30 Kwietnia 2026, 19:29:04 czas Polski

Autor Wątek: Jaki w miarę kompaktowy filtr do odciągu  (Przeczytany 5772 razy)

Offline jaro710j

Jaki w miarę kompaktowy filtr do odciągu
« dnia: 31 Lipca 2017, 22:31:44 czas Polski »
Witam szanowne grono  :) Aktualnie jestem na etapie remontu pomieszczenia pod warsztat i kalibracji piły Bosch gts 10 xc wskaźnikiem zegarowym  ;) Ale z racji, że niedługo będę kleił styropian do sufitu, to muszę najpierw ustalić gdzie ustawić maszyny i co za tym idzie kable. No ale do rzeczy. Stwierdziłem, że muszę mieć odciąg. Będzie podłączany do wspomnianej piły i do DYMB-8 oraz pewnie w przyszłości taśmówki i szlifierek taśmowych. Pomieszczenie ma wymiar 2,5x5m oraz 2,1 wys i muszę się jakoś tam zmieścić, więc wolałbym, aby odciąg nie zajął dużo powierzchni. Wymyśliłem coś takiego:

Na dole chcę dać beczkę i połączyć rurą elastyczną do spodu cyklonu zamontowanego na stałe piętrowo razem z turbiną. Pozostaje tylko kwestia doboru filtra do wydajności odciągu... (ok. 2530m3/h). Rozważałem filtry kieszeniowe wymiar ok. 60x60 tyle, że na głębokość też mają 60cm... A dać dwa takie ( g4 i f9) to już kawał miejsca zawalone, chociaż wydajnościowo to byłoby najlepsze rozwiązanie. Znalazłem jeszcze filtr patronowy do kabin lakierniczych am 480 ( wymiar 328 średnicy i 613 wysokości i powierzchni filtracji ok. 7.5 m^2). Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć jakiej jest klasy filtracji, ani jaki przepływ oferuje  >:( Jeśli macie jakieś sugestię to proszę się podzielcie  ;) No i powiedzcie czy nie przesadzam i czy odczuję różnicę w porównaniu ze zwykłym odciągiem z workiem  :D No i nie przesadzajcie z budżetem  :)

Offline Jakacor

Jaki w miarę kompaktowy filtr do odciągu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2017, 22:38:04 czas Polski »
Jaro, jaki odciag wybrales? 230 czy 400v? Jaka firma/model?

Offline jaro710j

Odp: Jaki w miarę kompaktowy filtr do odciągu
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2017, 22:40:37 czas Polski »
Raczej jeśli tego typu to 400 V 1,5kW  :) WENTYLATOR FM 300N CORMAK.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2017, 22:55:41 czas Polski »
No wlasnie tez szukalem, ale mam tylko 230v wiec te wentylatory niestety odpadaja. Zamowilem Hollzmana ABS 3000 z podobnym planem do twojego ale KMA dalo plame bo od 2 tygodni nie moga dostarczyc i zaczynaja unikac kontaktu wiec zastanawiam sie czy im nie podziekowac.

Offline jasiop

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpnia 2017, 07:37:38 czas Polski »
Panowie,

Odnośnie wentylatora - skontaktujcie się z firmą SERON ze Stalowej Woli (to ta od przeróżnych ploterów, frezarek CNC i laserów).
Mają u siebie takie wentylatory promieniowe. Sam ich używam przy laserach CO2
Tylko wiem, czy zadowolą Was ich parametry ...

jaro710j
Filtr można spróbować zrobić samemu, trzeba kupić tylko materiał filtracyjny o odpowiedniej klasie.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2017, 07:40:28 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline jaro710j

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpnia 2017, 09:10:22 czas Polski »
Wiem, że można kupić matę filtracyjną i zrobić  :) Pytanie tylko jakiej powierzchni zrobić filtr, aby był dopasowany przepustowością do odciągu  :D I jak go zmieścić do mojej klitki  :P Jakbym miał większą powierzchnię lub przynajmniej wyżej dach to bym po prostu zastosował kieszeniowy i spokój. Może puścić z wylotu 4m rury i filtry dać w innym pomieszczeniu z którego dać powrót kawałkiem rury przez ścianę, pytanie tylko ile zmarnuję wydajności takim zabiegiem...

