16 Luty 2025, 06:41:16 czas Polski

Autor Wątek: Wypalanie figur Lichtenberga trafem  (Przeczytany 7314 razy)

Offline Kapelmajster

Wypalanie figur Lichtenberga trafem
« dnia: 04 Kwiecień 2019, 10:23:02 czas Polski »
Witam, nie widziałem  gdzie a to tez poniekąd narzedzie na prąd 😁
Wypala ktoś  z forum takowe wzory trafem z mikrofali?
Poki co próbowałem  na olsze i brzozie i na obu zostają  przebarwienia w miejscu gdzie było  posmarowane mieszanką,  zarowno czysta woda z sodą jak i po coli z sodą  tymbardziej.  Wiec moje pytanie ma ktoś  na to porade,  przepis na roztwór?
Za posty typu niebezpieczne itp dziękuję,  pytam o konkretną rzecz,  jaka mieszanka

Cincin

• Gość
Odp: Wypalanie figur Lichtenberga trafem
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipiec 2021, 21:27:51 czas Polski »
Cześć!
Wydaje mi się, że przy tak wysokim napięciu jaki daje trafo z mikrofalówki wystarczy zwykła woda z kranu. Spróbuj tak, możliwe że obejdzie się bez plam...

Offline doktor

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Luty 2022, 13:21:14 czas Polski »
Przepraszam Nie znam się na prądzie więc może moje pytanie jest zupełnie głupie ale czy takich błyskawic nie da się zrobić spawarką?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2022, 14:43:39 czas Polski »
nie  da .

Offline doktor

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2025, 08:54:30 czas Polski »
Wracam do starego wątku bo nie daje mi spokoju. Tomek pisze że nie można do wypalania figur Lichtenberga użyć spawarki a równocześnie na  innym forum piszą że spawarkę można zastosować. Więc jak to jest ostatecznie.
Są wpisy że trzeba ostrożnie (co jest oczywiście jasne), że w Zakopanem człowieka zabiło przy wypalaniu a równocześnie są dostępne filmiki gdzie gość trzyma w klemach gwoździe i przykłada do deski.
Jaka jest więc prawda w tej sprawie, zwłaszcza że może chodzić o utratę ŻYCIA (nie tylko palca choć te też się przydają)?
Mozę na forum znajdzie się jakiś stolarz -elektryk który w odpowiedzialny sposób jest w stanie opisać niezbędne( rozsądne) zasady BHP w trakcie wypalania np. trafem z mikrofalówki?
Czy wystarczy i czy trzeba położyć deską na jakiejś warstwie izolacyjnej np. gumie?
Czy można np. wbić jednego gwoździa do deski a drugiego prowadzić "z ręki" umieszczając do np. na końcu 0,5 metrowej rurki z tworzywa PP?
Czy trzeba mieć jakieś buty gumowe i rękawice i czy to coś w ogóle ochroni?
Czy można trzmać gwożdzia w kombinerkach z izolacją?
Czy trzeba wbić lub dotknąć elektrodami deski i trzymać się z daleka załączając i wyłączając prąd?
Moje pytania są może naiwne (bo się nie znam) ale może komuś mogą uratować życie.

« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2025, 11:05:34 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Styczeń 2025, 00:57:54 czas Polski »
Osobiście nie bawiłem się tym, ale jak pisałeś. Jest to zabawa niebezpieczna.

Offline doktor

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Styczeń 2025, 09:07:33 czas Polski »
To wiem ale może ktoś jest w stanie jakoś okiełznąć ten temat...