06 Grudzień 2024, 17:09:49 czas Polski

Autor Wątek: Tanie tymczasowe ogrzewanie warsztatu (garażu).  (Przeczytany 10655 razy)

Offline Gerdo

Odp: Tanie tymczasowe ogrzewanie warsztatu (garażu).
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Listopad 2016, 23:10:20 czas Polski »
Nawet wentylacji nie trzeba.
Trochę rozsądku Panowie bo warsztat to nie jest kopalnia węgla. W ramach żartu powiem, że można pracować na tokarce i frezarce przy świeczkach i na prawdę nic nie wybuchnie. Juz napewno nie przy kozie która sobie w kącie działa. Bardziej obawiajcie się czadu, a nie tego ze wam się pył zapali.

Offline marekb

« Odpowiedź #31 dnia: 15 Listopad 2016, 08:34:22 czas Polski »
mam w sąsiednim pomieszczeniu, które w zimie dogrzewane jest codziennie, bo stoi tam Lab do zdjęć i chemia i papiery nie mogą przymarznąć. Mam tam inverter lekko "przewymiarowany" i zastanawiam się nad skutecznością zastosowania cyrkulacji z tego pomieszczenia. Wybić dwa otwory w ścianie ( jeden pustak ) i w jednym zapodać wentylator, który by ssał powietrze z ogrzewanego pomieszczenia. Problem z tym drugim otworem przez który powietrze schłodzone wracałoby do pomieszczenie z inverterem? Musiałyby byś jakieś filtry, bo pyłu w LABie być nie może :P  Problemy więc dwa: 1. sprawność takiego systemu, obawiam się że dość niska; 2. Filtr, który nie będzie blokował swobodnie przepływającego powietrza na powrocie, a jednocześnie zatrzymywał cały syf ze stolarni ? Można by pewnie zastosować drugi taki sam wentylator który by wyciągał powietrze, ale to już koszty samych wentylatorów przewyższają koszty wszystkich kóz ;) :D

Offline terminux

« Odpowiedź #32 dnia: 15 Listopad 2016, 15:42:54 czas Polski »
Może bredzę więc mnie poprawcie, ale chyba najlepszym (choć nie najtańszym) rozwiązaniem byłby rekuperator. Pobiera ciepłe z pomieszczenia ogrzewanego i ogrzewa zimne pomieszczenie nie mieszając tych dwóch ze sobą. Tyle teorii ;-)

Offline marekb

« Odpowiedź #33 dnia: 15 Listopad 2016, 16:43:57 czas Polski »
Może bredzę więc mnie poprawcie, ale chyba najlepszym (choć nie najtańszym) rozwiązaniem byłby rekuperator. Pobiera ciepłe z pomieszczenia ogrzewanego i ogrzewa zimne pomieszczenie nie mieszając tych dwóch ze sobą. Tyle teorii ;-)
trochę bez sensu jeśli pobiera z pomieszczenia cieplejszego i zapodaje do pomieszczenia zimniejszego... chyba ze mamy jak wyżej pisałem jedno bez ogrzewania, drugie z... ;) prędzej bym powiedział, że zużyte powietrze z kanałów wentylacyjnych, spaliny itd.. zapodają energię do wymienników ciepła ? Bardziej temat poruszam by się bliżej dowiedzieć, niż "piszę" bo się znam ;)

Offline marekb

« Odpowiedź #34 dnia: 15 Listopad 2016, 16:54:46 czas Polski »
o i już chyba wiemy: ogrzane powietrze zużyte przekazuje energię świeżemu, zimnemu poprzez system kanałów ? czy bezpośrednio, czy poprzez wymienniki ciepła, czy jak pompy ciepła przetwarzana jest energia w inny jej rodzaj ? Jakieś akumulatory ciepła do tego są ? Poza tym Czy w garażu, czy stolarni będzie to opłacalne? Równie dobrze można by zainstalować wentylatorki ( prądnice ) na wylotach do odciągów ( patrząc z jaką energią wylatują trociny np. z pilarki ) , tylko czy i ile tej energii odzyskamy ? ;)
Ok koniec żartów, natomiast znalazłem taki piec "trociniak" wyglada jak zwykła beczka, ktoś coś na ten temat wie i czy i gdzie tym można palić ? jak wiadomo mamy tego odpadu sporo... :)

Offline stakles

« Odpowiedź #35 dnia: 15 Listopad 2016, 18:40:50 czas Polski »
na serwisie szlifierki szeroko taśmowej klient pochwalił się swoim nowym ogrzewaniem , piec na trociny , zwykła beczka w środku rura nacięte otwory i wyprowadzenie do komina , nawet całkiem nieźle grzał , znalazł to gdzieś na ukraińskim forum i zrobił sobie

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #36 dnia: 23 Listopad 2016, 13:30:50 czas Polski »
a może taki piec trociniak ulepszony
https://www.youtube.com/watch?v=j5-eRpyy-jo

Zwykła piec trociniak ale ma doprowadzone powietrze rurką dodatkową i jakoś fajnie się pali.

ale ja myśle u siebie nad zmajstrowaniem coś takiego
https://www.youtube.com/watch?v=MZOzGwolKn4
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad 2016, 13:40:51 czas Polski wysłana przez pgrzegorz »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Listopad 2016, 09:59:30 czas Polski »
Myślałem, że rocket mass heater zawsze musi być duży i wymieniać ciepło z pomieszczeniem przez długą rurę, która jest umieszczona w materiale akumulującym ciepło (cob). A tu taka niespodzianka:

Można zrobić coś takiego zgrabnego, prawie za friko. Nawet jedną butlę mam. Brak mi tylko spawarki :). RMH zużywa 1/10-1/4 paliwa w porównaniu do konwencjonalnych pieców (np. kozy). Coś mi się zdaje, że to będzie docelowe rozwiązanie. Tym bardziej, że nie ma jako takiego żywego ognia, bo ogien pali się w bok i przy odpowiednim systemie dokładania drewna i wlocie powietrza z zewnątrz przez rurę, można wszystko całkiem zamknąć.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +63/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Listopad 2016, 10:12:46 czas Polski »
Czy dobrze zrozumiałem , że po wsypaniu perlitu w rurę należy go wygrzać ,by odparował ,a potem górę zaspawać ? A po prawdzie po  co on jest dodany , mogła by być pojedyncza rura i na zewnątrz bańka.