Maszyny stolarskie > Pilarki

Makita MLT100 - problem!

(1/2) > >>

karski:
Witam wszystkich,
mam mały problem i chciałbym uzyskać tutaj pomoc, może ktoś już się z tym spotkał. W mojej Makicie MLT100 tarcza jest umieszczona krzywo w stosunku do prowadnic i do krawędzi ramy/blatu. Widać to na załączonym obrazku - tarcza ma 3mm, mierzyłem z każdej strony od końca zewnętrznego zęba, z każdej strony tarczy. Ta też ani nie bije ani nie jest luźna. Rozstaw między rowkami dla sanek jest identyczny w każdym miejscu, ale tarcza jest odchylona o 1mm i nie leży równolegle. Są imbusy do regulacji ale służą do kalibracji tylko kąta pochyłu 45-90 stopni i nic więcej, więc moim zdaniem jest to błąd przy produkcji albo składaniu. Na gwarancję nie oddam bo mam ją już za długo, ale nie jest to też wina używania bo pracowałem z nią bardzo krótko, dosłownie kilka razy. Nawet jak zrobię sanki i główną belkę przymocuję pod kątem 90 stopni do tarczy a nie do prowadnic, to generalnie kąt cięcia będzie prosty ale nie o to chodzi, bo całość będzie jechała w bok o 1mm jak pociąg skręcający na torach  :P
Doradźcie co zrobić aby to naprawić... Myślałem żeby zdjąć blat i wyregulować położenie motoru śrubami ale jestem prawie pewny, że te nie są do regulowania.

Obrazek załączony.

przemek77:
Sprawdzałeś wymiary przestawiając tarczę ? Może problem leży po jej stronie , a blatu ?

karski:
Tak, sprawdzałem z każdej strony, właśnie dopisałem to modyfikując pierwszy post kiedy zdążyłeś odpowiedzieć :)

Berbelek:
Temat był już poruszany, można to wyregulować:
http://forum.domidrewno.pl/pily-28/makita-mlt100/180/#msg28267

karski:
Berbelek, chyba cię ozłocę :) Dzięki stokrotne!  ;D ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej