24 Kwiecień 2025, 15:28:59 czas Polski

Autor Wątek: sketchup-wykonywanie otworów  (Przeczytany 8647 razy)

Offline robinzrud

sketchup-wykonywanie otworów
« dnia: 26 Styczeń 2016, 21:58:49 czas Polski »
Dobra, poddaję się. Nie mam pojęcia jak wykonać przelotowy otwór w walcu ,lub rurce. Pomożecie ?
Czekam z niecierpliwością na podpowiedzi. Pozdrawiam Wszystkich.

Offline velsyster

Odp: sketchup-wykonywanie otworów
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Styczeń 2016, 09:57:25 czas Polski »
Narysuj walec (dla latwosci nazwe go walcem 1) w ktorym bedziesz chcial robic przelotowy otwor.
Nastepnie narysuj drugi walec (wiertlo) o srednicy zamierzanego otworu i dlugosci wiekszej niz walec 1.
Kliknij trzy razy i stworz z walca wiertlo komponent.
Umiesc walec wiertlo w walcu 1, wazne zeby walec wiertlo wychodzilo z obu stron z walca 1.
Teraz troche magii, klikasz lewym na walcu wiretlo zeby go zaznaczyc, pozniej prawym i  z menu wybierasz "Intersect Faces" a nastepnie "with model". (Po polsku nie wiem jak jest, w sketchup 2015 jest to 5 od dolu pozycja menu rozwijanego.
Na koniec usuwasz walec wiertlo i okregi ktore powstaly na walcu 1.

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Styczeń 2016, 10:14:46 czas Polski »
Rysujesz walec. Bierzesz taśmę i mierzysz od środka walca do brzegu - to pozwoli Ci potem złapać środek. Wybierasz okrąg i rysujesz od środka walca. Wyciągasz do dolnej krawędzi (trzeba sobie podczas wyciągania odwrócić walec).

Offline velsyster

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Styczeń 2016, 10:36:28 czas Polski »
Henry, a taki otwor jak w zalaczniku ta metoda tez zrobisz?

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2016, 10:50:50 czas Polski »
Tą nie. Do tego używam Solid Tools (w Make 2016 są, w 2015 chyba były tylko w wersji Pro)

Offline velsyster

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Styczeń 2016, 11:20:15 czas Polski »
To moja metoda powyżej działa bez solid tools w darmowym make 2015 i 2016.

-- Tapatalk

Offline Henry

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Styczeń 2016, 12:31:08 czas Polski »
Oczywiście. Ale im więcej możliwości tym lepiej - zawsze jest z czego wybierać, bo nie tylko Zbyszek z tego wątku skorzysta :)

Offline velsyster

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Styczeń 2016, 13:15:31 czas Polski »
To opisz jak sie solidtoolsami robi ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Styczeń 2016, 14:18:06 czas Polski »
Podobnie jak z "Intersect Faces", czyli musimy mieć dwa komponenty z których drugi to "narzędzie". Mając zaznaczony drugi komponent wybieramy Tools/Solid tools/Subtract i wybieramy komponent w którym wycinamy. Jeśli nic nie było wybrane to najpierw wybieramy "narzędzie" (1) a potem obiekt w którym wycinamy (2 - czyli ten "od którego odejmujemy"). Po tej operacji pierwszy komponent znika, więc jeśli chcemy użyć np belki z czopem do "wycięcia" gniazda to trzeba najpierw sobie zrobić kopię (Move z wciśniętym Ctrl).

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Styczeń 2016, 14:23:05 czas Polski »
Ja tam trenuję Solid Edge. Zaczynałem się przebijać z Sketch Up ale jak się niestety okazało, że okrąg to nie okrąg tylko wielobok to później są jaja żeby komponenty spasować.

Offline velsyster

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Styczeń 2016, 15:20:15 czas Polski »
Solid Edge za  1600 Euro rocznie w najubozszej wersji, vs sketchup make za darmo. Troche chyba nie ta liga.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Styczeń 2016, 15:27:31 czas Polski »
a no pod tym względem to pełna zgoda! ja mam triala, oczywiście używam "dla sportu" nie zarobku. Kto na studiach to jest free licencja dla studentów. Ale serio - zacząłem rysować agregat do pilarki i w pewnym momencie zonk. Nie wiem jak inne programy do 3D.

Offline Henry

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Styczeń 2016, 17:05:22 czas Polski »
Ja tam trenuję Solid Edge. Zaczynałem się przebijać z Sketch Up ale jak się niestety okazało, że okrąg to nie okrąg tylko wielobok to później są jaja żeby komponenty spasować.

Możesz zwiększyć ilość boków po narysowaniu wpisując np. 1000s - literka s powie że to nie nowa średnica tylko liczba segmentów. Przydaje się do rysowania na przykład sześciokątów.

Ja też nadal mam na dysku CAD'a parametrycznego do bardziej wymagających rzeczy, ale do większości rzeczy Sketchup wystarcza, a przez mniejszą ilość opcji jest szybszy w rysowaniu.

Offline robinzrud

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Styczeń 2016, 14:47:59 czas Polski »
Witam Wszystkich. Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Już wiem z czym to się je.
Zrobiłem tak, jak sugerował mi  velsyster,-wyszło.
Jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam.