18 Kwiecień 2025, 15:36:10 czas Polski

Autor Wątek: Worki do odkurzacza Festool - dylematy  (Przeczytany 9548 razy)

fyme

• Gość
Worki do odkurzacza Festool - dylematy
« dnia: 23 Lipiec 2017, 18:10:43 czas Polski »
Witam, mam pytanie do posiadaczy odkurzaczy Festool. Jakich worków używacie? Oryginalne czy może jednak zamienniki? A może longlife?
Mam Festoola CTL Mini i zazwyczaj podłączam go do szlifierki do gipsu więc lekko nie ma a i worki są momentalnie zapełnione i zupełnie niezdatne do dalszej pracy. Do tej pory używałem oryginałów Festoola ale przyznaję że nie wychodzi za tanio no i ciężko je kupić na sztuki. Myślałem też o worku longlife ale cena przeraża. Z zamienników natomiast znalazłem worki papierowe oraz jak w oryginale syntetyczne które wg zapewnień sprzedawcy wytrzymują dwa razy dłużej od papierowych natomiast sam nie testowałem żadnych. Mace jakieś swoje typy?
« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2017, 18:24:50 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline looq1

Odp: Worki do odkurzacza Festool - dylematy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lipiec 2017, 18:18:59 czas Polski »
long life festoola nie nadaje się do gipsu, przeznaczony jest do większych średnic pyłu. Gips, czy zwierciny z sdsa wchodzą pomiędzy warstwy i worek jest do wyrzucenia. Jeśli naprawdę duże ilości to chyba tylko autocleen i foliowe worki.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipiec 2017, 18:21:06 czas Polski »
autocleen i foliowe worki

Możesz rozwinąć temat? Hasło nic mi nie mówi a i google zwraca różne wyniki

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lipiec 2017, 18:32:50 czas Polski »
Posiadałem worek longlife i tak jak kolega piszę , nadaję się tylko do dużych trocin. Totalny niewypał . Kolega ostatnio podrzucił mi tą stronkę . Może wartom sprawdzić ich produkty ? https://pro-filters.com/worki_do_przemylowych_odkurzaczy_festool_ctl26_ctm26.
A nie zastanawiałeś się nad cyklonem ?
« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2017, 18:34:32 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline looq1

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipiec 2017, 18:33:16 czas Polski »
Mówię o odkurzaczach przeznaczonych typowo do pyłów mineralnych z funkcją automatycznego trzepania filtra głównego. W Festool to jest oznaczenie AC np ctm36 AC- 36 litrowy pojemnik, filtr główny w klasie M- sprzedawany w zestawie z szlifierką przegubową  do gładzi Planex. W tym odkurzaczu nie montujesz klasycznego worka wkładanego na wylot w zbiorniku, tylko jakby zwykły worek wywijasz na ścianki zbiornika i przyciskasz pokrywą- ma tylko ułatwić usunięcie urobku z pojemnika. Jeśli nie masz worka musisz przekręcić odkurzacz do góry kołami i wysypać pył. Tak samo mają rozwiązane inni producenci- Hilti czy Bosch

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipiec 2017, 18:37:38 czas Polski »
loop , jesteś w błędzie . Mam ten odkurzacz Ac26 i do niego także trzeba zakładać worek . Można bez , ale jak z poprzednią moją makitą bezworkową , długo nie pociągnie . Oczywiście , ktoś kto robi sporadycznie jakieś prace , może w ten sposób korzystać z odkurzacza , ale na dłuższą metę to nie zda egzaminu .

Offline looq1

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipiec 2017, 18:49:30 czas Polski »
Brałem dla znajomego kierownika budowy ctm36AC, dopiero po roku z planexem wymieniał filtr główny, i raczej nie sporadycznie używany, bo ekipa wykańcza inwestycje po kilka tyś m2 na rok

fyme

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipiec 2017, 18:51:25 czas Polski »
Przemek dzięki za link, zaraz obadam :) natomiast w ramach wyjaśnienia festoola używam do gipsu ale nie robię tych gipsów na co dzień tylko czasem jako fuchy po robocie więc spokojnie daje rade. Zazwyczaj tylko szlifuję rygipsy na łączeniach choć zdarza się że lecę całe ściany i wtedy worek starcza średnio na jedno pomieszczenie pod warunkiem że nie jest to jakiś hangar :D Pasuje mi ten Festool bo jest mały i poręczny do tego dzielnie daje radę a do tego mam do niego długi wąż więc nawet szlifując z drabiny spokojnie sięgam szlifierką sufitu bez kombinowania z odkurzaczem. Mam do niego również komplet końcówek i przedłużek do węża więc po robocie po prostu odkurzam kąty i jest profesjonalnie :) Mam nawet super duper dynks do odsysania pyłu podczas wiercenia ale rzadko go używam :D

