06 Grudzień 2024, 08:18:51 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 10
31
Wieloczynnościowe / Odp: Dymc-8 Rema. Grubościówka nie zbiera materiału
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 03 Lipiec 2024, 10:57:04 czas Polski »
Wiem   - odpisałem na temat grubościówki a nie wyrówniarki
32
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pikasiak dnia 03 Lipiec 2024, 09:00:41 czas Polski »
tomekz - dziekuję za info. Ale ja ze strugarką nie mam problemu tylko z grubościówką :(
33
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 02 Lipiec 2024, 15:52:24 czas Polski »
Nie wiem  jak  dyma, ale zasada w takich  strugarkach jest taka  że,

podawczy i odbiorczy są dociskane do materiału poprzez sprężyny , więc  sa  ruchome .
Ustawione są poniżej czubków noży ( bodaj  że 1,5 mm ) by po włożeniu materiału podnieść się i dociskając przesuwać materiał .
Wałki tak ustaw by po przestruganiu deski ,wkładajac  ja ponownie (bez regulacji podniesienia stołu ) materiał był przez nie   trzymany i przeszedł po stole ,a Ty jesteś  w stanie go ręcznie zatrzymać i czujesz  że ciągnie .

To takie  rady z praktyki  :)
34
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 02 Lipiec 2024, 01:54:40 czas Polski »
Wygląda na wadę fabryczną.  Wałki powinny być na sztywno. Czy kontaktowałeś się z producentem?
35
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pikasiak dnia 02 Lipiec 2024, 00:24:29 czas Polski »
No to sobie sam ze sobą pogadam :)
Czy to standard, że nawet jak noże są wysunięte na 2 mm zamiast jak w instrukcji na 1,1 mm to i tak materiał oparty o wałek podawczy i odbiorczy (od spodu) jest poniżej linii ostrzy na grubosciówce?
Mógłby ktoś rzucić okiem w swojej Dymie czy tak jest?
Czy wałki podawczy i odbiorczy luźno unoszą się na sprężynach czy raczej dość ciężko? (bo tak właśnie jest w mojej).
Rozebrałem mocowania obydwu wałków, poczyściłem, przesmarowałem (czym to się oryginalnie powinno smarować żeby pył drewna się do tego nie kleił?) i jutro będę składał....
36
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pikasiak dnia 30 Czerwiec 2024, 11:08:22 czas Polski »
Dodam dla ścisłości: pasek jest cały i wałek obraca się.
Wygląda to trochę tak, jakby wałek nożowy był wyżej niż wałki podawczy (karbowany) i odbiorczy. Ale nie ma możliwości opuszczenia go niżej...
37
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pikasiak dnia 29 Czerwiec 2024, 00:45:41 czas Polski »
Dziękuję za zainteresowanie.
Wszystko w dymce pracuje jak nowe. Przy pracy na strugarce (/równiarce) noze zbierają dokładnie tyle o ile opuszczę stół.
Tylko przy pracy jako grubościówka (z dolnego stolika) materiał na automat. posuwie ładnie przechodzi pod nożem, ale nie jest strugany
38
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 28 Czerwiec 2024, 23:03:07 czas Polski »
Witam.
Pierwsze pytanie. może głópie, ale czy wał się obraca? Miałem podobnie jak zerał mi się pasek łączący wał zsilnikiem 
39
Wieloczynnościowe / Dymc-8 Rema. Grubościówka nie zbiera materiału
« Ostatnia wiadomość wysłana przez pikasiak dnia 28 Czerwiec 2024, 21:21:29 czas Polski »
Dzień dobry Panowie. Trochę pokombinowałem ale kończą mi się pomysły.
Kupiłem dymc-8 w dobry stanie.  Wyregulowałem blaty. Założone i wyregulowane nowe noże. Strugarka chodzi bardzo dobrze ale grubościówka nie zbiera materiału.
Posuw chodzi ładnie, ale materiał przechodzi przez stół z odbitym na nim śladami wałka a noże prawie wcale nie dotykają materiału. Jeżeli docisnę podniosę jeszcze trochę stół dolny (zwiększę ilość zbieranego materiału) to materiał klinuje się.
    Próbowałem regulowanie sprężyn wałków, wystawianie dalej noża (minimalna poprawa) no i skończyły mi się pomysły.
Z góry dziękuję
40
Strugarki / Odp: SCM F4L
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 09 Czerwiec 2024, 05:20:38 czas Polski »
Czesc. Obawiałem się ściągania blatów,na szczęście wszystko jest ok.
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 ... 10