Offline jasiop

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sierpnia 2017, 19:34:44 czas Polski »
jaro710j
Gdzieś jest tu naszym Forum wątek o budowie filtra do wyciągu.
Jest tam sporo różnych informacji, sam też coś tam pisałem np o materiałach filtracyjnych.
Możesz zrobić kieszeniowy (na wkłady harmonijkowe) albo na płaskie (maty filtracyjne oparte na jakimś "ruszcie" siatkowym).

".... filtry kieszeniowe wymiar ok. 60x60 tyle, że na głębokość też mają 60cm... A dać dwa takie ( g4 i f9) to już kawał miejsca zawalone,..."
Pierw musisz się zdecydować czy chcesz jedną skrzynkę przed wentylatorem z dwoma matami np G2 i F5 (jak dla mnie F9 to lekka przesada ;-) wystarczy całkowita głębokość ok 30 cm.
Czy dwie kieszenie - "zgrubna" G2 przed wentylatorem, a po nim F5 ...
Jasio P - Rzeszów

Offline jaro710j

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2017, 08:07:26 czas Polski »
Jeśli miałbym robić filtr kieszeniowy, to już wolę kupić taki, gdzie mam zagwarantowany przepływ. Na tej stronie: http://barbor.biz/filtr-kieszeniowy-f9,79,pl.html jest tabela z wielkościami filtrów kieszeniowych i maksymalnym przepływem. Według niej najmniejszy filtr F9 który by zapewnił prawidłowy przepływ to 592x490 o głębokości 590. Chcę użyć F9 ze względu na eliminację najdrobniejszych pyłów oraz tego, że być może będę używał odciągu przy spawaniu  ;) Żeby trochę pudło zmniejszyć mogę użyć kasetowego G4 o grubości 100. Szkoda tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć F9 w tym wymiarze... No i oczywiście będzie to jedno pudło pewnie przed wentylatorem, ale tego jeszcze nie jestem pewny.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Sierpnia 2017, 08:59:42 czas Polski »
W firmie http://www.filter-mueller.pl/infos/o-nas  z Gorzowa Wlkp możesz zamówić filtry na wymiar. Skontaktuj się z nimi.

Offline jaro710j

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Sierpnia 2017, 14:48:31 czas Polski »
Zadzwoniłem 2 razy ale cisza, więc napisałem emalia  ;) Pozostaje czekać  :P

Offline jasiop

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Sierpnia 2017, 19:04:58 czas Polski »
...  Żeby trochę pudło zmniejszyć mogę użyć kasetowego G4 o grubości 100...
Kolego, "prefiltr" G2 czy G4 jest wręcz konieczny jeśli nie chcesz od razu zapchać F9 ...

PS
Zastanów się czy znajdziesz odpowiedni wentylator, bo F9 to już bardzo duży "opór" daje i znaczny spadek przepływu ...
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2017, 19:09:38 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline jaro710j

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Sierpnia 2017, 20:53:09 czas Polski »
Kolego, "prefiltr" G2 czy G4 jest wręcz konieczny jeśli nie chcesz od razu zapchać F9 ...
A ten cytat kolego nie sugeruje, że właśnie taki filtr wstępny chcę zastosować ?  ;D

Według wykresu znaleziony przeze mnie filtr kieszeniowy F9 stawia opór przy 2500m3/h 100Pa. Kasetowy G4 ma początkowy opór 32Pa. Przy średnich maksymalnych podciśnieniach wentylatorów tej mocy i wydajności rzędu ponad 2000 Pa wydaje mi się, że dużej różnicy nie zauważę w spadku mocy, za to nie będę wdychał drobnego pyłu  :)
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2017, 21:05:39 czas Polski wysłana przez jaro710j »

Offline jasiop

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sierpnia 2017, 22:49:17 czas Polski »
A ten cytat kolego nie sugeruje, że właśnie taki filtr wstępny chcę zastosować ?
:)
"mogę użyć ... " nie znaczy to samo co "zastosuję ..." czy "użyję... ", subtelna lecz znaczna różnica w wymowie
Jasio P - Rzeszów

Offline jaro710j

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Sierpnia 2017, 08:15:19 czas Polski »
Pomińmy może kruczki językowe i przejdźmy do konkretów  ;) Żeby było jasne: dam 2 filtry, wstępny G4 i końcowy F9. Cały problem się rozchodzi o dopasowanie ich wymiarów i przepustowości, żeby wepchnąć je do mojej klitki  :D