Maszyny stolarskie > Strugarki

Grubościówka do 1500zł

(1/2) > >>

Tobek:
Witam! Polecacie jakąś budżetową grubościówkę do 1500zł? Ogólnie to potrzebuje "czegoś" do strugania desek lub kantówek. W Castoramie widziałem MacAlister 204mm 900zł lub Eubrauer 254mm za 1300zł czy do takich drobnych, amatorskich prac będą ok? Czy polecacie coś innego w tej kwocie?

jasiop:
To o czym piszesz to maszyny typu "combo" a nie typowe grubościówki.
Większość takich maszyn w niskim budżecie są bardzo podobne do siebie.
jest jeszcze Scheppach 1080 ...

Tobek:
Nigdy nie miałem do czynienia z żadną grubościówką.. Mam jedynie strug elektryczny z którego jestem średnio zadowolony bo jest za wąski jak na moje potrzeby. A czy te urządzenia o których pisałem lub ten Scheppach dają radę ładnie wystrugać drewno?

PawełZ:
Cześć, a myślałeś o Bernardo ? Ja mam od 6 lat PT 260 - 230 V. Nie wiem ile obecnie kosztuje, ale kiedyś było to w okolicach 2k PLN, nie pamiętam dokładnie.

Świetna strugarka, grubościówka - takie combo. Noże oryginalne są dość delikatne i czasem irytuje to, że są tylko dwa, a nie trzy, przez co, gdy zbyt szybko przesuwasz drewno, widać taką delikatną fakturę.

Amatorom, jak ja, bym ją polecał, fachowcom hm.. raczej nie.

Tobek:
Dzięki za odpowiedź. Najtańsza Bernardo 2600zl niestety ale przekracza to mój budżet. Obecnie mocno zastanawiam się nad Dedrą ded7814 i tu pojawia się kolejne pytanie, czy lepsza taka która ma wałek na dole i trzeba samemu popychać strugany materiał czy taka która ma wałek u góry i sama wciąga drewno? Tylko ta z wałkiem u góry ma ograniczona wielkość wkladanego materiału..

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej