18 Marzec 2025, 17:31:33 czas Polski

Autor Wątek: Suszarnia do drewna  (Przeczytany 8286 razy)

Offline Tomkat

Suszarnia do drewna
« dnia: 10 Marzec 2016, 18:11:12 czas Polski »
Chciałem poruszyć temat suszarni. Właśnie jestem w trakcie załatwiania formalności na dofinansowanie, które zostało mi przyznane. Jak się domyślacie chce to przeznaczyć na zakup suszarni kontenerowej. Jestem w tym raczej zielony, dlatego chciałbym, abyście polecili mi jakąś dobrą literaturę o suszeniu w suszarniach no i samą suszarnie. Kwota w granicach 20 tyś. Co polecacie ? Może ktoś ma na sprzedaż ?
P.S Przy okazji jaki wilgotnościomierz polecacie ?
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 18:14:33 czas Polski wysłana przez Tomkat »

Offline marek20

Odp: Suszarnia do drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marzec 2016, 18:42:16 czas Polski »
Dołączam się do pytania stoję przed wyborem suszarni i nic ale to nic nie wiem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marzec 2016, 20:29:12 czas Polski »
Oj  duuuuużo   będziesz  musiał  się  nauczyć  , zanim opanujesz temat. Łatwiej jest  asystować komuś przy tej pracy - ale próbuj .

Offline Tomkat

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marzec 2016, 22:48:40 czas Polski »
Zdaję sobie z tego sprawę. Póki co nie będzie to moje główne źródło dochodu, więc wszystko na luzie. Będę suszył dla siebie. Mam czas na naukę :) Liczę na tutejszą pomoc. W końcu dojdzie się do perfekcji.

Offline Tomkat

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwiecień 2016, 01:01:53 czas Polski »
Widzę, że temat nie ma wzięcia. Po dłuższych poszukiwaniach i dowiadywaniu się dochodzę do wniosku, że temat suszarnictwa w Polsce jest tematem tabu. Wąska grupa ludzie zajmuje się tym, a ten kto się zajmuje to raczej strzeże swojej wiedzy i nie jest chętny do dzielenia się nią. Ja w każdym razie podjąłem temat. Zakupiłem suszarnię aerodynamiczną, które obecnie są tworzone przez Panów Borkowskich. Jest to nie daleko Krakowa. Suszarnia wygląda tak:

Od jutra zaczynam przygodę z tym. Może ktoś korzysta z tego, może coś o nich wie. Zapraszam do dyskusji. Ja będę się starał na bieżąco pisać o swoich odkryciach. Będzie o sukcesach i porażkach :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwiecień 2016, 02:25:47 czas Polski »
Jesli chodzi o suszenie.to poszukaj ksiazki do materialoznawstwa z technikim drzewnego. Pamietam ze szkoły  (ponad 20 lat temu) że temat był tam bardzo gruntownie przeanalizowany i podane były tabele do suszenia drewna. Trzeba uwzględnić masę czynników i jest to trudne. Prawdopodobnie niewiele osób potrafi to robić i dlatego tak trudno o informację.
Powodzenia.
Ps. A producent tej suszarni nie posiada informacji jak poprawnie suszyć drewno?

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwiecień 2016, 19:27:23 czas Polski »
Ja jestem teraz na technologii drewna w technikum i książek nie mamy ale nauczyciel od teorii korzysta z książek lecz informacje w nich jak dla mnie są zbyt przestarzałe

Offline Jake28

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwiecień 2016, 19:50:11 czas Polski »
Ciekaw jestem jaki będzie koszt wysuszenia m3 drewna ta suszarnia. Zasada działania tej suszarni jest dość prosta tylko czy skuteczna i opłacalna.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwiecień 2016, 20:18:14 czas Polski »
informacje w nich jak dla mnie są zbyt przestarzałe

Proszę o więcej szczegółów. Na jakiej podstawie opierasz swoją opinię?
Domyślam się ze miałeś jakiś kontakt z bardziej aktualnymi technologiami suszenia. Napisz proszę gdzie moglibyśmy sie z tymi daymi zapoznać.
Pozdrawiam.

Offline Arek15

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwiecień 2016, 20:35:49 czas Polski »
ja jak pracowałem w tartaku /paleciarni to mieliśmy suszarnie:) pseudo:) chodziło o certyfikat "że suszarnia jest" i to dawało mozliwość produkowania palet określonego gatunku pod spozywkę, tak sobie mysle że suszarnie nie są popularne bo są drogie a jak ktoś ma to nie uzywa bo sobie może pozwolić na poskładanie materiału , w lecie palety szybciej schły na zewnątrz , zimą czasem suszarnia chodziła ale miejsca było na kilkanaście tyś palet więc zimą szły robione te suche z jesieni i tak w kołko . w suszarni chodziło 9 silników po około 1,5-2 kw-, ogromne grzejniki brały ciepło z pieca 55 kw, do suszarni wchodziło około 1000 palet poskładanych jedna na drugiej(nie w kanapkę:)piec oczywiście nie dał rady uzyskać odpowiedniej sprawności więc było wspomaganie grzałkami na prąd z huty szkła-8 takich było zatopinych w posadzce i grzało od spodu-kosmos:)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Kwiecień 2016, 20:54:58 czas Polski »
Suszenie drewna (poprawne) to bardzo skomplikowany proces i zawsze ten temat mnie przerastał (w czasach szkolnych).

Pamiętam z zajęć i książki jaką się posługiwaliśmy (nie pamiętam jaka ale postaram sie dowiedzieć) masę tabel i wykresów określające właściwe ustawienia parametrów syszarni.
Pamiętam że zmienymi parametrami były ciśnienie jakie panowało w suszarni, temperatura, wilgotność.
Wszystkie te parametry należało kontrolować i zmieniać na bieżąco w procesie suszenia.
A zmieniały się one różnie w zależności gatunku suszenia drewna, grubości suszonej tarcicy i  przeznaczenia.

A na koniec to te parametry buły różne dla różnego typu suszarni.
Temat rzeka

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Kwiecień 2016, 21:11:24 czas Polski »
informacje w nich jak dla mnie są zbyt przestarzałe
mógłbyś nieco rozwinąć temat  :)

Offline Tomkat

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Kwiecień 2016, 21:19:32 czas Polski »
....szkła-8 takich było zatopinych w posadzce i grzało od spodu-kosmos:)

Dobrze określone. Ty nie mówisz o suszarni, ale o jakiejś bazie kosmicznej :P

Znalazłem faceta, który zajmuje się szkoleniami na telefon. Suszarnia już załadowana Jodłą 35% wilgotności. Jutro o 8 zaczynamy.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Kwiecień 2016, 21:23:03 czas Polski »
Nie tyle szkoleniami co zdalnym ustawieniem maszyny chyba
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Kwiecień 2016, 21:24:19 czas Polski »
35 procent to chyba górna granica  ??? , choć  to zależy jak długo potrwa proces suszenia