12 Grudzień 2024, 21:52:54 czas Polski

Autor Wątek: Usuwanie przypaleń laserem przy pomocy szlifierki bębnowej  (Przeczytany 627 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +63/-7
  • View Gallery
Odp: Usuwanie przypaleń laserem przy pomocy szlifierki bębnowej
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Październik 2024, 18:31:38 czas Polski »
Tyle pisania , a nie podałeś jak   głęboko sięgają   przypalenia . Przeszlifuj na próbę   choć  ręcznie , by sprawdzić .

Offline Koala

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Październik 2024, 18:37:39 czas Polski »
Jet 22-44
120 sobie radzi na rotacji ale na walcu lecą dołki i górki.
U mnie schodziło to dopiero jak się 220 dotarła.

Największym problemem jest ślizganie się elementów na taśmie podającej. Na tych małych jest z papieru ściernego i się zużywają; nowa taśma kosztuje jakieś 500zł i trzeba ją sprowadzać.
Gumowe i poliuretanowe są w dużych maszynach ale też się ślizga na nich.

Jeszcze papier z walca się dość często zrywa i rozwala taśmę podającą. Były jakieś chińskie dostępne płótna to tych szlifierek w których włókna były skośnie do pasa.
Próbowałem w Polsce kupić ale płótna są z włóknem równoległym do pasa i się łatwo targają.
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2024, 18:46:17 czas Polski wysłana przez Koala »

Offline kapcik

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Październik 2024, 18:58:20 czas Polski »
Tyle pisania , a nie podałeś jak   głęboko sięgają   przypalenia . Przeszlifuj na próbę   choć  ręcznie , by sprawdzić .

nie pisałem jaka głęboko bo to nie ma większego znaczenia, do szlifowania i tak są dwie strony żeby było to miłe w dotyku a jedna jest przysmolona. Jeśli jednak chodzi o samą głębokość to o ile nie trafi się na sęk w wewnętrznej warstwie to są tysięczne części minimetra, jak się trafi sęk to odpowiednio głębiej, że trzeba szlifować krawędzią. Niemniej jednak sklejka ma 5mm i nigdy nie przeszlifowalem sie do drugiej warstwy.