Wyposażenie warsztatu > Ogrzewanie/wentylacja

Jakie rury do pieca.

(1/5) > >>

Morświn:
Hej.
potrzebuję rady. Mam w warsztacie piec w stylu kozy z wyjściem 130mm.
Do tej pory było to podłączone do zwykłych stalowych rur po ~15zł.
Wszystko było by ok gdyby nie fakt że musiałem wymieniać rury co sezon a nawet częściej. Po prostu się rozsypywały.
I teraz jakie rury kupić? Układ to:
W środku od pieca kolanko90* dwie całe kolanko 90* połówka rury i już na zewnątrz kolanko 90* i jedna cała.
Myślałem żeby w środku dać zwykle rury a ta część na zewnątrz i przejście przez ścianę z kwasówki plus daszek.
Tylko czy kwasówka się do tego nada? Czy to wytrzyma dłużej niż sezon dwa? W środku później będę chciał zrobić trójnik do drugiego pieca (trociniak).

Kali:
A brałeś pod uwagę rury z systemów kominowych?
[URL]https://goo.gl/images/pfHNFy/[URL]

Scimitar75:
Ja mam te są nie zniszczalne prawie, a najlepsze w nich chyba są kolana z regulowanym kątem i bardzo duży wybór różnych elementów
http://sklep.went-bud.pl/systemy-wkady-kominowe-system-bertrams-odprowadzanie-spalin-c-60_7.html

Lopi1:
Grube:-). Przy kozie masz sporą temperatur spalin, pewnie rozgrzewasz je czasem prawie do  czerwoności.

Scimitar75:
Jak zgaszę światło to może tak;) a jak się pali światło to nie widać :)
Ale faktycznie rozgrzewają się konkretnie dlatego u mnie odpowiednia izolacja na ścianach w koło kominka i wzdłuż rury, ja mam 30m2 stolarni ogrzewanej z przejściem do części nieogrzewanej tam prawie 3xtyle z heblarą i piłą, drzwi często się nie zasuwa jak się łazi tam i z powrotem a koza z szamotem daje radę - tak naprawdę pewnie ona pierw skończy żywot niż te rury

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej