Wykańczanie powierzchni > Środki sztuczne - oleje
Szlif pod olejowanie - jak poprawnie zaaplikować olej duński?
TonaWiorow:
Cześć,
jak to jest w końcu z tym szlifowaniem pod olejowanie?
Po przejrzeniu forum i zagranicznych filmów na yt stwierdzam, że każdy poleca inną technikę; jedni mówią o gradacji 120, max 150 przed pierwszym olejowaniem (więcej ma podobno zamknąć pory) -> gradacja 220 przed drugą warstwą.
Inni mówią o szlifie do gradacji 300 przed pierwszą warstwą, i o tej samej gradacji przed drugą.
Jeszcze inni szlifują przed pierwszą warstwą do gradacji 600 (chyba że to jakaś inna skala).
Która technika pozwoli nam uzyskać najlepszy dla oka i dotyku efekt w przypadku oleju duńskiego? Jednocześnie da najlepsze warunki do wchłonięcia się oleju i tym samym odpowiednio zabezpieczy drewno?
Czy dla każdego rodzaju oleju technika szlifowania się różni? Czy jest jedna jakaś 'uniwersalna'?
Lirorobert:
Witam.
Szlifowanie powyżej 180 to już zamykanie porów drewna, a tym samy utrudnienie olejowi penetracji.
Środki wykańczające powinny wniknąć w drewno. Jeśli tak się nie stanie to mogą i penie będą się łuszczyć, odchodzić płatami lub odprykiwać przy uderzeniu.
Aby dobrze zaolejować należy przeszlifować papierem 150 ewentualnie 180.
Potem nałożyć pierwszą warstwę oleju, poczekać kilkanaście minut i zetrzeć nadmiar. odczekać troszkę, ale nie dopuścić do wyschnięcia całkowitego. nałożyć kolejną warstwę i powtórzyć operację. Operację powtarzać ażdo momentu kiedy po starciu nadmiaru oleju uzyskasz jednakowy połysk. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Teraz możesz przeslifować powierzchnię nawet papierem 600. Już nie ma znaczenia, bo olej został wchłonięty przez drewno. Na koniec jeszcze jedna cieniutka warstwa oleju i polerowanie.
Dobrą praktyką jest pierwszą warstwę rozcieńczyć aby głęboko wchłonął.
TonaWiorow:
--- Cytat: Lirorobert w Marzec 24, 2020, 21:13:40 pm ---Witam.
Szlifowanie powyżej 180 to już zamykanie porów drewna, a tym samy utrudnienie olejowi penetracji.
Środki wykańczające powinny wniknąć w drewno. Jeśli tak się nie stanie to mogą i penie będą się łuszczyć, odchodzić płatami lub odprykiwać przy uderzeniu.
Aby dobrze zaolejować należy przeszlifować papierem 150 ewentualnie 180.
Potem nałożyć pierwszą warstwę oleju, poczekać kilkanaście minut i zetrzeć nadmiar. odczekać troszkę, ale nie dopuścić do wyschnięcia całkowitego. nałożyć kolejną warstwę i powtórzyć operację. Operację powtarzać ażdo momentu kiedy po starciu nadmiaru oleju uzyskasz jednakowy połysk. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Teraz możesz przeslifować powierzchnię nawet papierem 600. Już nie ma znaczenia, bo olej został wchłonięty przez drewno. Na koniec jeszcze jedna cieniutka warstwa oleju i polerowanie.
Dobrą praktyką jest pierwszą warstwę rozcieńczyć aby głęboko wchłonął.
--- Koniec cytatu ---
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! :)
Lirorobert:
Proszę bardzo.
Powidzenia.
amigorg:
Najczęściej producent opisuje sposób przygotowania drewna i sposób aplikacji - wystarczy przestrzegać zaleceń. Najczęściej jest to tak, jak opisuje Lirorobert. W przypadku blatów kuchennych warto co jakiś czas ( co kilka miesięcy) odświeżyć - lekko przeszlifować papierem o granulacji min 300 i pokryć nową warstwą oleju - wygląda świeżo, jak nowy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej