17 Marzec 2025, 23:13:23 czas Polski

Autor Wątek: Nowy warsztat stolarski  (Przeczytany 10848 razy)

Offline krzychu95

Odp: Nowy warsztat stolarski
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Styczeń 2021, 20:52:50 czas Polski »
Zastanawiam się też na ustawieniem strugarki oraz piły. Grubościówka zostanie na środku, tylko przesunięta dalej od drzwi. Strugarke myślę też zostawić, przy dłuższych elementach otworze drzwi. Z kolei piłę myślę postawić po lewej stronie od strugarki przy samej ścianie, z odbiorem od strony drzwi. Czy może zamienić piłę ze strugarka pozycjami?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Styczeń 2021, 12:28:47 czas Polski »
Pomyśl sobie tak  by deska wprowadzona do obróbki maszynowej , przechodziła  w jednym  ciągu .
Wkładasz do piły ,wychodzi z drugiej  strony i odkładasz blisko pod strugarkę  wyrówniarkę

Równasz - odkładasz od strony wejścia do grubościówki .
 Wychodzi strugane -odkładasz na bok .

Do tego jak robisz   sam czy z pomocnikiem pomyśl by maszyny ( normalnie to na koziołkach )  mogły  służyć jako  miejsce na które możemy odkładać materiał podczas pracy lub ich blaty służą   jako podpórki ( wiadomo - zawsze  jest  brak  miejsca )

Do tego tak ustawić  by otwierać  drzwi / okna  w razie obróbki  długich elementów

Offline mario78

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Styczeń 2021, 12:07:01 czas Polski »
Praca bez odciągu na grubosciowce jest bezsensu,bynajmniej na mojej. Wszystki wiór ktory spadnie na obrabiany element od gory odcisnie sie na materiale.

Offline krzychu95

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Styczeń 2021, 12:51:58 czas Polski »
Nie mam założonego króćca, więc wióry wyrzuca wal, ale zgadza się, trzeba nad nim pomyśleć

Offline tayjkt

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Styczeń 2021, 14:14:41 czas Polski »
ten bałagan aż razi w oczy :)
dobry odciąg to nie duży koszt zawsze możesz nim się przepinać pomiędzy urządzeniami.

Offline krzychu95

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Styczeń 2021, 15:12:45 czas Polski »
Bałagan jest, bo dopiero znoszę wszystko co mam

Offline krzychu95

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Styczeń 2021, 18:19:52 czas Polski »
Znalazłem turbinę z silnikiem, ale bez worka oraz jego mocowania, jak profesjonalnke nazywa się ta środkowa beczka, do której zakłada się worek filtrujący oraz worek na urobek. Czy warto kupić stara używana turbine i dorobić ten środkowy element, aby zrobić typowy odciąg, czy szukać odciągów np. CORMAK?

Offline tayjkt

« Odpowiedź #22 dnia: 20 Styczeń 2021, 10:45:09 czas Polski »
ja mam CORMAK nie mam porównania z innymi firmami więc mogę powiedzieć, że działa i wciąga trociny.

Offline krzychu95

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Styczeń 2021, 20:13:21 czas Polski »
Nie wiem też w jaki sposób przechowywać elementy 4-5 metrowe, na podłodze trochę ograniczają miejsce,

Offline zarekl

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Styczeń 2021, 06:59:45 czas Polski »
Podpory montowane do ściany co ok 1m lub gęściej (wtedy krótsze elementy można kłaść) i w pionie wtedy składujesz. Wystarczą 3 - 4 poziomy w zależności od wysokości pomieszczenia.
Na zdjęciu świeżo zamontowana konstrukcja. Obecnie załadowana deskami i tarcicą.

Offline krzychu95

« Odpowiedź #25 dnia: 21 Styczeń 2021, 22:22:02 czas Polski »
Dzięki za podeslanie rozwiązania, coś takiego poczynię

Offline krzychu95

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Styczeń 2021, 21:01:46 czas Polski »
Mój nowy odciąg, co sądzicie, jaka średnicę beczki wybrać, aby dorobić filtr oraz worek na trociny

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Styczeń 2021, 07:50:13 czas Polski »
Pomyśl jeszcze o zabudowie paska klinowego. Nie powinien być otwarty.
Ja mam worek materiałowy do odciągu.
Wielkość taka jak worki plastikowe do których przesypuje urobek. Dzięki temu nie musze bawić się w wysypywanie trocin do kilku worków.

Offline krzychu95

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Styczeń 2021, 09:33:39 czas Polski »
Zrobię jakąś zabudowę, chociażby z płyty mdf, zawsze to inaczej. Narazie mam zimno w warsztacie, jedynie w tym garażu koza stoi, ale chęci brak. W domu działam z kuchnią z płyty. Po wycenie na 20 tys postanowiłem że sam ja sobie zrobię

Offline krzychu95

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Styczeń 2021, 16:27:18 czas Polski »
Freziki z dedry, fazowalem brzozę. Niedawno kupiony. Łożysko nie wytrzymalo 10 m bieżących.