21 Kwietnia 2026, 13:38:51 czas Polski

Autor Wątek: taborecik  (Przeczytany 3399 razy)

Offline Beata

taborecik
« dnia: 20 Lutego 2014, 06:47:39 czas Polski »
Przyznaję się bez bicia , wiedza moja znikoma na temat fachowości wykonania niektórych rzeczy ale chęci do pracy mam ogrom.To forum jest super sprawą i dlatego tu jestem.Do tej pory robiłam małe taboreciki i elementy szły tylko na klej.Pod np.kwiatka dla ozdoby wystarczy takie rozwiązanie ale jak do użytku innego to już nie koniecznie.Podpowiedzcie mi jak fachowo połączyć elementy bez frezarki i innych mądrych maszynerii.Do poprzeczki pewnie wystarczy klinik ale jak zamocować blat by nie było łączenie widoczne.Przeszukałam forum i nie znalazłam nic w tym temacie dlatego pytam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: taborecik
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2014, 08:09:55 czas Polski »
Możesz połaczyć na kolki  fi 10 , fi 12

Offline Beata

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2014, 08:40:38 czas Polski »
tak myślałam że to będzie najprostrze rozwiązanie (jak ja lubię jak mi się czasem dziurki lekko miną albo kąt nawiercenia).Dzięki serdeczne.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2014, 08:57:03 czas Polski »
Do tego zrób prosty szablon, kawałek twardego gatunku deska i w nim wywierć czysto np 4 otwory fi 12 (w 1 linii).
To będzie szablon do prowadzenia nawiertów i w siedzisku i w nodze. Wtedy powinno pasować.

Opcja 2 - to czop przelotowy (lub też 2). Czyli w siedzisku będziesz musiała dłutem zrobić ładne gniazda. Dodatkowo ładne kliniki i będzie bardzo estetycznie. Tu pomocny film, bez problemu wykonasz to dłutami i piłką ręczną. (http://www.domidrewno.pl/video/136-polaczenie-na-czop-prosty-przelotowy-z-2-klinami/)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2014, 09:01:47 czas Polski »
A ja dodam żeby zaopatrzyć się w takie usprawnienie ;)
http://allegro.pl/wolfcraft-znaczniki-otworow-pod-kolki-sr-8mm-i3823628602.html
czyli wiercisz np. w nogach taboretu otworki np.8
potem wkładasz w/w metalowe kołeczki
kładziesz blacik na to dociskasz i masz zaznaczone w którym miejscu mają być otwory w blacie (siedzisku)czy jak to się nazywa :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2014, 09:07:00 czas Polski »
Są specjalne znaczniki metalowe - taki krótki bolec ze szpicem w osi, po nawierceniu otworów w jednej części, wkładasz w te otwory znaczniki, przykładasz drugą część np blacik , dociskasz lub pobijasz pięścią, znaczniki zostawiają nakłucia na blacie, nawiercasz i musi pasować.
Wpisaliśmy z Krzysiem to samo ;)

Przydałaby Ci się też frezareczka do wykończenia krawędzi.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2014, 09:10:42 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Beata

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2014, 09:17:09 czas Polski »
nie no , teraz to zupełnie inna rozmowa,dzięki Wam bardzo.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2014, 09:42:35 czas Polski »
Przydałaby Ci się też frezareczka do wykończenia krawędzi

a ja się z tym nie zgodzę :)
w tej chwili ten taborecik ma swój klimat, widać od razu że ręczna robota - mi się bardzo podoba
a po wykończeniu krawędzi na równo nabierze wyglądu "przemysłowego", też będzie bardzo ładnie wyglądał, ale straci chyba swój indywidualny charakter ręcznej roboty

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2014, 09:57:29 czas Polski »
w tej chwili ten taborecik ma swój klimat, widać od razu że ręczna robota - mi się bardzo podoba
a po wykończeniu krawędzi na równo nabierze wyglądu "przemysłowego", też będzie bardzo ładnie wyglądał, ale straci chyba swój indywidualny charakter ręcznej roboty
też jestem tego zdania ;)
amigorg
dublujemy pomysły :-\  chyba że ciebie wyprzedziłem ;)

Offline Beata

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2014, 12:07:19 czas Polski »
ciesze się że wam się podoba ,nieregularne brzegi są zrobione celowo ale pytałam tak ogólnie bo niektóre taboreciki będą służyć do siedzenia no i wtedy muszą być stabilne i wytrzymałe.Tak czy siak info jakie dostałam napewno wykorzystam i dzięki za nie wielkie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lutego 2014, 14:30:38 czas Polski »
Beata , sposób Jarka w tym układzie  za trudny ( dokładność   ustawienia  szablonu  na  blacie )
Krzyś podał profesjonalne  rozwiązanie  ze znacznikami
ale  jak chcesz   zrobić  tanio  to    :
wbijesz małe gwoździki w miejscach kołków w nogi  i przytniesz je z 2 mm  by wystawały ( możesz pilnikiem zrobić szpic ) położysz delikatnie  blat i jak będzie  ok. naciśniesz . Gwoździki odznaczą Ci  miejsca  wiercenia  ( wyjąć  je  )

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2014, 21:24:12 czas Polski »
Beata , sposób Jarka w tym układzie  za trudny
zaraz za trudny...Tomek gdzie Twoja wiara w kobiece zdolności :) Ja cieszę się, że kolejna "babka" robi fajne rzeczy - pozdrawiam :)