18 Marzec 2025, 18:41:30 czas Polski

Autor Wątek: Mój garaż  (Przeczytany 67467 razy)

meridox

• Gość
Odp: Mój garaż
« Odpowiedź #495 dnia: 13 Maj 2018, 14:34:50 czas Polski »
Gdzieś był wątek o znaleziskach na straganach i giełdach staroci ale przetrzepałem forum i nie znalazłem , dlatego wrzucam tu :)

Dziś niedziela , dzień rodzinny, więc zabrałem żonę i najmłodszego bąbla na spacer na drugi koniec miasta ( taki ze mnie dobry mąż i ojciec) i tak zupełnie przypadkiem okazało się ;) że w ów dzielnicy dziś organizowane są wyprzedaże garażowe ;D i chodząc tak od podwórka do podwórka nabyłem kilka rzeczy :) oto niektóre z nich :)

Zdjęcie 1 i 2   strug drewniany, szerokość noża 30mm i świetnie leży w dłoni co widać na 2 zdjęciu ;D :P kosztował 5 zł ;D

Zdjęcia 3-5 piła grzbietnica nie mierzyłem grubości i ilości zębów ale ma wszystkie zęby, widać że nie wiele była używana, jest prosta i kosztowała całe 2 zł ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #496 dnia: 13 Maj 2018, 14:38:56 czas Polski »
i ciąg dalszy

Zdjęcia 1-3 Wiertło fi 20 wraz z pokrętłem, marzy mi się zestaw takich wierteł wraz z korbą więc pierwsze już jest, teraz dozbierać tylko resztę do kolekcji :) koszt również 2 zł za komplet ;D

Zdjęcie 4 Piła moja twoja, rączki do wymiany, zęby całe i nawet ostre, ale będzie miała inne przeznaczenie niż cięcie drewna bo mam już plan na nią , koszt 5 zł ;D

Zdjęcie 5 Antena radiowa, może jak ją wystawię nad garaż to będzie ściągać " radio wolna europa " a na poważnie może radio będzie lepiej grało bo w blaszaku dużo zakłóceń łapie , koszt 5 zł ;D

i mam jeszcze pytanie, jak i czym zabezpieczyć to dużą piłę , chodzi o to żeby jej nie czyścić z rdzy, niech tak zostanie, ale zabezpieczyć ją czymś czy niech rdzewiej bardziej ?

Offline MarekET

« Odpowiedź #497 dnia: 13 Maj 2018, 19:49:12 czas Polski »
Meridox . otwórz w tej antenie tę puszkę i zerknij czy tam jest symetryzator może być starszego typu na niższe pasmo i na obecne może nie działać .

A co do tej piły odsia-dosia to tym się naciąłem w robocie od cholery ale w górnictwie używało się dłuższych bo zwyczajowo blat miał 1 metr długości plus uchwyty :)))

Marek .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #498 dnia: 13 Maj 2018, 20:27:14 czas Polski »
Antena już zamontowana na drewnianej drewutni za garażem i podłączona do radia ;) i działa ;D

Moja twoja jeszcze nie tknięta ;)

grzbietnica tępa więc będę się na niej uczył ostrzyć :) lepiej żebym nie spaskudził jej bo kosztowała majątek :P  narazie rozkręcona i piła się moczy w odrdzewiaczu a rękojeść czeka na szlifowanie i woskowanie albo olej , co będzie lepsze ? :)  zęby policzone ma 9 sztuk na cal, cała pila ma 10 cali długości więc będzie  90 zębów do ostrzenia, to będzie długa i mozolna praca :)

Strug narazie tylko sprawdzony, ale w jesionowej  kantówce dał radę zaoblić krawędzie, nóż do naostrzenia i będzie śmigał :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #499 dnia: 26 Maj 2018, 19:52:10 czas Polski »
kolejna szybka realizacja z okazji Dnia Matki

z racji że nie lubię wyrzucać starych nie potrzebnych rzeczy tylko dawać im nowe drugie życie powstał o to taki miszmasz z dwóch kawałków drewna (dąb i klon) szklanych słoiczkach po jogurtach, troszkę piasku i kamyków, kawałki sznurka i kawałek pleksi, trochę potłuczonego szkla hartowanego i zdjęciu z wydruku laserowego

meridox

• Gość
« Odpowiedź #500 dnia: 14 Czerwiec 2018, 21:36:46 czas Polski »
dziś troszkę z innej beczki czyli udoskonalanie tego co już się zrobiło i nie dokończyło od razu ;D

Dokładniej chodzi o windę do podnoszenia frezarki i tym samym regulacji wysokości frezu, prędzej  moja regulacja wysokości frezu wyglądała tak że pod frezarkę podkładałem deski, kantówki, listewki, ścinki, i co tylko pasowało na grubość żeby frez był na odpowiedniej wysokości :( strasznie męczące, upierdliwe i głupie rozwiązanie i wstyd się przyznać tak działałem półtora roku  ::)

Dziś nadszedł ten dzień w którym odmieniło się moje życie podczas regulacji wysokości frezu i zaoszczędzi mi pewnie kilku dni życia straconych gdybym to nadal robił starym sposobem ;D

Plan był taki że ma być to rozwiązanie maksymalnie proste, tanie, szybkie i łatwe w wykonaniu a w dodatku ma działać :)

za mechanizm podnoszenia użyłem lewarek trapezowy kupiony na rynku za 10 zł i to był całkowity koszt bo kilku wkrętów i kawałka odpadkowej płyty nie liczę :)

poniżej kilka fotek

Offline komseba

« Odpowiedź #501 dnia: 14 Czerwiec 2018, 22:30:52 czas Polski »
No i nie można było tak od razu? ;) :D
Planujesz jakieś blokady, żeby lewarek się nie opuszczał samoczynnie?
Już chciałem napisać: żeby ci się lewarek itd.
Taki by mnie tu ekiwok wyszedł ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #502 dnia: 14 Czerwiec 2018, 23:20:12 czas Polski »
na razie włączyłem tylko bez obciążenia frezarkę bo właśnie się bałem że od wibracji może troszkę się obniżać ale nic nie drgnęło, myślę że blokada nie będzie potrzebna ale życie pokaże i zweryfikuje :)

Offline drewek

« Odpowiedź #503 dnia: 18 Czerwiec 2019, 15:23:05 czas Polski »
Garaż może być trochę większy, bo jednak zawsze się znajdzie coś, co będzie trzeba koniecznie tam schować. Także jakieś narzędzie, sprzęty do ogrodu właśnie tutaj się przechowuje. Też firma Szymbud Pawilony zajmuje się robieniem takich garaży z blachy. Będzie to solidny garaż.