07 Maja 2026, 08:44:39 czas Polski

Autor Wątek: Poręcz... jak zakończyć?  (Przeczytany 2065 razy)

kojote

• Gość
Poręcz... jak zakończyć?
« dnia: 04 Września 2017, 12:02:09 czas Polski »
Witam.

Zabrałem się za robienie poręczy do starej stalowej balustrady. Nic wyszukanego. Kantówka 40x50, od spodu rowek żeby schować płaskownik, na górze tylko zaokrąglenie frezem, mocowanie wkrętami do płaskownika. Jak widać na zdjęciach, na końcu poręcz skręca w 2 osiach...  I tu moje pytanie - jak to ogarnąć? Niby najprościej podocinać krótkie kawałki kantówki pod odpowiednimi kątami. Taki model sobie zrobiłem ale okazało się, że nie bardzo jest to jak zamontować(posklejać i dać po wkręcie na każdy klocek? - czarno widzę to klejenie). Gdyby nie zakręt "w górę" można by zrobić klejonkę w schodki, wyrównać i gotowe. Było by ładniej bo na gładko ale poręcz skręca też do poziomu... Poratujcie proszę jakimś prostym pomysłem!
https://ibb.co/cfvdzF https://ibb.co/dhQdzF

« Ostatnia zmiana: 04 Września 2017, 12:03:43 czas Polski wysłana przez kojote »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Poręcz... jak zakończyć?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Września 2017, 12:30:46 czas Polski »
kleić na metalu  z cienkich obłogów na poliuretan

kojote

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Września 2017, 14:29:41 czas Polski »
Dzięki za pomysł!
Takie proste i zarazem genialne ale póki co muszę szukać innego rozwiązania. Na miejscu nigdzie nie dostanę obłogu a ceny w internecie... Wyszłoby mnie to dość drogo za 20 cm bieżących samej poręczy.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Września 2017, 14:49:16 czas Polski »
Na miejscu nigdzie nie dostanę obłogu
Na mój robotniczy rozum ::)
Kleiłeś z kawałków,nie wyszło,a nie możesz pociąć na cienkie,że tak powiem deseczki(wyrób domowo-obłogowo podobny)a następnie to pokleić jak radził Tomekz

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Września 2017, 14:50:51 czas Polski »
Spróbuj tutaj https://g.co/kgs/w2gJcd
Brałem od nich forniry jesion 5zl/m2 grubość 0,65mm.  Dużo taniej niż na aledrogo. Może będą mieli to co potrzebujesz. Wysyłają wszędzie za 25 zł ale zabezpieczone dobrze i szybka wysyłka. Albo z kawałka poręczy porozcinaj właśnie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Września 2017, 15:26:21 czas Polski »
a nie możesz pociąć na cienkie,że tak powiem deseczki

Jak jeszcze ponumerujesz i tak skleisz między dwoma namoczonymi i wcześniej wygiętymi mdf -ami  to wygląda super.
Możesz dać gruby klocek i go obrzynać do żądanego kształtu.

kojote

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Września 2017, 18:21:48 czas Polski »

Chyba wkradło się drobne nieporozumienie albo ktoś(pewnie ja) coś źle zrozumiał. Z tego całego klejenia zrozumiałem, żeby z obłogu zrobić "sklejkę" kładąc warstwa po warstwie z klejem a dzięki ściskom i grubości obłogu dopasuję to sobie w pionie do płaskownika. Po sklejeniu będę mógł wyciąć odpowiedni łuk z płaszczyzny poziomej. @krzyś48 napisał żebym sam pociął. Bardzo chętnie, tylko robiąc tak jak pisałem wyżej potrzebuję "deseczek" 150x200mm więc trochę ciężko z cięciem.
Koniec końców, będę pewnie siedział cały dzień i dłubał aż nie wydłubię z klocka;)

Pozwolę sobie jeszcze wrócić do pytania z początku: gdyby tak ładnie spasować kawałki kantówki i spróbować to skleić jednocześnie mocując każdy jeden wkrętem?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Września 2017, 18:33:11 czas Polski »
Sklejka to ma warstwy się krzyżujące ,a Ty masz wszystko układać wzdłuż zakrętu.
Z klocka robiąc też musisz mieć  go w miarę grubego . Można co nie co z niego  ściąć i podkleić odpad w odpowiednie miejsce .Tak to się kiedyś robiło , teraz lepiej naginać cienkie obłogi i kleić.