11 Grudzień 2024, 20:06:55 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Hyde Park Domidrewno / Odp: Pompy ciepła i fotowoltaiczny dofinansowania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 08 Grudzień 2024, 21:18:13 czas Polski »
Grzejniki planowałem pod piec z buforem.
Podłogówki już nie zrobię, za późno. Podobnie rekuperacja. Jest napisane że grzejniki są odpowiednie do instalacji niskotemperaturowych.
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 08 Grudzień 2024, 20:42:02 czas Polski »
Podłogi już są zrobione tylko wyrównanie,wylewka do 2 cm i parkiet. Dlaczego grzejniki,planowałem drewniana podłogę.
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 08 Grudzień 2024, 20:40:09 czas Polski »
Dokładnie.
Podłogówka chodzi na niskich temperaturach.
A zrobiłeś już podłogi?
Może warto rozważyć instalację? System jaki ja używam to 20mm z rurkami plus podłoga
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 08 Grudzień 2024, 19:44:58 czas Polski »
Rozważam też piec holzgas i bufor,. Jeśli plany by się zmieniły to mogę postawić butle z gazem i piec zmienić.  Dach mam dwuspadowy na wschód i zachód,dla paneli lepiej południe.  Grzejniki już kupiłem Fondital Exclusivo D3 500/100 a do pompy raczej podłogówkę się robi.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 08 Grudzień 2024, 13:33:55 czas Polski »
Też chętnie się zorientuję.
Może warto w gminie się dowiedzieć.
Ja pytałem się rok temu w sprawie opłacalności pompy ciepła to dostałem informację, że jeśli nie ma warunków do instalacji paneli to pompa się nie opłaca.
40 tyś to sporo za przyłącze, a jaki jest koszt instalacji paneli i pompy ciepła? No i czy ci nie skubną jak będziesz poza domem.
Jednak piec gazowy jest w domu i bezpieczny.
6
Hyde Park Domidrewno / Pompy ciepła i fotowoltaiczny dofinansowania
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 08 Grudzień 2024, 12:24:10 czas Polski »
Witam
Już będzie dwa lata jak przprowadzilem się do Warszawy,czas leci. Przez ten czas wykończenie domu stanęło na etapie ogrzewania budynku. Na początku planowałem piec na drewno z buforem,niestety to rozwiązanie odpada bo muszę byc na miejscu. Później myślałem o ogrzewaniu gazem,nie muszę być na miejscu aby ogrzewanie działało,ale budynek jest daleko od przyłącza gazu i do granicy działki muszę zlecić przyłącze na mój koszt,coś koło 40 tys zł. Trzecia możliwość to pompa ciepła i fotowoltaika i ewentualnie kominek z płaszczem wodnym? Orientujecie się jak wygląda ta opcja od strony dofinansowań to nowy jeszcze nie odebrany budynek.
Pozdrawiam
7
Wasze propozycje / Odp: Dział dla firm i spamerów.
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 02 Listopad 2024, 14:21:36 czas Polski »
Ja z kolei lubię przeglądać różne filmy. Losowo.
Czasem wpadnie coś ciekawego.
Może zbierać takie linki w jednym miejscu?
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 02 Listopad 2024, 13:54:14 czas Polski »
W  jednym  miejscu to będzie  mydło  i powidło .
Wolał  bym  mieć to pod właściwym adresem
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 02 Listopad 2024, 13:38:41 czas Polski »
Jak już ma trafiać na forum to lepiej żeby było na to miejsce.
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 02 Listopad 2024, 13:13:16 czas Polski »
Dziękuję za opinię
A może zrobić jedno miejsce dla tych linków?
Strony: [1] 2 3 4 ... 10