Elektronarzędzia > Pilarki
Jaka piła do lakierowanych listew MDF
Pragmatyczny Przemek:
Na pile stołowej to utniesz bez wyrwania. Na taniej ukośnicy może być problem będziesz musiał ciąć od lewej strony by nie wyrwało.
Lirorobert:
--- Cytat: Wojtek Ś w 06 Październik 2015, 21:23:50 czas Polski ---Sprecyzuj czy chcesz te listwy ciąć po długości czy w poprzek włókien
--- Koniec cytatu ---
MDF, więc ten kłopot tu nie występuje.
Ponadto jeśli sęcięte listwy, to cięcie będzie zawsze w poprzek włukien.
A co do problemu.Jeśli chcesz to zrobić super to nie polecam ręcznej pracy (koytylko i piła)
Tylko ukośnica elektryczna z ostrą tarczą.
Pytanie ile tego będziesz miał do cięcia i jakie są twoje zdolności inwestycyjne.
Jeśli to drobna praca, to pożycz sobie taką piłę od kogoś, a jeśli nie masz możliwości, to z wypożyczalni.
Pozdrawiam
PeGie:
Do cięcia jest cały dom - 100mb listew.
Za wypożyczenie kasują 100zł/doba. Z moim podejściem nie uda mi się tego zrobić w jeden dzień - zakładam 3-4. Więc może warto pomyśleć o inwestycji w sprzęt, która jest zawsze mile widziana, ale oczywiście w granicach rozsądku. Praca dobrze wykonana, a sprzęt zostaje u mnie a nie muszę go oddać. Poza tym nic tak nie mobilizuje jak nowy gadget :)
Myślałem o :
1. Metabo KSG 216 M
lub
2. Metabo KS 216 M
Różnica w cenach spora. Może nie warto, aż tyle płacić - może można kupić coś równie dobrego, a tańszego. To jest zabawka dla mnie, a nie do pracy zarobkowej.
Lirorobert:
Mamy takie samo podejście. Ale uważaj, bo umnie to już musiałem przorganizować magazyn żeby cały sprzęt pomieścić i wiedzieć gdzie co mam.
Na tych maszynach nie pracowałem.
Metabo to bardzo dobra marka (z wyjątkem grubościówki z której nie byłem zadowolony)
Obejżyj sobie film JarkaO o Kapex 120.
Ciekawa maszynka do tego typu prac to Festool symmetric Sm, ale droga jak diabli.
Poradzę ci jedno.
lepsza jakośc cięcia i lepsza kontrola będzie jeśli listwa podczas cięcia będzie leżeć na płasko, a nie będzie stawiana w pionie. No ale ukośnica musi mieć opcję pochylenia.
Pozdrawiam.
Nero:
--- Cytat: Lirorobert w 06 Październik 2015, 22:19:41 czas Polski ---lepsza jakośc cięcia i lepsza kontrola będzie jeśli listwa podczas cięcia będzie leżeć na płasko, a nie będzie stawiana w pionie.
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego tak uważasz? Pytam z ciekawości, bo mi zawsze wychodzi lepiej w pionie niż na płasko... używam Makity Ls 1216 l dxt
Na płasko trudniej utrzymać mi kąt cięcia na szerokości listwy przy położeniu ukosnicy (listwa nie jest idealnie płaska - ma ryfle, fresy wyoblenia itp.) i "buja się" na stole. Stojąc w pionie jest stabilna a zadany kąt schodzi bez wahnięcia. Zęby zawsze biorą od strony wykończenia i mam gładko i równo...
Z resztą w przypadku cięcia na płask, trzeba precyzyjnie ułożyć listwę pod kątem prostym do tarczy, a nie mając długich przykładnic to problem, natomiast gdy listwa stoi pionowo to szerszą powierzchnią przylega do prowadnicy i musi być kąt prosty stoliku... takie moje spostrzeżenie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej