Cześć.
Od około roku bawię się stolarką. Zaczęło się od tego, że wpadałem do znajomego robić sobie głośniki i tak zostałem na dłużej (swoją drogą nie wyszło mi najgorzej, a nauczyłem się składać kolumny, kleić i szlifować fornir - pozostała nauka lakierowania

)
Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad odejściem od biurka - niby wygodnie, praca 8-16, ale zacząłem przybierać figurę owada - bąka. W końcu postanowiłem, mam miejsce, mam możliwości, więc chcę "otworzyć warsztat".
Przez ostatnie kilka msc, pracowałem na różnych urządzeniach, począwszy od marketówki Parkside, przez semi professional Bosch, kończąc na Festoolu. Zawsze uważałem, że jak kupować sprzęt to na lata - nie chcę żeby zawiódł mnie w najmniej odpowiednim momencie. Niestety, niby posiadam jakieś doświadczenie to nie wiem za co warto zapłacić sporo, a za co tyle żeby kupić sprzęt będący na wypadek.
Planuję zacząć od pracy w roli montażysty - dostaję materiał/kupuję formatki, składam na warsztacie i montuję u klienta.
Proszę o porady co kupić kiedy to mam do dyspozycji 12tys +-15% tej kwoty. Wszystko będzie brane na firmę, więc muszę mieć faktury.
Moje wybory :
Wiertarko - wkrętarka Festool CXS Li 1350zł (pracowałem też na podobnym sprzęcie, ale marki Wurth - był wygodny, ale w tym wypadku mam wymienne głowice co mi bardzo odpowiada).
Odkurzacz - Makita VC3011L 830zł(nie miałem przyjemności pracować sprzętem festoola, ale patrząc na cenę oraz moje wymagania to wydaje mi się, że będzie odpowiedni. Ewentualnie zainwestuję w sprzęt marki Karcher).
Zagłębiarka - Tutaj mam poważny problem, pracowałem sprzętem Festoola jak i Boscha. Ten pierwszy jest o niebo lepszy, ale czy warto kupować sprzęt w cenie około 4000zł do moich potrzeb? Czy może warto pójść w coś za około 2000zł. Kolejne pytanie jest następujące - Jak się ma praca na sprzęcie akumulatorowym względem sprzętu na zasilaniu sieciowym?
Wyrzynarka - Część osób mówi, że nie warto, a inni, że jak najbardziej warto się w nią zaopatrzyć. Jeśli tak to w jaką i za ile?
Lamelownica - j.w
Frezarka górno-wrzecionowa - j.w
O czym jeszcze zapomniałem? Wiadomo, będę chciał zakupić dodatki jakimi są ściski, młotki inne narzędzia. Najważniejsze jednak teraz jest wybranie elektronarzędzi, które uprzyjemnią mi pracę.
Jeśli macie jakieś sensowne sety, swoje wskazówki to o nie proszę i z góry dziękuję.
Dodatkowo, bardzo możliwe, że w ciągu najbliższych dwóch lat będę budował dom i przy jego budowie planuję użyć swoich narzędzi, więc chcę aby były dobre