07 Maja 2026, 17:04:54 czas Polski

Autor Wątek: Kręciołek  (Przeczytany 2776 razy)

Offline Arek

Kręciołek
« dnia: 08 Lutego 2014, 21:09:04 czas Polski »
Witam :)
Pewnie większość z Was już może to robiła lub widziała,ale nie zauważyłem żeby było o tym na DiD więc postanowiłem zamieścić .
Z odpadków desek powycinałem listewki o długości ok 25cm ,potem powierciłem otwory (fi 8mm) na środku listewek ,następnie lekkie szlifowanie i nadzianie listewek na pręta gwintowanego (fi 8mm długość 50cm) skręcamy z obu stron, rysujemy owalny kształt i wycinamy,następnie przekręcamy każdą listewkę w jednakowym kierunku do kantu poprzedniej i już mamy prawie gotowy ,,kręciołek,,teraz aby zamocować łożysko.Do tego celu użyłem redukcje miedzianą 15/22 mufową i łożysko 608,zakładamy łożysko na  pręta i przykręcamy nakrętką na to zakładamy redukcję miedzianą w której zostały wywiercone otwory na sznureczek i od spodu można pozaginać redukcję ja zapunktowałem dookoła (bardziej estetycznie wygląda.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2014, 21:13:13 czas Polski wysłana przez Arek »

mily68

• Gość
Odp: Kręciołek
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2014, 21:30:09 czas Polski »
Aaaaa to to jest ten "kręciołek"! Bardzo fajny gadżet :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2014, 21:34:50 czas Polski »
Fajnie wyszlo,wlasnie pare dni temu o nich myslalem i planowalem je niedlugo zrobic.Taki facet co pokazal to na filmie (moze widziales) to chyba tym chandlowal bo  sporo tego mial:).

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2014, 21:38:17 czas Polski »
kręciołek + prądnica i mamy darmową energię :P