16 Czerwca 2026, 01:28:21 czas Polski

Autor Wątek: Jak kupić dobre drewno w tartaku/składzie?  (Przeczytany 1827 razy)

Offline cyfral

Jak kupić dobre drewno w tartaku/składzie?
« dnia: 18 Sierpnia 2017, 08:37:43 czas Polski »
Czołem.
Potrzebowałem zaopatrzyć się w miękkie drewno do mebelka. Pierwszy raz w życiu pojechałem do tartaku. Powiedziałem miłemu panu, że potrzebuję suchą tarcicę. Wskazał stosik, który na oko laika wyglądał całkiem przyzwoicie. Wybrałem sobie belkę, zapłaciłem, zapakowałem i w domu zacząłem rozcinać. Przy cięciu natychmiast pojawił się niespotykany jak dotąd dla mnie intensywny zapach żywicy a pył po cięciu mogłem zbijać w kulki. Ale nie na całej szerokości belki tak jest. Po zewnętrznej stronie belki, tej bliżej kory, wszystko jest ok. Odcięte z tej części deseczki wydają się być lekkie, a wióry były suche. Za to im bliżej środka tym gorzej. I tu mam dwa pytania. Na co patrzeć, czym się kierować, żeby kupić drewno nieżywiczne, nadające się do mebli? I czy takie żywiczne drewno nadaje się na mebel? Planuję zrobić szafkę na brudną bieliznę. Będzie stała w domu w zacienionym miejscu. Czy nie ma ryzyka, że zacznie mi "łzawić" żywicą?
Na zdjęciach chyba tego nie widać, ale niektóre deseczki są ciemniejsze i właśnie te są bardziej żywiczne.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Jak kupić dobre drewno w tartaku/składzie?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2017, 08:43:19 czas Polski »
Ja odradzzm zakup drewna w tartaku jeśłi zamierzasz robić od razu.
Poszukaj sklepu sprzedającego tarcicę.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2017, 10:19:44 czas Polski »
Przecież po zdjęciu nr2 widać, że to nie sucha sosna ...
Dla Pana w tartaku drewno , co dwa dni poleżało rozcięte jest suchym  ;D

Offline Lechu

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpnia 2017, 21:14:31 czas Polski »
Niestety aby kupić drewno stolarskie, tj. dobrej klasy i po suszarni trzeba się naszukać i przetestować kilka składów. Tak jak piszą koledzy tartak tylko jeśli ma suszarnię.
Można jeszcze spróbować szukac na olx - ludzie czasem sprzedaja dechy powietrzno suche które gdzieś im leżały przez X lat.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpnia 2017, 21:20:09 czas Polski »
Można też olać tartaki i poszukać np na olx  "chłopa "  co ma deski do sprzedania .Jedziesz widzisz jak gość przechowywał i po wyglądzie/ilości paprochów między deskami wiesz mniej więcej ile leżało. No i cena.. U mnie za "suchą" jodłe w tartaku płacisz ok 1200 a u chłopa to i za 600zł wytargujesz ;)
Pozdrawiam Tomek

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpnia 2017, 21:47:57 czas Polski »
Ja bym obstawial jednak sklad lub jakiś "przydomowy" sprawdzony tartak. Jesli codzi o przysłowiowego chłopa to taki Zygmunt bedzie chciał opedzlować całość, a nie jakieś przekładanie, przebieranie. ( Panie nie ma co przebierać towar pierwsza klasa, dla jednej deski nie bebe rozdupcoł calej kupy) Na skladzie mozna wybrać co komu potrzebne. Przynajmniej ja mam takie doświadczenie, jadę na tartak właściciel mowi tu jest takie a takie drewno(grubość, szerokość i jak długo leży) i z kupy np. 50 desek mogę sobie wybrać dwie ktore mnie się najbardziej podobają. Inna kwestja umiejętności oceny materiału