14 Grudzień 2024, 07:02:01 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Ogrzewanie/wentylacja / Odp: Piec zgazowujący drewno
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szeryf dnia 29 Sierpień 2024, 15:00:33 czas Polski »
Robienie pelletu na amatorskim sprzęcie już przerabiałem.
Nie warto.
Jak uczniowie zużyli części z maszyny, to nowych już nie kupiłem.

Brykiety- nie wiem.
Gdyby ktoś polecał jakąś metodę, to mógłbym pomyśleć.
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 29 Sierpień 2024, 13:18:01 czas Polski »
Może opłaci się robić  brykiet z trocin ,albo swój pelet
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szeryf dnia 29 Sierpień 2024, 12:31:33 czas Polski »
Dzisiejsze piece są raczej już inaczej skonstruowane.
Nie wiem czy ktoś jeszcze robi ruszty. Więc palenie trociną odpada.

Skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu:
Piec Kipi zgazowujący drewno z palnikiem na pellet bez buforów.
W tym roku pellet jedzie z Ukrainy ( dostają od nas prąd za darmo i koncerny mogą zarabiać a naszym producentom się nie opłaca) i Białorusi, więc w tym roku chcę palić pelletem.
A jeśli sytuacja się zmieni, może dokupię bufory i przejdę na drewno.

A trociny gościu nie chce brać, bo mu się nie opłaca.
Więc sprzedam za jakieś grosze.
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 25 Sierpień 2024, 19:58:20 czas Polski »
Z tego względu ,że teraz jest  coraz  więcej ograniczeń co do kotłów i ich czystego   spalania , szukał  bym kotła z certyfikatem .

ja pierwszy piec kupiłem przed laty z Fabryki z Jarocina  a drugi wg   tego  wzoru robił mi kotlarz w poznaniu .
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Szeryf dnia 25 Sierpień 2024, 18:35:38 czas Polski »
TomekZ.

Mówisz o odpowiednim ruszcie.
A mógłbyś powiedzieć jakich konkretnie modeli pieców używałeś i się sprawdzały?

Ja obecnie mogę sprzedać suchą trocinę za 400 zł. Gościu sam do mnie przyjeżdża.
Za suche drewno nie wiem ile zapłacę, bo ogłoszenie trzeba zweryfikować w rzeczywistości. Dochodzi do tego transport.
Czy warto się uczyć palenia trocinami?
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mianek dnia 12 Sierpień 2024, 06:46:15 czas Polski »
Ależ dziękujemy za profesjonalne wytłumaczenie. Po za tym że coś jest bzdurą warto może napisać coś więcej, jeśli kolega się na temacie zna. Z mojej perspektywy jeśli ma zachodzić przekazanie energii na podstawie wytworzonego gazu drzewnego przechodzącego przez żar, to jest w tym tak wielka magia jak i mówienie, że ekogroszek był eko - po prostu jest to spalanie dolne przy ograniczeniu w samej komorze spalania dopływu tlenu (widać rynek i UE to stwierdzenie mimo, że pomysł na palenie stary jak świat - na razie kupują). Ale co do zasady wg mnie (na LAICKI chłopski rozum) to w każdym stałopalnym kotle zachodzi wymiana energii w postaci gazowej, tu jedynie jest lepiej wykorzystana. Wytworzenie efektywnie energii w takim kotle polega tym, żeby nie było przepalane jak w starych zasypowych kopciuchach i grawitacyjnym układzie, tylko żeby energię wytworzyć w pełną mocą kotła (o czym napisałem potem), bo wówczas jest lepsza wymiana gazowa. Czy nie sprowadza się to do tego co napisałem?... A że dziś instalacja grzejnikowa potrafi mieć mniej wody niż sam kocioł (typu np. 70-150l na kilku grzejnikach płytowych), to magazynuje się tą energię w 2000l bufora (co zresztą ma takie zalety jak długa transmisja ciepła po układzie docelowym). Pytanie było, czy da się w tym palić trocinami - wg mnie słabo, już lepiej obczaić coś choćby do ich brykietowania, co IMO byłoby już bezpieczniejsze, ale może to kolejna bzdura...
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez huragan dnia 11 Sierpień 2024, 20:34:46 czas Polski »
Piec zgazowujący drewno to taki,który w odpowiednich warunkach je spala,a dopiero wytworzony gaz grzeje wodę.A nie "Idea zgazowywania drewna polega na paleniu na pełnej mocy kotła, a więc i porządnym cugu w celu grzania wody na 80-90st, która będzie w małym obiegu grzać porządny bufor 1-3kubików wody. To jest bzdura.
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 11 Sierpień 2024, 17:21:22 czas Polski »
ruszty są skośne w pionie - ja miałem po dwa .
normalnie to sa  w poziomie i na takich wióry się  nie palą .
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 11 Sierpień 2024, 17:13:05 czas Polski »
A jak taki ruszt wygląda i jaka jest różnica względem innych?
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 11 Sierpień 2024, 12:44:39 czas Polski »

Maniek pisze 
l. Samo palenie trocin wymaga trochę wprawy, a w tych kotłach tym bardziej. Przyjrzałbym się jak wygląda ruszt, bo ma to kluczowe znaczenie przy zasypie, żeby potem się nie rozczarować. Ale wg mnie da się to ogarnąć

W mojej małej stolarni przez lata zużyłem dwa takie piece zasypowe  dolnego  spalania   . Odpowiedni ruszt to tam podstawa dobrego palenia
Strony: [1] 2 3 4 ... 10