18 Marzec 2025, 18:31:30 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat by Filu  (Przeczytany 32932 razy)

Fulicarius

• Gość
Warsztat by Filu
« dnia: 07 Marzec 2017, 21:44:52 czas Polski »
Przyszedł czas aby założyć ten wątek.

Trzeba zacząć od tego, że dysponuje dużym garażem z miejsce na dwa samochody. Tylko, że no właśnie - jest zajęty przez dwa samochody :)
Moją obecną Hanię i Sucz będącą obecnie w stanie rozkładu. Dlatego tu miejsca brak, ale sami zobaczcie jak to wygląda.

Za tą tragedią znajduje się właściwe miejsce warsztatowe... tzn chciałbym, żeby tak było. Obecnie panuje niestety dziki bałagan. Ale w przyszłości chciałbym aby zamiast tego czegoś co dawno temu było barkiem oraz lady sklepowej stanął stół warsztatowy by my self, zamiast deski na ścianie obwieszonej głównie śmieciami znalazła się płyta OSB z miejscem na powieszenie narzędzi itd... pomysłów mnogo.

Obecnie pracuje w pomieszczeniu które jest... kuchnią letnią wymagającą wykończenia :)

I jeszcze parę słów o tym czym pracuję.
Jeśli chodzi o klasyczne narzędzia ręczne to dominuje u mnie firma YATO. Mam od nich walizkę grzechotki + nasadki, komplet kluczy płasko oczkowych czy śrubokręty.
Ale praktycznie wszystko inne to firma Proline. Wchodzi tu np kątownik, ręczna piła do drewna, ścisk stolarski czy 4 dłuta. U mnie w mieście wybór jest jeszcze generalnie tylko z Topexem :/ (Yato kupowane już  kilka lat temu na jakimś wyjeździe)

A elektronarzędzia? Tu poza szlifierką Black&Decker modelu nie pomnę do niedawna nie miałem nic :)
Zaczęło się od rejestracji na forum i praktycznie od razu kupiona wyrzynarka Bosh PST 650 od ROSA1980
Następnie strug elektryczny noname od Yar0
Następnie reanimowałem swoją starą pilarkę ręczną STHOR, kupiłem nową tarczę ale poziom irytacji podczas pracy tym narzędziem doprowadził do pierwszego poważnego zakupu - zagościła u mnie ukośnica Metabo KGS 216 M.
Natomiast dziś zakupiłem coś czego mi baaaaaaardzo brakowało. Wyrwałem w dobrej promocji wiertarko wkrętarkę z funkcją udaru oraz 3 akumulatorami Black&Decker EGBL 188 :) Nareszcie mam!

Nie wiem za co dociągnę do końca miesiąca ale ciul, zęby w ściane i do warsztatu :)

kozio

• Gość
Odp: Warsztat by Filu
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marzec 2017, 21:51:18 czas Polski »
A może chciałbyś żebyśmy jakoś pomogli Ci w warsztacie jak przyjedziemy?

Czeka Cię bardzo dużo pracy...

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marzec 2017, 21:51:32 czas Polski »
Zawsze na obiad możesz upolować jakiegoś ptaka  ;D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marzec 2017, 21:57:20 czas Polski »
 :)
Sucz będącą obecnie w stanie rozkładu.
Składaj i uruchamiaj sezon się zaczyna i błoto  gotuje. ;)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marzec 2017, 22:03:12 czas Polski »
Witara dzielnie się spisuje w błocie . Jeździsz , czy dopiero zaczynasz przygodę ?

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marzec 2017, 22:19:11 czas Polski »
A może chciałbyś żebyśmy jakoś pomogli Ci w warsztacie jak przyjedziemy?
Nie śmiem prosić :) A tak serio na zlot to chciałbym żebyśmy wstęgę przecinali :D Inne pomysły mam na to wiekopomne wydarzenie.

