14 Maj 2025, 00:00:54 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 ... 10
21
Wszystkie pozostałe / Odp: Problem z włączeniwm komputera - budowa nowego komputera
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 14 Wrzesień 2024, 22:40:58 czas Polski »
No i pomysł z i9 się rypsnął. Na chwilę obecną.
Poniżej link do filmu o przepalaniu się procesorów intela.
Czy ktoś me chęć się ustosunkować do tej informacji?
Będzie pomocna każda opinia.
Pozdrawiam.

&feature=shared
22
Wszystkie pozostałe / Odp: Problem z włączeniwm komputera - budowa nowego komputera
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 11 Wrzesień 2024, 23:35:01 czas Polski »
Popatrzyłem na płytę główną i pomyślałem o takiej
Gigabyte
Z790 AORUS PRO X
23
Wszystkie pozostałe / Odp: Problem z włączeniwm komputera
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 11 Wrzesień 2024, 22:13:40 czas Polski »
Kolejne pytanie.
Wybieram procesor do nowego komputera.
Jestem gotów zapłacic więcej aby starczyło na dłużej.
Jestem gotów kupić i9-14900, tylko czy to ma sens?
Czy do fotografii, AutoCada plus solidworksa to będzie miało sens?
Czytałem że wiele rdzeni akurat nie ma większego znaczenia, ale ma znaczenie zegar.
No i cashe jest większy cokolwiek to znaczy.
24
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 11 Wrzesień 2024, 16:31:27 czas Polski »
Bardzo dziękuję
25
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mianek dnia 11 Wrzesień 2024, 11:37:48 czas Polski »
wszystko zależy od budżetu, dawno stacjonarki nie składałem. Ale ogólnie kiedyś się uważało, że Intel to Intel i od i5 w górę wszystko jest najlepsze, tylko było 2x droższe i np. mi do dziś się sprawdza stare AMD bo na takie mnie było stać.. Potem się okazało, że Intel nie grał fair na rynku i te procki były promowane bodajże przez producentów laptopów - dostali za to duża karę od UE chyba.
Od jakiegoś czasu AMD też wykupił firmę od kart graficznych (tylko nie NVidie, tylko ta druga co robiła Radeony bodajże). Ogólnie nie ma problemu z kompatybilnością, zależy większość od portów. Firmy takie jak x-kom, proline, czy komputronik dzisiaj mocno w tym doradzają, także można napisać i coś doradzą. Nie oszczędzałbym na płycie głównej, bo od niej zależy w zasadzie wszystko, czy będzie ze sobą dobrze gadać - w szczególności przepływy na mostkach, wsparcie dla przetwarzań wielowątkowych, kręcenie CPU, GPU, stabilność na portach, kontrolery dysków...  Dziś w procesorach jest też zintegrowana grafika, ale przy Nvidia Quadro M5000 raczej Cię ten pkt nie interesuje.
Polecam też strony takie jak https://www.cpubenchmark.net https://gpu.userbenchmark.com/ aczkolwiek ostrożnie, bo takie porównania czasem są też stronnicze - popatrzyłbym też na opinie klientów..
26
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 11 Wrzesień 2024, 08:04:45 czas Polski »
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i poradę.
Potwierdzam ona moje obawy i przypuszczenia.
Ja już od dawna jestem na SSD.
Samsunga.
Clon dysku robię na bliźniaczym jako backup.
Wszystkie dane typu zdjęcia, filmy i dokumenty mam na Nasie. Windows jest 10.

