17 Maja 2026, 18:16:36 czas Polski

Autor Wątek: co wybrać  (Przeczytany 1898 razy)

Offline grzegorz.mar

co wybrać
« dnia: 26 Sierpnia 2017, 15:55:34 czas Polski »
Doradzcie mi proszę co wybrać, co bardziej wykorzystam, szlifierkę mimośrodową, oscylacyjną czy taśmową? Generalnie firma bosch seria niebieska

Offline Gerdo

Odp: co wybrać
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2017, 16:13:10 czas Polski »
Zależy do czego, aczkolwiek najbardziej uniwersalna jest mimosrodowa.

Stare zniszczone dechy szybko i wydajnie oszlifujesz taśmową, ale na tym zastosowania według mnie się kończą. Nie licząc wykorzystania jej jako namiastki stacjonarnej taśmówki.
No i nie wydaje mi się ażeby takim narzędziem można było przygotować drewno np pod impregnację środkami chemicznymi.

Szlifierki mimośrodowe łączą w sobie ruch obrotowy i oscylacyjny, więc już wiesz, że wybranie oscylacyjnej nie ma sensu. Jej plus jest tylko taki, że do każdego zakamarka dotrzesz. Innymi słowy gdybyś musiał szlifować schody, no to mimośrodowa nie dotrze w rogi, a oscylacyjna tak.

Widzisz juz, ze to temat rzeka, i to szeroka rzeka. Najlepiej mieć wszystkie typy, lecz jeśli nie ma żadnej, to uzasadnionym i obiektywnie dobrym wyborem jest mimosrodowa. Ale 125mm, czy 150mm na to pytanie - pewnie się pojawi - nie odpowiem. Albo może jednak? Ekhm ekhm...tez obie by się przydały, 125 i 150mm

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2017, 16:14:14 czas Polski »
Czekaj, wyciagnę tylko szklaną kulę :)

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2017, 16:16:29 czas Polski »
czyli mimośrodowa, lopi1 nie potrzeba schowaj szklaną kulę bo jeszcze się stłucze

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2017, 22:03:35 czas Polski »
Najczęściej używam mimosrodowej. Ją też Ci polecam.

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpnia 2017, 08:52:17 czas Polski »
super, potwierdza się wybór dzięki