18 Marzec 2025, 18:57:10 czas Polski

Autor Wątek: Piec do warsztatu  (Przeczytany 10032 razy)

Offline krzyś48

Piec do warsztatu
« dnia: 07 Listopad 2013, 23:03:32 czas Polski »
Jako że miałem poruszyć ten temat, bo to zima idzie wielkimi krokami to może komuś się przyda 8)  takie sobie piecyki  :) może nie zawsze ekologiczne ale... i żeby nie było że polecam ale podaję jako ciekawostkę :P
Pierwszy to "bubafonia" braci Słowian za wschodniej granicy ;D czas palenia około 10 h

http://sdelay-sam.su/blogs/nik4960/pech-dlitelnogo-goreniya-bubafonya

jest opis po rosyjsku-można przetłumaczyć w gogle choć czasami te tłumaczenia (brak słów)
Bubafonya 240
może trochę prymitywnie ale działa :)

Drugi z rzędu jest opalany olejem (zużyty  samochodowy)no może nie ekologiczny ale jak już się rozpali to działa jak palnik -budowa piecyka z nadmuchem
Чертежи и сборка печи на отработанном масле. Фильм 2

jak palić
Печка на отработанном масле Я презентую

a tutaj takie ładniejsze
Печь на дровах Булерьян (Bullerjan, Buller)
budowa
Bullerjan Nachbau
na początek chyba starczy ? wiem że co nie którzy są zainteresowani ;)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Piec do warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopad 2013, 09:51:45 czas Polski »
Na mnie nie patrz ;) moja koza daje radę ;)))
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopad 2013, 10:16:18 czas Polski »
Ale dymi od czasu do czasu ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopad 2013, 17:28:57 czas Polski »
Bubafonia     -  jest wręcz genialna  :o  w swej prostocie  , i muszę Wam zaznaczyć  , że bardzo  ekologiczna   i o  wiele  lepsza pod  tym  względem   od    „ kozy „ :o . A to  dlaczego?
 Ponieważ  po pierwsze    , pali się od góry stopniowo  w dół i gazy  palne zdążą się w ogniu  dopalić , a ponadto  nadmuch powietrza jest od góry    ,   w płomień .
 Drugie , na końcu rury zastosowano  deflektor     , w postaci poziomej  blachy z kierownicami  nadmuchu   przyspawanymi   od   spodu. W czasie upalania się   wkładu      ,  rura z blachą opada  swobodnie    w dół , a że rozgrzeje się do  czerwoności  , to idealnie dopala  wszystkie   gazy  . Taki piec      ,  by  ekologicznie  palił powinien  być w miarę   szczelnie zapełniony , by nie rozpalił się d za szybko      do   dołu .
Ciekawe jak  spalał będzie  węgiel  , ale mam nadzieję że da sobie  radę . Taką  zasadę  palenia  węgla  groszku       ,  wprowadziłem w moim starym  piecu  co – piec  czysty , mniej  pali , dym po chwili podobny jak  z   pieca      gazowego   .

Będę przerabiał  warsztatową     „kozę „  na bubafonię  , bo  zależy  mi  na  czystym paleniu :)

Offline lemonmint

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopad 2013, 20:45:55 czas Polski »
Mam nadzieje, że te śmieci (butelki pet itp.) nie są niezbędne do rozpalenia tej bubafonii :-X

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopad 2013, 00:18:44 czas Polski »
Jako że Tomekz zainspirował mnie słowem "deflektor" podążyłem tym tropem ;) a z obawy kolegi  Lemonmint o palenie śmieciami w bubafonii znalazłem samą esencję pewnego forum  :o i myślę że za jakiś czas DiD mógłby pochwalić się podobnym opracowaniem :)
http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/dyskusja/ekonomiczne-spalanie-wegla-spis-tresci/#Drewno
na pewno niektórzy z was czytali to forum , mnie się spodobała forma (spis treści) no i wiadomości w nim zawarte 8)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopad 2013, 08:56:47 czas Polski »
Rzeczywiście, w podanym linku wiadomości i wpisów tyle, że można nie mieć czasu na DiD ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopad 2013, 12:31:08 czas Polski »
Tu jest pierwowzór   linku      " czyste  ogrzewanie  "  metoda  Last  Rico  o czystym paleniu  w piecach górnego  spalania .http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego  . Warto  przeczytać  przynajmniej  początek   (  całość   ponad  600  stron   ). a w szczególności  wytłumaczenia   założyciela  wątku .

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopad 2013, 19:58:00 czas Polski »
Ja pozostanę przy kozie, praktycznie 1 wsad rano robię i wystarcza. Wkurza mnie tylko że zajmuje mi miejsce na drewno, byle do wiosny i wyrzucę ją na dwór, niech się pasie.. ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopad 2013, 20:03:20 czas Polski »
wyrzucę ją na dwór, niech się pasie.
No tak, wiadomo, że koza dobrze napasiona wiosną i latem na dworze, mniej żre w zimie:)

Offline kreczmar

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopad 2013, 20:22:11 czas Polski »
Ja docelowo w swoim blaszanym warsztacie też zamierzam paść kozę, która zostanie mi po budowie domku.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopad 2013, 21:01:47 czas Polski »
Tu jest pierwowzór   linku      " czyste  ogrzewanie  "  metoda  Last  Rico  o czystym paleniu  w piecach górnego  spalania
Tomekz-nie bardzo wiem o co chodzi bo link który podałem to, to samo tylko w formie spisu treści  ??? żeby wiadomo było w którym miejscu jest mowa o kotłach ,paleniu, itp

"Ekonomiczne spalanie węgla — spis treści
Prze­gląd naj­cie­kaw­szych postów z tematu Eko­no­miczne spa­la­nie węgla kamien­nego (do strony 600), opi­su­ją­cego czy­ste spa­la­nie węgla metodą zapro­po­no­waną przez Last Rico."
 :)
Panowie naprawdę polecam przeczytać  ;) oczywiście tym którzy palą w kotłach CO paliwami stałymi ;) jest spis treści i otwiera się w tym miejscu który nas interesuje dlatego spodobał mi się taki układ (spis treści) :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Listopad 2013, 00:46:17 czas Polski »
Masz rację , to co Ty podałeś może lepiej  się czyta  i łatwiej    i  jest   to  zebrane       z materiału który  ja podałem ;D

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Październik 2015, 13:46:24 czas Polski »

Będę przerabiał  warsztatową     „kozę „  na bubafonię  , bo  zależy  mi  na  czystym paleniu :)

I jak wygladała przeróbka?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Październik 2015, 15:24:17 czas Polski »
Okazuje sie , że przerobienie kozy się nie opłaca , lepiej budować od nowa .Brak mi na razie  weny  ,aby zabrać się za   ten  ciekawy  temat