15 Luty 2025, 20:05:11 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Strugarki / Odp: DeWalt DW733 i DW734
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mk1265 dnia 01 Luty 2025, 22:32:09 czas Polski »
No tak mi się właśnie wydawało że to powinno być równo ale tego typu grubościówki nie miałem. W domu mam stara jarome i dymkę a tam blat jednolity. No nic muszę spróbować odkręcić ten blat.
2
Inne / Odp: Iskra czy to zda egzamin czy może coś innego ?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mario78 dnia 01 Luty 2025, 19:11:56 czas Polski »
Wiertarka wielowrzecionowa raczej nadaje się do wiekszych serii.Wiercisz pionowo,przestawiasz,poziomo itd. Też kiedyś myślałem o takim sprzęcie ale mi by się nie sprawdził. Jeśli chodzi o Domino to kiedyś miałem dylemat czy nie wybrać kołkarki Maffel,kołki są tańsze od łączników domino. Do płyty chyba lepsze.  Ja miałem wieke planów podczas budowy i wykończenia domu dlatego kupiłem domino 700. Szablony,są różnego rodzaju do połączeń,półek,na tip- on aby nie kupować adapterów i lepiej wygląda wpuszxzony w korpus. Szablony do prowadnic GTV czy blum. Jeśli masz sklep dobrze zaopatrzony to podjedź aby obejrzeć stół MFT i dodatkowe wyposażenie.  Oklejarkę nasz małą czy z frezami i kapówkami? Jeśli mała to dobrym zakupem będzie frezarka krawędziowa MFK-OFK Festool. Zestaw lub wiertarka na puszki zawiasów. Na dole zdjęcie szablonu prowadnic blum i gtv.
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 01 Luty 2025, 18:03:23 czas Polski »
Tylko wymiana ,inaczej tego nie  widzę
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 01 Luty 2025, 16:58:23 czas Polski »
Muszę przyznać że osoba której udało się wygiąć ten blat to niezły kozak. Chciałbym wiedzieć co trzeba robić żeby tak zrobić.
Nie. Tak nie powinno być. Powinny być zlicowane.
Masz dwie opcje.
Pierwsza to wymienić na nowy.
Druga to zdjąć go i spróbować wyprostować
Sugeruję wymianę.
Może warto też zrobić mały serwis.
To wbrew pozorom banalnie proste i zrobisz to samemu.
Jakby co to podpowiem co gdzie rozkręcić  żeby się dostać do kluczowych elementów.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mk1265 dnia 01 Luty 2025, 12:22:30 czas Polski »
Witam otrzymałem w rozliczeniu grubościówke dw733 i mam pytanie czy to normalne że środkowy stół jest tak jakby łódka i sprężynuje, tzn przy stole podawczym jest uniesiony do góry. Puszczając materiał trzeba go unieść nad blat podawczy i dociska i idzie ale wydaje mi się ,ze tak nie powinno być. Może ktoś zna sposób na rozwiązanie tego problemu

https://zapodaj.net/plik-cXiXKtRJRd
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kondziopl3 dnia 28 Styczeń 2025, 08:47:17 czas Polski »
Formatówke też mam.

A jakieś ściski czy dodatkowe szablony polecasz ?
A są jakieś programy do budowy mebli, które później znaczą gdzie ma być dana półka ( kołek ) ?
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 28 Styczeń 2025, 00:32:31 czas Polski »
Jak kupisz sobie zagłębiarkę z podcinakiem to możesz ciąć płyty bez wyrwań za jednym przejściem.
Możesz ciąć wszędzie, nawet u klienta.
Do prowadnicy są specjalne ograniczniki pozwalające  ciąć na ten sam wymiar wiele elementów.
Jest przystawka do cięcia pod kątem prostym i dowolnym kątem. Jak sobie dokupisz stół MFT to już pełen wypas. To zestaw do cięcia.
Okleiniarkę masz.
Domino do łączenia.
Ściski do skręcenia
I tak oto masz mobilny warsztat.

8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kondziopl3 dnia 27 Styczeń 2025, 21:32:41 czas Polski »
Też ciekawe rozwiązanie.

Rozumiem że to pozwoli mi budować praktycznie dowolne meble ?
Dodam że praca tylko w płycie meblowej.
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 27 Styczeń 2025, 21:22:38 czas Polski »
Witam.
Ja na Iskrze nie pracowałem, ale oglądając prezentacje nie byłem pozytywnie nastawiony. Nie wiem jak ostatnie rozwiązania.
Oczywiście nie neguję tego rozwiązania.
Osobiście jestem zaopatrzony w Domino firmy Festool i nawet nie przeszło mi przez myśl żeby przestawiać się na inny sprzęt.
Bardzo łatwo się pracuje tym sprzętem.
Popatrz sobie jeszcze na rozwiązania firmy Mafell.
Zapoznaj się z łącznika mi jake można zastosować do połączeń. Domino ma bardzo szeroką gamę przeróżnych łączników.
10
Inne / Iskra czy to zda egzamin czy może coś innego ?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez kondziopl3 dnia 27 Styczeń 2025, 21:07:50 czas Polski »
Witam.

Posiadam na wyposażeniu piłę formatową i okleiniarkę plus elektronarzędzia.

Chciałbym zacząć robić meble, głównie szafki rtv ( szuflady itp).
Potrzebuję sprzętu, który będzie szybki i intuicyjny. Nigdy nie robiłem takich rzeczy, wyżej wymieniony sprzęt był wykorzystywany tylko do przycinania blatów.

Budżet to 40 tys ( dotacja)
Myślałem o pełnym zestawie iskry ( koszt ok 12tys) za ręsztę odciąg + elektronarzędzia.
Widziałem też wiertarkę wielowrzecionową, ale nie zrobi wszystkiego i chyba wymaga więcej miejsca.

Co myślicie ?
Strony: [1] 2 3 4 ... 10