17 Marzec 2025, 22:57:41 czas Polski

Autor Wątek: Nowy warsztat Andriu  (Przeczytany 15883 razy)

Offline Andriu

Odp: Nowy warsztat Andriu
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Listopad 2017, 20:32:57 czas Polski »
też po cichu myślałem o nagrzewnicy, tylko nie wiem  czy mój piec uciągnie, w końcu grzeje już około 160 m2  w tym  podłogówki 50 m2 podłogówki, ale  przy rozmowie z  hydraulikiem rozważę  taką  ewentualność. taka nagrzewnica nowa  to koszt około 1200 zł, trochę pexa i pompka więc  w  niecałych 2000 zł mogę się zmieścic

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #46 dnia: 07 Listopad 2017, 20:42:26 czas Polski »
Powiem tak. Ja mam maly piecyk 11kw na dwie nagrzewnice. Tylko z tym ze wlaczam na zmiane bo jak blisko jednej sie robi to za cieplo. Pomieszczenie ok 11,5 x 6 m. Lepiej powiesic dwie mniejsze niz jedna duza. Do nagrzewnicy musisz doliczyc koszt regulatora obrotow ok 200zl i termostat. Koniecznosc pex 25 aby przeplyw byl duzy i pompka na najwyzszym biegu bo jak chodzi na najnizszym to czynnik sie szybko schladza i piec nie nadaza grzac bo za maly.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Listopad 2017, 21:00:26 czas Polski »
dalbym sie pokroic za taki metraz
Zamiast się kroić przeprowadź się do Grójca a ja załatwię Ci halę obok ;D

Andriu, plusem niskiego sufitu jest szybkie ogrzewanie hali...

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #48 dnia: 07 Listopad 2017, 21:08:34 czas Polski »
Już kiedyś pisałem że jak miałem warsztat przerobiony ze stodoły około 70m2, ściany tylko cegła z dziurami na wylot ale sufit obniżony na jakieś 3,5m i ocieplony 10cm wełny , ogrzewane było  to zwykłym najtańszym piecem CO z alledrogo za około 1000zł , do tego dwie nagrzewnice z nadmuchem  używane za około 500zł szt. Piec zalany glikolem i naprawdę grzało to bardzo dobrze i nie wiele trzeba było palić żeby było ciepło. Ty masz spory metraż więc masz gdzie postawić piec.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Listopad 2017, 21:27:15 czas Polski »
przeprowadź się do Grójca

Nie mam paszportu :D

fyme

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Listopad 2017, 22:07:21 czas Polski »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Listopad 2017, 22:39:04 czas Polski »

Offline Andriu

« Odpowiedź #52 dnia: 08 Listopad 2017, 07:51:39 czas Polski »
dzięki za rady, będę szukał  rozwiązań i urządzeń na  portalach ogłoszeniowych

Offline Andriu

« Odpowiedź #53 dnia: 14 Listopad 2017, 14:17:22 czas Polski »
dziś przychodzi hydraulik  wycenić  podpięcie  warszatu do  ogrzewania domu,
zdecydowałem że   pociągnę linię od  domowego ogrzewania,  po  pierwsze:
nie pracuje w warsztacie całymi dniami  , tylko  po  2-3  godziny  i do tego niecodziennie, więc   palenie   i nagrzewanie pomieszczeń jest kłopotliwe czasochłonne  i nie przyniesie  efektów, jak się nagrzeje  to będę musiał  kończyć  robotę, cały dzień pracuje jedynie  w soboty,
dodatkowy piec to  dodatkowe źródło  nieczystości w warsztacie  no  i dodatkowe spaliny w obejściu,  na razie nie mam  tam  komina więc   dymek z piecyka w warsztacie jakąś  rurą metalową  przez ścianę poleci na  dom,  co będzie wkurzać żonę,
potrzeba  dodatkowego miejsca  na piec, no i w małopolsce  mamy wprowadzany zakaz palenia paliwem stałym  więc palenie np.  odpadami płyt  kłuci się z moim  poczuciem ekologii.
zobaczymy ile to wszystko wyjdzie,
na razie na czas  remontu mam  stare grzejniki aluminiowe,  więc  jak  już   zrobie prace wyburzeniowe  to wymienię  te grzejniki na nowe .

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Listopad 2017, 20:05:51 czas Polski »
palenie np.  odpadami płyt  kłuci się z moim  poczuciem ekologii
Andriu... plyta spala pali sie dlugo i oddaje dobrze, podobnie jak opona. Ty bedziesz pro eko... inni beda pro eko ale zawsze znajdzie sie ktos kto zarzuci opone do pieca.
Po za tym ludzie nie pala oponami, syfami, smieciami bo im tak wygodnie tylko bieda ich zmusza.

