20 Marzec 2025, 03:06:23 czas Polski

Autor Wątek: Sketchup - tips&tricks  (Przeczytany 12191 razy)

kozio

• Gość
Odp: Sketchup - tips&tricks
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Luty 2016, 18:01:51 czas Polski »
A jak chcesz je połączyć? Mają być cięte pod kątem 45* ?

Offline Henry

« Odpowiedź #31 dnia: 10 Luty 2016, 21:29:26 czas Polski »
Pewnie tak jak w załączniku

Nie znam krótkiej metody ale normalnie robię tak że tworzę płaszczyznę którą chcę "ciąć" rurę (czyli rysuję prostokąt i obracam o 45 stopni), potem wybieram komponent rury i opcję Intersect faces/With model - to dodaje dodatkowe linie w miejscu cięcia i wtedy mogę skasować fragmenty odcięte. Koniec zostaje otwarty więc rysuję dowolną linię w poprzek co zamyka koniec, potem tę linię kasuję i koniec zostaje zamknięty.
Z drugą rurą robię to samo, choć jeśli są tego samego przekroju to może lepiej skopiować pierwszą.

Offline red_hose

« Odpowiedź #32 dnia: 10 Luty 2016, 22:00:31 czas Polski »
Chcę uciąć pod kątem 45 stopni,tak jak pokazał Henry. Dzięki za radę, sprawdzę w praktyce jutro. Teraz przeglądania forum na telefonie :)
Tomek

Offline red_hose

« Odpowiedź #33 dnia: 11 Luty 2016, 08:13:18 czas Polski »
Brawo Henry! Świetnie objaśnione. W związku z tym, że zainstalowaną mam wersję PL, musiałem skorzystać z google celem znalezienia opcji, którą podałem. Natrafiłem na filmik, który obrazuje to co opisałeś:

Dla posiadaczy wersji PL:
Zaznaczamy obiekt, którym mamy wyznaczać krawędzie na drugim obiekcie, następnie:
Edycja -> Przecięcie powierzchni -> Przecięcie powierzchni

Nie mam wersji Pro, w pełnej wersji można by to chyba w szybki sposób wykonać korzystając z zakładki Bryły/Solid Tools. Można tam chyba wyodrębnić część wspólną.

Offline Henry

« Odpowiedź #34 dnia: 11 Luty 2016, 08:22:41 czas Polski »
No niestety nie ma solid tools, a bardzo mi ich brakuje bo jestem do nich przyzwyczajony z prawdziwego CAD'a. Przez chwilę myślałem że są ale się okazało że to trial po instalacji 2016 :(

kozio

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Luty 2016, 19:36:02 czas Polski »
Ja również dziekuje Henry bo nie miałem pojęcia o tej funkcji.

Offline Henry

« Odpowiedź #36 dnia: 11 Luty 2016, 20:38:59 czas Polski »
A ja dziękuję velsyster'owi bo to on mnie naprowadził na to w wątku o robieniu otworów :)

Offline Konrad94

« Odpowiedź #37 dnia: 19 Luty 2016, 11:19:06 czas Polski »
Siema Panowie, Na początku tego wątka jest opisany trick z kopiowaniem elementów. Chciał bym w regale zrobić wiele półek, jak krok po kroku to zrobić, aby wszystkie póki były w równych odstępach. W realu to wiem hehe , ale jakich użyć kombinacji na klaw.
Pozdrawiam
Ja wolę być ostatni, zamiast zostać na przedzie,
przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Luty 2016, 11:27:22 czas Polski »
Tworzysz jedną półkę,  zaznaczasz ją,  przesuwasz z wcisnietym Control po osi gdzie ma być kolejna, wpisujesz odległość między półkami. Zatwierdza. Wpisujesz ile razy ma się skopiować.  Np. x5

Offline Konrad94

« Odpowiedź #39 dnia: 19 Luty 2016, 11:38:14 czas Polski »
Dzięki ;) 
Od siebie dodam  taki trick :   Jesli mamy np. linie , komponent do przesunięcia dokładnie w danej osi , to zaznaczamy element i na strzałkach klaw. wybieramy oś , lub jesli pokaże się dana oś mozemy ją zablokować sziftem.

Mam jeszcze jedno pytanie ;) Czy można podzielić ekran skeczupa na 2-4 części tj.  tu w 3dmax 

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Luty 2016, 11:44:26 czas Polski »
Zawsze miałem problem z przesunieciem w osi.  3ds max fajny program.  Nie wiem czy sketchup jest jakaś wtyczka co dzieli ekran ale są ikony domu na pasku u góry ( jak aktywuje pasek) i klikając na odpowiednią ikonę domu, kamera ustawia ci widok w jednym z 5 rzutów

Offline velsyster

« Odpowiedź #41 dnia: 19 Luty 2016, 11:44:47 czas Polski »
Nie mozna niestety.

Offline Konrad94

« Odpowiedź #42 dnia: 19 Luty 2016, 12:08:59 czas Polski »
Szukałem na ang. wersjach for i nie ma takiej opcji. Ale wymyśliłem ;)
Jest to to samo co napisał Akwa, ale jako skrót klawiszowy ; Okno->preferencje->w  funkcjach szukamy kamera/wid.stand/przód itp i przypisujemy do np. num pada.  Tak chyba było w blenderze.

Jesli nie chcemy np. konkretnego "rzutu po osi" to można się pobawić scenami(ważne jest to by je aktualizować).  Aby to było szybkie i wygodne można wejśc w Animacja-> ustawienia i przejścia scen ustawić na zero.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2016, 12:12:19 czas Polski wysłana przez Konrad94 »

Offline Jureq

« Odpowiedź #43 dnia: 19 Luty 2016, 13:26:20 czas Polski »
Szukałem na ang. wersjach for i nie ma takiej opcji. Ale wymyśliłem ;)

przeszukaj jeszcze regulamin tego forum bo tam jest jedna taka opcja ... 
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Klo

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Luty 2016, 18:41:22 czas Polski »
:D