20 Marzec 2025, 03:27:10 czas Polski

Autor Wątek: SketchUp - Eksport z 3d do rzutów  (Przeczytany 2936 razy)

Offline JarekM

SketchUp - Eksport z 3d do rzutów
« dnia: 17 Marzec 2015, 00:07:56 czas Polski »
Witam. Tak się "przyglądam" na forum, bo lubię samemu do pewnych rzeczy dochodzić, ale nadszedł czas, żebym i ja poprosił o pomoc.
Chodzi mi o coś takiego (widziałem gdzieś w sieci, ale za nic nie mogę teraz tych stron się doszukać), że projekt z programu 3d można było zapisać bezpośrednio do rzutów (aczkolwiek nie do końca wiem, czy to było do SU czy do 3ds). Czy jest taka możliwość żeby to zrobić w SU bez jakiegoś wielkiego manewrowania widokami?
Druga kwestia to wymiarowanie poszczególnych elementów w projekcie... i tu też obił mi się o oczy chyba jakiś plugin (ale też nie wiem czy SU czy 3ds) - działało to na takiej zasadzie, że niejako "rozbierało" projekt na części pierwsze i zapis poszczególnych elementów był już z wymiarami.
Oświećcie mnie czy są jakieś sposoby na to, bo już się całkiem zgubiłem.

Offline Versia

Odp: SketchUp - Eksport z 3d do rzutów
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marzec 2015, 16:15:04 czas Polski »
Ja również przyłączam się do zapytania! Pozdrawiam :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marzec 2015, 20:25:49 czas Polski »
Masz SketchUp do modelowania i Layout do rysunków. Co do pluginów - nie jestem na bieżąco, za dużo tego wychodzi ;/ Ja sam wymiaruję tylko to co potrzebuję (to w sumie 1-2 kliki na wymiar).
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline JarekM

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marzec 2015, 21:15:22 czas Polski »
Dzięki za odzew :) Właściwie to w sumie jakoś nie pomyślałem o eksporcie do layout-a - zaćma czy jak ;)
A z miarkami to faktycznie chyba tak najprościej jak piszesz.
Jak znajdę tę stronę, na której to widziałem, to postaram się to wrzucić tutaj, ale może to sporo czasu zająć nim się dokopię znów do tego.
Tak czy inaczej dziękuję za naprowadzenie i pomoc.
Pozdrawiam
Jarek

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwiecień 2015, 13:55:30 czas Polski »
Witam,

Co do rzutów izometrycznych (bo chyba o to ci chodziło) z wymiarowaniem - osobiście używam DraftSight'a albo DoubleCAD XT (oba darmowe również do użytku komercyjnego).
Ze Sketchup'a export'uje do formatu AutoCAD'a (DWG albo DXF)
Do różnych prac w 3D również używam FreeCADa i sa bench'e które robią ci już wymiarówkę i izometrie na 2D- ale sam program nie do końca jest super łatwy, choć gdy sie go wchłonie - wtedy jest całkiem miły.
Niestety nie używałem softów do mebli - ale 3D i konstrukcja maja podobne zasady jak 3D i meble;)

------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.