Zycie ekologa jest drogie i uslane wyrzeczeniami.

Co do palenia plytami to niestety musze Cie rozczarowac. Tak naprawde nie do konca chodzi o to czym palisz a jak palisz i w jakim piecu.
A smok nad Krakowem np. to w 80% nie spalone pyly. Ja tego nie rozumiem jak u jednego sasiada jak rozpala i jak sie pali widac tylko struzke zalamania cieplego powietrza a u drugiego czarny dym idzie jakby sie palil szyb naftowy.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Listopad 2017, 20:43:14 czas Polski »
to jak palić ,czytałem ze najlepiej spalanie górne najlepsze,mam koze i to cieżko tak palic staram sie nazawalać pieca do pełna i to pomaga nawet jak pale drewnem sosnowym, bo lepiej tez wyglada jak drewno bukowe

Offline Andriu

« Odpowiedź #56 dnia: 15 Listopad 2017, 07:49:57 czas Polski »
mój sąsiad a w  dodatku kuzyn  non stop mnie  truje  chuuu zajeb...  a  biedny nie jest,  tylko trzeba  pod  czachą  mieć   dobrze poukładane.   śmieci  nie  oddaje  a  właśnie wczoraj  ojciec mi mówił  że  całe przedpołudnie  palił jakimś syfem.   inni sąsiedzi jak zapalą to  normalnie  po chwili czuje się jak w Londynie,  nie wiem po co te wentylatory, jak jest  cug to  szybko się  zapali i potem  widać tylko   biały delikatny dymek ale  to  w  wilgotnego  opału.
Powiem tak  okolice wadowic są specyficzne  czy to okolice kalwarii gdzie prawie w każdym domu buty  i meble robią, to gdzieś te odpady  muszą się podziać, nie słyszałem aby  była  specjalna  firma  co by odbierała wykrojniki  z podeszf  butów, 
a  dalszy sąsiad co  piekarnie w Wadowicach ma  to nawet  chlebem pali bo czuć   niekiedy  . to już kur ...  jest przesada? co z tego że człowiek sobie solary założył jak wszyscy  dookoła  palą śmieciami  i ty  przez  to na ogródku nie możesz swobodnie oddychać,   nawet się zapisałem  teraz  na panele fotowultaniczne  i może  pompe ciepła założę,

Offline Andriu

« Odpowiedź #57 dnia: 15 Listopad 2017, 07:54:23 czas Polski »
jutro mam mieć wycenę, na  te duże  pomieszczenie  na razie pod okna idą  stare grzejniki które miałem  kiedyś  w domu, mają po  20 żeber, dodatkowo  obok  przejścia  z płytą  osb  będzie jeden grzejnik,  i  za ścianką  w mniejszym pomieszczeniu  będzie  grzejnik  16 żeberek, koszt  około 3,5 tys.
troszkę roboty  mam na zimę więc  będę  zakładał  ogrzewanie  nie kując  jeszcze  wylewek,  jak się troszkę cieplej zrobi to najpierw  skuje tynk na wejściowej ścianie, tam gdzie  krowa  miała styczność ze ścianą,  i niech to sobie  schnie i wietrzy się. 

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Listopad 2017, 08:08:53 czas Polski »
z pompa ciepla to tak przez palce patrzaj. najpierw trzeba badania zrobic i nie w tej firmie z ktorej bedziesz bral bo to sie mija z celem.
badania to podstawa bo sasiad ma pompe i jakis czas temu zakladal piec... bo zimno.
okazalo sie ze nie zrobili badan geotermalnych i inwestycja za gruby szmal nadaje sie na szmelc ;D

jesli masz gaz albo zbiornik z gazem to polecam piece auer'a pulsacyjne. gazu przez pol co zwykly, grzeje momentalnie bo powierzchnia grzewcza jest kilkaset razy wieksza niz w zwyklym swieczniku. koszta... no kosztuje i to nie malo 14 kola trza miec.

Wszystko tak naprawde zalezy jak masz chate docieplona, ja kleilem sam na piance styrodur. ale wiem ze ludzie kleju uzywaja i kolkow w dziurawke, na kamerach widac jak w miejscach kolkow spieprza cieplo szczegolnie z dziurawek.

z ciekawych wszystko spalaczy znalazlem cos takiego http://www.palnikwery.pl/piece.html  ponoc patenty wlasciciela i sam piec to cudo.
Spalanie katalityczne czyli coraz blizej idealnie czystego powietrza...

Offline Andriu

« Odpowiedź #59 dnia: 15 Listopad 2017, 08:38:39 czas Polski »
ciekawy piec,  u mnie też  mam  dorobione  kanały  do dopalania  spalin ,  ten piec  jest już 5  klasy więc spoko.