Tam również mam backup całego komputera, I chyba z tej opcji skorzystać aby przywrócić  wszystko na nowy komputer.
Zastanawiam się w jaki procesor pójść? Używam głównie do fotografii i CADa.
Oczywiście nowa płyta, RAM, procesor, ale nie karta graficzna. Ją chcę zachować.
Czy masz może jakiś pomysł?
27
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mianek dnia 11 Wrzesień 2024, 07:25:26 czas Polski »
próbowałem 2x takiego klonowania partycji - udało się raz jak de facto migrowałem windowsa na nowszy laptop. oba miały procek Intela i chyba dlatego się udało, choć był problem z niektórymi programami (a właśnie chodziło o licencję jednego starego softu, którego nie miałem instalki). Drugim razem chciałem przenieść kompa z Intel na AMD i tu wgl się nie podniósł, Windows stawia inne sterowniki pod sprzęt, więc uznaję, żę to kwestia trochę farta. Nie wiem ile tam masz do sklonowania i na ile jest to krytyczne, ale z perspektywy zmarnowanych całych 2tygodni na te zabawy powiem szczerze, że lepiej mimo wszystko na nowym sprzęcie postawić nowy system, poinstalować wszystko na świeżo. Jeśli chcesz budżetowo taniej przebudowy, to masz 2 opcje:
- kupić nową płytę, ale tu nie unikniesz procka kilka(naście) serii nowszej stopki, do tego kości RAMu już dawno też zmieniły port, polecam też migrację na dysk SSD.. ja grafiki mocnej nigdy nie potrzebowałem, więc trzebaby kompatybilnosć portu karty sprawdzić, jeśli jest w miarę uniwersalny, to może się udać jej reużycie
- poszukać na alledrogo albo w sieci sprzętu poleasingowego. Są naprawdę sensowne sprzęty po kilku latach w korpo etc. poskładane w konfiguracjach dobrze dobranych przez często producentów (bo składali tysiąc takich stacji dla firmy, która płaciła też za serwis, więc nie opłacało się składać byle jak) i często z naklejką legalnego Windowsa. A ceny w zasadzie się zaczynają od kilku stówek w zależności od "starości" i wydajności sprzętu.

jeśli kluczowe jest wskrzeszenie zestawionego systemu, to klonowanie na nowszy dysk pozwoli tylko wyeliminować problem z dyskiem. włożenie tego w nowszą budę to ruletka wg mnie. Po za tym zostają tematy setupu, które tu koledzy Ci kiedyś opisali, czyli zabawy BIOSem, grzebanie, czyszczenie logów po dysku ale z innego sprzętu albo jeśli się da to z trybu awaryjnego itd.. Do tego jeśli jest to coś starszego niż windows 10, to dawno straciło wsparcie w MS i choć sam mam win7, to nie wszystko chce już na tym działać z nowszych programów..
28
Wszystkie pozostałe / Odp: Niesamowita okazja - CAD, Fusion, Revolt, Microsoft
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 10 Wrzesień 2024, 21:44:39 czas Polski »
Zaznaczam że zakupy dokonywane są na własną odpowiedzialność.

Juto zdzwonię i dopytam się o szczegóły i sprawdzę dokładniej.
29
Wszystkie pozostałe / Odp: Niesamowita okazja - CAD, Fusion, Revolt, Microsoft
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 10 Wrzesień 2024, 21:37:19 czas Polski »
Sprawdziłem tę firmę w rejestrze Brytyjskim i istnieje wpisana do rejestru.
30
Wszystkie pozostałe / Niesamowita okazja - CAD, Fusion, Revolt, Microsoft
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 10 Wrzesień 2024, 21:22:30 czas Polski »
Witam.
Wpadłą mi do okienka komputerowego reklama firmy sprzedającej oprogramowanie CAD-owskie.
Ceny są bardzo przystępne.
BARDZO.
Podaję jej adres.

https://nextdigitalkey.com/product-category/autodesk/

http://nextdigitalkey.com/product-category/autodesk/

Ja chyba się zdecyduję na zakup.

Co mi tam.

Kupuje legalnie i płacę legalnie.

Z oficjanej strony w dobrej wierze.

Jak ktoś miał w przeszłości doświadczenie z tą firmą, to proszę o pinie.
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 ... 10