01 Maja 2026, 04:24:43 czas Polski

Autor Wątek: pofalowane ciecie  (Przeczytany 1929 razy)

arecki1338

• Gość
pofalowane ciecie
« dnia: 03 Maja 2017, 18:36:12 czas Polski »
jakies pomysly dlaczego tak sie dzieje? naciag dobry, obstawiam tepa pile, ale chcialbym potwierdzic. chodzi o pile tasmowa.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2017, 18:37:44 czas Polski wysłana przez arecki1338 »

Offline Rafalski

Odp: pofalowane ciecie
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2017, 18:57:50 czas Polski »
Tutaj facet rozprawia na ten temat:

Podobno pomaga szrankowanie piły nie "lewo, prawo, lewo, prawo ...."  a coś takiego jak "lewo, prawo, prosto, prawo, lewo, prosto ....." , lub podobne. Czytałem, że niektóre firmy oferują taśmy z takim szrankiem.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2017, 08:42:02 czas Polski »
Obejrzałem film z tego linku , ale coś mi się wydaje ,@areckiemu nie o ten kierunek wyżłobień chodzi.
W tartaku ,któremu czasem zlecam cięcie drewna , mają dużą piłę taśmową i ona też zostawia takie ślady jak zdjęciu. Pytałem się gościa powiedział ,że piła może być nie ostra i posuw nie dopasowany - za szybki.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2017, 12:54:36 czas Polski »
Akurat zauważyłem mój błąd.
Masz racje, ja popatrzyłem tylko na miniaturkę zdjęcia areckiego i wydawało mi się, że chodzi o te fale. Zmyliło mnie to określenie w tytule.
Co do tej powierzchni to też mi się wydaje, że bardzo duży posuw przy nie całkowicie ostrej pile.
Są ludziska, które chcą taką powierzchnię na fronty mebli.  :o

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipca 2017, 18:05:35 czas Polski »
zamowilem nowe tasmy z ostrzalnia.pl, nie znalazlem nikogo w okolicy, kto by mi naostrzyl. Byc moze za szybko z materialem jechalem, ale glowny powod, to pewnie tepa tasma. Jak dojda, to sprawdze.