16 Luty 2025, 06:55:52 czas Polski

Autor Wątek: Iskra czy to zda egzamin czy może coś innego ?  (Przeczytany 158 razy)

Offline kondziopl3

Iskra czy to zda egzamin czy może coś innego ?
« dnia: 27 Styczeń 2025, 21:07:50 czas Polski »
Witam.

Posiadam na wyposażeniu piłę formatową i okleiniarkę plus elektronarzędzia.

Chciałbym zacząć robić meble, głównie szafki rtv ( szuflady itp).
Potrzebuję sprzętu, który będzie szybki i intuicyjny. Nigdy nie robiłem takich rzeczy, wyżej wymieniony sprzęt był wykorzystywany tylko do przycinania blatów.

Budżet to 40 tys ( dotacja)
Myślałem o pełnym zestawie iskry ( koszt ok 12tys) za ręsztę odciąg + elektronarzędzia.
Widziałem też wiertarkę wielowrzecionową, ale nie zrobi wszystkiego i chyba wymaga więcej miejsca.

Co myślicie ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Iskra czy to zda egzamin czy może coś innego ?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Styczeń 2025, 21:22:38 czas Polski »
Witam.
Ja na Iskrze nie pracowałem, ale oglądając prezentacje nie byłem pozytywnie nastawiony. Nie wiem jak ostatnie rozwiązania.
Oczywiście nie neguję tego rozwiązania.
Osobiście jestem zaopatrzony w Domino firmy Festool i nawet nie przeszło mi przez myśl żeby przestawiać się na inny sprzęt.
Bardzo łatwo się pracuje tym sprzętem.
Popatrz sobie jeszcze na rozwiązania firmy Mafell.
Zapoznaj się z łącznika mi jake można zastosować do połączeń. Domino ma bardzo szeroką gamę przeróżnych łączników.

Offline kondziopl3

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Styczeń 2025, 21:32:41 czas Polski »
Też ciekawe rozwiązanie.

Rozumiem że to pozwoli mi budować praktycznie dowolne meble ?
Dodam że praca tylko w płycie meblowej.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2025, 21:41:19 czas Polski wysłana przez kondziopl3 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Styczeń 2025, 00:32:31 czas Polski »
Jak kupisz sobie zagłębiarkę z podcinakiem to możesz ciąć płyty bez wyrwań za jednym przejściem.
Możesz ciąć wszędzie, nawet u klienta.
Do prowadnicy są specjalne ograniczniki pozwalające  ciąć na ten sam wymiar wiele elementów.
Jest przystawka do cięcia pod kątem prostym i dowolnym kątem. Jak sobie dokupisz stół MFT to już pełen wypas. To zestaw do cięcia.
Okleiniarkę masz.
Domino do łączenia.
Ściski do skręcenia
I tak oto masz mobilny warsztat.

Offline kondziopl3

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Styczeń 2025, 08:47:17 czas Polski »
Formatówke też mam.

A jakieś ściski czy dodatkowe szablony polecasz ?
A są jakieś programy do budowy mebli, które później znaczą gdzie ma być dana półka ( kołek ) ?

Offline mario78

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Luty 2025, 19:11:56 czas Polski »
Wiertarka wielowrzecionowa raczej nadaje się do wiekszych serii.Wiercisz pionowo,przestawiasz,poziomo itd. Też kiedyś myślałem o takim sprzęcie ale mi by się nie sprawdził. Jeśli chodzi o Domino to kiedyś miałem dylemat czy nie wybrać kołkarki Maffel,kołki są tańsze od łączników domino. Do płyty chyba lepsze.  Ja miałem wieke planów podczas budowy i wykończenia domu dlatego kupiłem domino 700. Szablony,są różnego rodzaju do połączeń,półek,na tip- on aby nie kupować adapterów i lepiej wygląda wpuszxzony w korpus. Szablony do prowadnic GTV czy blum. Jeśli masz sklep dobrze zaopatrzony to podjedź aby obejrzeć stół MFT i dodatkowe wyposażenie.  Oklejarkę nasz małą czy z frezami i kapówkami? Jeśli mała to dobrym zakupem będzie frezarka krawędziowa MFK-OFK Festool. Zestaw lub wiertarka na puszki zawiasów. Na dole zdjęcie szablonu prowadnic blum i gtv.
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2025, 19:27:45 czas Polski wysłana przez mario78 »