W wolnych chwilach gdy bawię się w stolarstwo, festool ląduje pod stolikiem z piłą i też sobie świetnie radzi więc przy nim zostanę.
Dzięki za info na temat worków longlife bo zastanawiałem się czy nie odżałować i zakupić, teraz jednak odpuszczam

A nie zastanawiałeś się nad cyklonem ?
Do gipsu? Nie za drobny pył na cyklon?
« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2017, 18:58:13 czas Polski wysłana przez fyme »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipiec 2017, 18:59:48 czas Polski »
Ciężko ogarnąć temat tej bezworkowej pracy . W swoim mini bez worka raz , dwa się zapycha . Kupując z AC dostałem info od sprzedawcy , że także należy używać worków .  Jeżdżąc na zlecenia też widzę fachowców z planexami i mają worki w odkurzaczach .Sam już nie wiem , co myśleć .

fyme

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipiec 2017, 19:26:26 czas Polski »
Raz pękł mi worek w odkurzaczu i nie zwróciłem uwagi szlifując sobie namiętnie gips. To co zastałem w odkurzaczu to był dramat. Pył wlazł wszędzie a filtr był zabity w jedną bryłę więc jeśli chodzi o mnie i moją dłubaninę to nie ma opcji by używać odkurzacza bez worka mimo że festool dzielnie przetrwał a filtr po oczyszczeniu nadal nadawał się do pracy. Za leniwy jestem by co robotę ogarniać bałagan w odkurzaczu po pracy bez worka ;)

Offline looq1

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipiec 2017, 22:01:51 czas Polski »
Mi też zdarzyło się przeoczyć pęknięcie worka przy odkurzaniu pyłu po remoncie z gładzi i czyszczenie nie należało do najprzyjemniejszych. W planach mam właśnie ctl36 AC i zobaczymy czy jest różnica między starym ctm22 a nowością zielonego.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Wrzesień 2017, 20:20:57 czas Polski »
Kolega ostatnio podrzucił mi tą stronkę . Może warto sprawdzić ich produkty ? https://pro-filters.com/worki_do_przemylowych_odkurzaczy_festool_ctl26_ctm26

Kupiłem na próbę i na razie jestem zadowolony :) Nie ustępują oryginałom a są nieco tańsze więc mi pasuje.
Przy okazji mój odkurzacz przeszedł operację plastyczną bo wstyd było zabierać go ze sobą do ludzi ;) Dostał  nowiutki kapelusz a że dla mojej wersji nie da się wymienić tylko góry to z kapeluszem jeszcze nowy sweterek :D No i wykąpałem go w końcu  :P

Przedtem:

Teraz:

« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2017, 20:37:50 czas Polski wysłana przez fyme »

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Luty 2018, 20:33:31 czas Polski »
Jakich worków używacie?
Takich z wszytym suwakiem  ;D Oj nie będzie Festool zadowolony, nie będzie... ;D

fyme

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Luty 2018, 10:11:10 czas Polski »
Masz worek z suwakiem pasujacy do festoola? Można coś takiego kupić czy szyłeś?

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Luty 2018, 13:40:31 czas Polski »
Mam CTL 26E AC (AC jest zbędne). Kupiłem 5 worków SC-FIS-CT 26/5x (496187) i zleciłem wszycie do nich suwaków za całe 35 zeta.
Odkurzacz dużo nie pracuje ale od 2 lat ma ten sam jeden worek i kolejne 4 lata ten worek spokojnie wytrzyma  ;) Patent okazał się na tyle skuteczny że zrezygnowałem z cyklonu.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2018, 13:57:53 czas Polski wysłana przez Kilkujadek »