Witam wszystkich miłośników dębu i jesiona
Miej więcej od roku jestem właścicielem piły formatowej HIT MJ12-2000 .
Typowa standardowa piła tylko inaczej pomalowana .
Nie mając w zasadzie żadnego doświadczenia i wiedzy na temat sprzętu stolarskiego uznałem że do domowego użytku .. amatorskiej zabawy będzie odpowiednia . W sumie chyba bardzo się nie myliłem parę deseczek rozciąłem . I sprawuje się ......powiedzmy ok.
Ale ......
Jak to Chińczyk przyjechał do mnie spakowany na palecie ( kupiłem nową ) . Nie do końca byłem zorientowany że coś takiego się " ustawia "
Myślałem że skręcę wszystko zgodnie z instrukcją i jazda ..... Noooo zdziwiłem się
Powiedzmy że w miarę ją ogarnąłem . Niestety przy jednym problemie utknąłem . Geometria tarczy ...Nie jestem pewny czy tak to można nazwać ...
Opiszę problem .....
Culaga ( chyba dobrze to nazywam ) względem głównego blatu ( stałego ) na początku i końcu jest ustawiona w zasadzie idealnie do krawędzi stałego blatu . Ale już tarcza główna na początku ( gdzie zaczyna się cięcie ) względem culagi a końcem tarczy różni się o około 2 ... 3 dziesiąte milimetra . Reasumując ... rozcinając deskę na końcu tarczy odrobinę wyrywa drewna i wywala w górę . ( nieco szarpie )
Firma gdzie ją kupiłem olała mnie . Jedyny ratunek w was .
Jak to się ustawia ?
Proszę o jakieś info ..
Pozdrawiam wszystkich