysanie trocin, regulacja obrotów, regulacja podcinania itp. Więc w czym taki bosch jest lepszy (nie licząc zapewne żywotności - powiedzmy, że ten parametr mnie nie interesuje jakoś bardzo. Tym bardziej, że parkside ma gwarancję 3 lata jeśli się nie mylę).
Ja osobiście wolałbym mieć wyrzynarkę bez jakiejkolwiek opcji, jeśli tylko byłaby w stanie wszystko prosto i równo przeciąć.
Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć, jaka jest realna różnica między takim parksidem a boschem?
Pozdrawiam
tayjkt:
To jest ta sama różnica co w każdym sprzęcie, w Lidlu większość elektronarzędzi możesz kupić o wiele taniej niż odpowiednik Bosh\Metabo\Makita. Oczywiście Parkside ma przyzwoitą jakość, jednak sporo urządzeń trafia się uszkodzonych i psuje się jeszcze podczas gwarancji, nadrabia to polityka zwrotów Lidla która wymienia sprzęt bez problemu. Na pewno ktoś się znajdzie, kto zaraz powie, że ma cały park maszynowy z parkside i nic mu się jeszcze nie uszkodziło. Jednak sprzęt za 200zł jest do użytku bardziej hobbistycznego, czyli raz na jakiś czas używasz jednak jeśli miałbyś z tego korzystać codziennie to już maszyna nie wytrzyma. Ta zasada tyczy się wszystkich maszyn. Po za tym Lidl może sobie pozwolić na zmniejszenie marży z myślą o tym, że jak przyjdziesz kupić sprzęt to od razu zrobisz zakupy na drugie tyle.
MarkoP1:
Niedawno używałem wyrzynarkę Dewalt akumulatorową. I pierwsze co mi się rzuciło to ,że akumulatorową lepiej manewrować bez kabli i najważniejsze to po wyłączeniu nóż zatrzymuje się od razu. Elektryczna po wyłączeniu jeszcze chodzi przez pewien czas.
Również pracowałem na elektrycznej wyrzynarce Makita. Porównywałem do swojej Einhell. Jedynie Makita miała tyci mniejsze drgania.
Niedawno zwróciłem Parkside strug elektryczny, który był jeszcze na gwarancji. Przestał się włączać. Strugałem kilkadziesiąt desek sosnowych i biedak nie dał rady. Do kartonu wrzuciłem sam strug bez noży i akcesorii. Zwróciłem do Lidla. Za dwa dni miałem już na koncie zwrot.
Mam również długo i intensywnie eksploatowaną wkrętarkę Parksie "Akumulatorowa wiertarkowkrętarka 12 V PBSA 12 D2" działa bardzo dobrze bez zarzutu.
Kolejną rzecz Parkside jaką mogę polecić to zgłębiarka. Niektórzy stolarze na yotube porównują ją do drugiej swojej np.Festool i robią wielkie oczy ,że tak tanio można kupić coś równie dobrego.
Kosia:
Mój mąż ma taką, bardzo sobie chwali :)
mario78:
Podpinam sie do tematu. Wyrzynarka Bosch GST 160 CE. Na filmach które widziałem pracuje fajnie,precyzyjnie i radzi sobie z grubym materiałem. Zastanawiam sie też nad wyrzynarką festool. Ważne jest dla mnie precyzyjne cięcie. Budżet do 1500 zł
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej