17 Czerwiec 2025, 12:51:26 czas Polski

Autor Wątek: Drewniany blat kuchenny - jaki gatunek drewna?  (Przeczytany 1620 razy)

Offline misieksb

Drewniany blat kuchenny - jaki gatunek drewna?
« dnia: 28 Styczeń 2024, 20:13:23 czas Polski »
Witam.
Proszę o poradę doświadczonych stolarzy - jestem w trakcie wybierania drewnianego blatu kuchennego i wacham się pomiędzy tradycyjnym dębowym, akacją a świerkiem syberyjskim. O ile akacja i dąb mają podobne parametry (twardość i paczenie) to nie za bardzo umiem znaleźć takie parametry o świerku syberyjskim. O ile nasz świerk jest dosyć miękkim drewnem, to nie wiem czy tak samo jest z syberyjskim, czy to loteria? Blat będę sama przycinać i dopasowywać do wnęki i o ile z dębowym już mam małe doświadczenie to pozostałe są niespodzianką.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Offline Lirorobert

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 7636
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Zobacz profil
    • Lirorobert
Odp: Drewniany blat kuchenny - jaki gatunek drewna?
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Styczeń 2024, 08:19:44 czas Polski »
Osobiście wybrałbym dąb. Jak masz możliwość to obejrzyj i sprawdź świerkowy.