17 Marzec 2025, 21:25:10 czas Polski

Autor Wątek: Jaskinia tommies'a  (Przeczytany 4553 razy)

Offline tommies

Jaskinia tommies'a
« dnia: 05 Kwiecień 2017, 16:52:08 czas Polski »
Przedstawiam swoją jaskinię. Może niezbyt wielka, ale w końcu u siebie w domu, a nie w gościnie u wuja za Bugiem ;)
Wymiary 5,8 x 4,3 + schowek ok 2,5 m2 To część stolarska, bo ślusarsko-mechaniczna w garażu.
Na razie płytkuje się podłoga, bo z doświadczenia wiem, że jak nie teraz, to odwlecze się na całe lata. Później docieplenie stropu, bo nad jaskinią wypada część salonu.
Potem malowanko, spawanie z kątowników regałów i można działać :)
Niestety przeprowadzka z 70m2 do 26m2 będzie wymagała zastąpienia części wyposażenia ich miniaturami. Niebawem zacznę wystawiać na forum graty do sprzedania lub zamiany na mniejsze.

Foto oczywiście panoramiczne, to się zaokrągliło ;)

A na parapetówkę w nowym lokum, zamiast kolejnego wazonika, czy innego zbieracza kurzu, zażyczyłem sobie bony do Juli, co ewidentnie pomogło w podjęciu decyzji o zakupie wymarzonej szlifierki. 
Nie ma nic gorszego od tępych narzędzi, no może z wyjątkiem tępych ludzi ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +5/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Jaskinia tommies'a
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwiecień 2017, 01:34:54 czas Polski »
Chciałbym z bliska obejrzeć, ale po naciśnięciu zdjęcia jakieś świństwo się włącza aby polubić.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwiecień 2017, 04:42:51 czas Polski »
malymi literami pod spodem jest napis "juz polubilem", kliknalem i jest ok.Nie ma FB ani takich tam wynalazkow.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwiecień 2017, 06:40:37 czas Polski »
Trochę miejsca jest, można działać.

Offline tommies

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Kwiecień 2017, 15:46:38 czas Polski »
Po gresie na podłodze, przyszła pora na sufit.
Aby trochę wygłuszyć, a przy okazji docieplić strop, bo nad piwnicą jest część salonu, zabrałem się za ocieplanie.
W porównaniu ze styropianem, robota z wełną jest dość wredna.
Mam za to pomocnika ;)

No i czasami los płata figle.
Makita MLT 100 zdecydowanie nie była moim faworytem, jeśli chodzi o zamiennik dla mojego SAMa - ale przy porannej kawie zobaczyłem ogłoszenie z atrakcyjną ceną, na miejscu i w dobrym stanie, a jeszcze przed obiadem wykonałem już kilka cięć ;)
Niestety, z uwagi na fundusze Holzmann TS-250 musi jeszcze poczekać. Cały czas zastanawiam się też nad przeróbką mojego SAMa. Dołożenia sanek na łożyskowanych prowadnicach liniowych, wstawienia silnika 3-fazowego i tarczy 315 mm ...
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2017, 16:05:44 czas Polski wysłana przez tommies »

Offline Lauter

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Kwiecień 2017, 17:28:55 czas Polski »
Co to za płytki na podłodze? Sprawdza się toto w stolarni?

Offline tommies

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwiecień 2017, 18:08:14 czas Polski »
Gres techniczny impregnowany. Musi sie sprawdzic, bo kupilem na caly dol domu - do garazu, piwnicy i schowkow. Byl w promocji w Liroju po 13,99. Plaskosc ma ladna, jedynie niektore plytki sa o ok. 0,5 do 1 mm wieksze. W pomieszczeniach technicznych, czy na balkonie nie ma klopotu, jesli szczelina na fuge czasami jest 1,5 a nie 2 mm.
Podobny mialem na dzialce i po kilku latach nie bylo sladow zuzycia.
Jedynie na kleju nie warto oszczedzac i jest zastosowany Atlas Plus. Trzeba porzadnie nakladac na plytke i na podadzke na krzyz tak, aby pod nie nie bylo pustych przestrzeni. Jak tak sie zrobi to nigdy nie ma problemow.

Offline vitter

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwiecień 2017, 20:01:50 czas Polski »
Troszkę sprzęciku już jest, masz czym działac i gdzie
 jaskinia niczego sobie (fajniutka)
Qurcze Ty chłopie jesteś Młodszy od marka20 ;D
Dużo wolnego czasu na realizacje życzę

Offline tommies

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwiecień 2017, 22:12:29 czas Polski »
Nie wiem ile lat ma marek20, ale ja 40 z małym plusem ;)
Z czasem jest największy problem. Trzeba i dzieciaka ogarnąć i pracę i obowiązki domowe.
No, ale po spędzeniu kilku godzin w pracy przed komputerem, różne zajęcia fizyczne mnie relaksują. :) Rzuciłem zabawę z motoryzacją i wracam do drewna.

Offline vitter

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Kwiecień 2017, 22:23:00 czas Polski »
chyba 16 ale Ty lepiej wyglądasz  ;)

Offline tommies

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwiecień 2017, 22:28:37 czas Polski »
To pomagier. Jeszcze nie zdecydował kim chce być.
Fazę na stolarza już miał, na mechanika też, na hydraulika, teraz zdaje się na ogrodnika, bo całe parapety w doniczkach z zasianymi wszelkiej maści warzywami ;)

Offline tommies

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maj 2017, 10:33:20 czas Polski »
Ściana piwnicy okazała się tak nierówna i łukowata, ze zdecydowałem się poświęcić ok 0,6 m2 i dokleić 5-10 cm gazobetonu, pustki wypełniając zaprawą.
Trochę to dociepli, ale przede wszystkim ściana będzie równa. Myślałem o szalówce drewnianej, ale trochę bloczków zostało mi z remontu części mieszkalnej, a poza tym z uwagi na niski strop zdecydowałem, że biała murowana ściana lepiej rozproszy światło.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maj 2017, 11:52:08 czas Polski »
Stalaktyty są - różowe, bo różowe, ale są! Faktycznie, jaskinia... :)

Offline tommies

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Styczeń 2018, 13:02:15 czas Polski »
Ponieważ poruszanie się po garażu i piwnicy przypomina slalom gigant między gratami, nadejszła wiekopomna chwila - zacząłem robić regał z półkami.

Z uwagi, ze mam trochę kątowników z odzysku, to zapadła decyzja, aby robić z metalu a nie drewna.

Offline Lauter

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Styczeń 2018, 13:05:27 czas Polski »
To na statywie to laser krzyżowy boscha?