Witam szanowne grono

Aktualnie jestem na etapie remontu pomieszczenia pod warsztat i kalibracji piły Bosch gts 10 xc wskaźnikiem zegarowym

Ale z racji, że niedługo będę kleił styropian do sufitu, to muszę najpierw ustalić gdzie ustawić maszyny i co za tym idzie kable. No ale do rzeczy. Stwierdziłem, że muszę mieć odciąg. Będzie podłączany do wspomnianej piły i do DYMB-8 oraz pewnie w przyszłości taśmówki i szlifierek taśmowych. Pomieszczenie ma wymiar 2,5x5m oraz 2,1 wys i muszę się jakoś tam zmieścić, więc wolałbym, aby odciąg nie zajął dużo powierzchni. Wymyśliłem coś takiego:

Na dole chcę dać beczkę i połączyć rurą elastyczną do spodu cyklonu zamontowanego na stałe piętrowo razem z turbiną. Pozostaje tylko kwestia doboru filtra do wydajności odciągu... (ok. 2530m3/h). Rozważałem filtry kieszeniowe wymiar ok. 60x60 tyle, że na głębokość też mają 60cm... A dać dwa takie ( g4 i f9) to już kawał miejsca zawalone, chociaż wydajnościowo to byłoby najlepsze rozwiązanie. Znalazłem jeszcze filtr patronowy do kabin lakierniczych am 480 ( wymiar 328 średnicy i 613 wysokości i powierzchni filtracji ok. 7.5 m^2). Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć jakiej jest klasy filtracji, ani jaki przepływ oferuje

Jeśli macie jakieś sugestię to proszę się podzielcie

No i powiedzcie czy nie przesadzam i czy odczuję różnicę w porównaniu ze zwykłym odciągiem z workiem

No i nie przesadzajcie z budżetem