10 Maja 2026, 17:17:56 czas Polski

Autor Wątek: Zagłębiarki - nacinanie szyny przy cieciu pod kątem 45st  (Przeczytany 2034 razy)

Offline Cornholio

Zagłębiarki - nacinanie szyny przy cieciu pod kątem 45st
« dnia: 10 Sierpnia 2017, 12:11:24 czas Polski »
Witam,

Jestem w trakcie wyboru zagłębiarki i po zapoznaniu się z wieloma filmami i opiniami widzę, że w niektórych zagłębiarkach po wykonaniu ciecia przy pochylonej pile występuje problem nacinania paska przeciwodpryskowego. W efekcie przy późniejszym cięciu pod kątem 90st pasek przeciwodpryskowy nie przylega idealnie wzdłuż krawędzi cięcia, co oczywiście zwiększa ryzyko odprysków. Problem te opisał w szczególności Kozio przy okazji recenzji Makity SP6000.
Przypominam sobie też, że zagłębiarka Mafella posiada mechanizm wyraźnie odsuwający tarczę od szyny przy pochylaniu. Ojciez Założyciel opisał to w teście
od 4:28.

Czy moglibyście wypowiedzieć się jak kwestia nacinania paska przeciwodpryskowego przy pochyleniu wygląda w pozostałych zagłębiarkach? Chodzi mi w szczególności o Boscha i Festoola, a wiem, że użytkowników obu na forum nie brakuje  :)

Pzdrawiam  :)

Offline Strużyn

Odp: Zagłębiarki - nacinanie szyny przy cieciu pod kątem 45st
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2017, 12:15:11 czas Polski »
W Boschu nie przycina :), a przynajmniej nie zauważyłem takiego efektu.

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2017, 13:04:09 czas Polski »
A chyba w każdej listwie jak nie dociśniesz zagłębiarki i trochę się podniesie to poleci po gumie.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2017, 13:26:29 czas Polski »
w festoolach tnie normalnie, nic nie zauwazylem zeby cos tam cielo dodatkowo po za materialem

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2017, 13:33:27 czas Polski »
U mnie Bosch również nie przycina :)

Offline Cornholio

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpnia 2017, 12:09:57 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi :) Podjąłem dzięki min decyzję :)

Henry - tu nie chodzi o błąd operatora, tylko chodzi o sposób wykonania samego urządzenia, a w szczególności o położenie osi obrotu piły. Z tego też pewnie względu Kozio zauważył problem nacinania listwy przy Makicie SP6000.

Jeszcze co do Boscha, znalazłem na jednej z oficjalnych prezentacji
, gdzie na 6:20 bardzo dobrze pokazane jest pochylanie i brak efektu podcinania listwy przeciwodpryskowej.

Pozdrawiam :)