Grudzień 11, 2023, 11:00:03 am

Autor Wątek: Wyzanie! ławostół rozkładany w szerz i wzdłuż z podnoszeniem.  (Przeczytany 911 razy)

Offline doktor

• Full Member
Wyzanie! ławostół rozkładany w szerz i wzdłuż z podnoszeniem.
« dnia: Listopad 22, 2022, 10:08:01 am »
Stoi przede mną temat wykonania "ławostołu" który da się w miarę łatwo zamienić w stół jadalniany.
 System podnoszenia wydaje mi się że wykonam wydłużając nogi (będą one podwójne skręcane śrubami)-To najpewniej mam jakoś ogarnięte. Wydłużanie blatu (gdyby nie poszerzanie) było by też stosunkowo proste. Ale jak wykonać w sposób w miarę prosty poszerzenie  i wydłużenie równocześnie?? Biorąc pod uwagę że elementy mają się zmieścić w stole aby nie wymagały dodatkowej przestrzeni do przechowania.
Czy ktoś może robił już taki stół? Lub spotkał się z jakimś pomysłem jak to wykonać?
Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Online tomekz

• Hero Member
Odp: Wyzanie! ławostół rozkładany w szerz i wzdłuż z podnoszeniem.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2022, 13:59:03 pm »
tak na szybko może to Ci coś podpowie

Na szerokość to wysuwane po bokach dwa blaty podobnie jak  robiono to  w ławach . Zaś na długość to jeden albo dwie połówki blatu  kładzione (na zawiasach ) na blat podstawowy . Podparcie tych blatów to dodatkowe dwie nogi połączone ze sobą stojące przy nogach  stołu i odsuwane wraz z połówką  blatu podczas przedłużania   stołu .
wypadało by teraz  rozwiazać jak to sprytnie poskręcać 

Offline doktor

• Full Member
Odp: Wyzanie! ławostół rozkładany w szerz i wzdłuż z podnoszeniem.
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2022, 09:05:16 am »
Dzięki za zainteresowanie, ale nie do końca to rozumiem twój pomysł. Jeśli blat będzie rozkładany na zawiasach to nie będzie wysuwany więc jak wysuwać z nim nogi? Poszerzenia na boki wysuwane -OK ale co z poszerzeniem rozłożonego blatu?
Czy możesz to laikowi wytłumaczyć bardziej prosto?