08 Luty 2025, 14:38:47 czas Polski

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Środki naturalne / Odp: Bangkirai + jaki olej?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mianek dnia 23 Styczeń 2025, 10:52:45 czas Polski »
to ciekawe co piszecie, aż muszę spróbować z tym kaponem, bo nie zauważyłem różnicy w ciemnieniu między olejem a lakierem, wręcz po oleju jakoś mi się wydaje, że drewno mam naturalniejsze, a lakier (mimo, że matowy) z kolei błyszczy co na ciemniejszej barwie mnie osobiście się nie podoba. pewno zależy też od gatunku drewna i półki cenowej za puszke..
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 15 Styczeń 2025, 20:21:29 czas Polski »
Kapon. jak pisałeś. Tylko napisałem jak go użyć.
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 15 Styczeń 2025, 19:58:15 czas Polski »
To co proponujesz koledze?
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 15 Styczeń 2025, 19:54:02 czas Polski »
Kapon jako taki też powoduje że kolor się lekko zmienia, ale po przeszlifowaniu drewno powraca do poprzedniej barwy i kolejne lakierowanie ju z nie spowoduje zmiany koloru.
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 15 Styczeń 2025, 12:59:05 czas Polski »
Tłuszcz a więc olej powoduje  ciemnienie drewna . Np . lakier  typu nitro ( capon ) da oddzielającą  warstwę i na to bezbarwny  wosk da mniejsze ciemnienie
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mianek dnia 15 Styczeń 2025, 12:50:26 czas Polski »
każdy preparat będzie powodował ciemniejszą barwę, każda warstwa coraz bardziej ciemną. Z rozjaśniających są jedynie grunty/oleje/bejce wybielające, ale zakładam, że nie o to Ci chodzi..
jeśli pytanie jest z cyklu "po którym oleju najmniej ściemnieje", to chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi..
7
Środki naturalne / Bangkirai + jaki olej?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez color1 dnia 14 Styczeń 2025, 18:49:37 czas Polski »
Wystrugałem sobie coś z deski tarasowej z drewna bangkirai, pociągnąłem olejem z Ikei (takim jak do spożywki) ale po jakimś czasie drewno bardzo pociemniało. Pytanie, jakim olejem lub woskiem potraktować ten gatunek drewna aby zachować w miarę oryginalny jaśniejszy kolor?
Poniżej porównanie (p.s. czasem trzeba to przetrzeć na mokro z detergentem, stąd potrzebne zabezpieczenie):
8
Technika wykańczania powierzchni / Odp: Lakier do drewna
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 30 Grudzień 2024, 12:43:40 czas Polski »
A to żle mi isę zrozumiało.
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez tomekz dnia 30 Grudzień 2024, 12:30:37 czas Polski »
Ja sugeruję by  dać tylko olej .
 Nie  olej  na   lakier 
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lirorobert dnia 29 Grudzień 2024, 22:08:18 czas Polski »
Wiele razy tak sugestowano, się czy tak robiłeś Tomku?
Jakoś olej i lakier to inna baza chemiczna i raczej nie współgrają. Osobiście nie próbowałem tak robić.
Strony: [1] 2 3 4 ... 10