Czeka Cię bardzo dużo pracy...
To wiem... :)

Witara dzielnie się spisuje w błocie . Jeździsz , czy dopiero zaczynasz przygodę ?
Kończę :D Koszty tego sportu mnie przerosły :D A i nie jara mnie wyścig wyciągarek :)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marzec 2017, 22:44:37 czas Polski »
Jest tam gdzie jeździć?? Może przyjadę Patrolem?? :D.
A tak poważnie to miałem mówić..O moj "warsztat"..ale coś za duży był..

Offline gargul

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marzec 2017, 00:32:11 czas Polski »
Pomieszczenie zacne spory metraż co daje mnóstwo możliwości

Metabo KGS 216 M - moim zdaniem najlepszy wybór do 1000zł

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marzec 2017, 10:07:18 czas Polski »
Pomieszczenie fajne :)
Bałagan zrobiony specjalnie w celu podniesienia na duchu kolegów(mnie) ::) :P ;D
Że inni mają niby gorzej nabałaganione niż ja :-\ :)
Pozdrawiam ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marzec 2017, 10:15:08 czas Polski »
U mnie póki co wygląda podobnie tylko inne narzędzia i szafki ;D.
Powodzenia i pozdrawiam

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marzec 2017, 10:43:47 czas Polski »
U mnie dochodzą jeszcze tzw.  ,,przyda się" ::)
 ;D i nie ma się z czego śmiać :-[ :'(
 :) żeby nie było że zalewam się łzami,
w tym momencie ;D
-będąc posądzonym o huśtawkę nastrojów :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marzec 2017, 19:50:28 czas Polski »
Krzysiu, masz mimikę jak moja pierwsza szefowa ;D  królowa tysiąca twarzy ;D

Mój warsztacik zasypują resztki płyt, cały czas mam nadzieję że się przydadzą ;D

Offline marek20

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marzec 2017, 20:00:35 czas Polski »
ALEEE bym to pięknie zaaranżował :D

Offline gargul

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marzec 2017, 00:45:28 czas Polski »
podstawowy problem to materiał - nawet kawałek deski kiedyś "przyda się" żal wyrzucać, a potem jak coś trzeba w danej chwili to na pewno się znajdzie po skończeniu roboty 8)

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marzec 2017, 10:01:03 czas Polski »
podstawowy problem to materiał - nawet kawałek deski kiedyś "przyda się" żal wyrzucać, a potem jak coś trzeba w danej chwili to na pewno się znajdzie po skończeniu roboty 8)
Miałem tak wczoraj :D

Wczoraj przetestowana też wstępnie wkrętarka.
Efekt jak na razie zadowalający. Niestety miałem jeszcze nienaładowane akumulatory i jak przyszło do poważniejszego wiercenia to zdechł ten na którym pracowałem :)

Ale był tez mały wypadek. Skończyło się na szczeście tylko na wypalonych 2 szlugach i fali gorąca trwającej 15 minut.

Docinałem wąski element na ukośnicy pod kątem 45*. Drewno prawdopodobnie było rozszczepione bo w pewnym momencie był tylko huk i fruwający po ścianach kawałek drewna (znalazłem jeden ślad) porwany przez tarczę. Ciesze się, że palce mam całe i oczy na miejscu... bo w ukośnicy wyrwało i połamało ten plastikowo-gumowy lejek za tarczą, który zbiera trociny...

Do tego wczoraj w poszukiwaniu wierteł do drewna, po wzroście poziomu irytacji zadzwoniłem do kumpla stolarza z prośbą o radę gdzie jechać... podał mi hurtownie na drugim końcu miasta i pojechałem... nie sądziłem, że w Brodnicy można kupić narzedzia Festool'a i Metabo. Obok stały Makita i DeWalt... ostre zdziwienie i już wiem, że zmiana hurtowni. Wierteł tez pełen przekrój, a nie pojedyncze sztuki jak wcześniej :)
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2017, 10:07:33 czas Polski wysłana przez Fulicarius »