Zawsze warto zrobić coś samemu, kasa kasą ale przy czymś takim zyskuje się doświadczenie, wiedzę i odczarowuje się dla siebie i innych kolejną dziedzinę zarezerwowaną dla urządzeń wykonanych przez fabrykę "bo inaczej nie będzie działać, bo trudne, bo nie umiem, nie wiem jak itp." - będzie, a po ziemi będzie chodzić kolejny człowiek który umie zrobić coś samemu, jako ciekawostkę mogę podać że plan był żeby pokryć całą oranżerię szybami zespolonymi, udało się z używanych złożyć niemal całość poza frontem i tyłem, kiedy złożyłem zapytanie do producentów i szklarzy o wykonanie szyb trójkątnych i trapezowych to ceny wbiły mnie w ziemię i już godziłem się na pojedyncze szyby docinane ofc samemu ale spotkanie starego szklarza (gatunek fachowca który dzieli się wiedzą a nie zazdrośnie jej strzeże) pozwoliło na zdobycie namiaru do osoby która sprzedaje w detalicznych ilościach materiały do produkcji szyb zespolonych, ta osoba (kolejny fachowiec który dzieli się wiedzą a nie zazdrośnie jej strzeże) podzielił się chętnie wiedzą na temat tego jak taka szybę zbudować i z czego żeby działała chociaż dla mnie to było jakby ktoś mi zdradził tajemnice narodzin życia na ziemi - koszt? materiały na szybę zespolona to okolice 60-75zł/m2 względem 200zł/m2 gotowej szyby bezpośrednio u producenta.
Wracając do tematu cena nowego volcano to ~ 800zł w tym jest nagrzewnica wentylator i sterownik i będzie działać na pewno, ale też brak opcji dostosowania do własnych potrzeb, miejsca, może ktoś ma dobrą używana chłodnice/nagrzewnicę? może fajny wentylator? można tez to po prostu kupić i złożyć samemu, zastanowić się nad wyglądem funkcjonalnością itp, na pewno zaleta tego projektu jest to że jak coś się zepsuje np strzeli chłodnica to nowa będzie kosztować 45zł lub 10 na szrocie, jak padnie wentylator to nowy taki kupie za 250zł albo zamontuje używany z innego pieca za 100zł i tez będzie działać, tego wszystkiego volcano nie ma. Jak ktoś chce mieć sterownik temperatury to na alle najprostsze kosztują 15-20zł a w naszych warsztatach i tak dokładności rzędu +-1'C są wystarczające. Wymiary oranżerii to 3x6x2,5 więc 45m3