23 Kwietnia 2026, 09:25:43 czas Polski

Autor Wątek: Wilgotnościomierz bez tabelki dla różnych rodzajów drewna  (Przeczytany 6697 razy)

fliegermaus

• Gość
Wilgotnościomierz bez tabelki dla różnych rodzajów drewna
« dnia: 07 Marca 2017, 12:10:58 czas Polski »
Po problemach ze zbyt wilgotnym drewnem kupiłem sobie wigotnościomierz Brennenstuhl MD (link przypadkowy, kupiłem na Allegro). Okazuje się, że nie tu żadnej tabelki przeliczeniowej dla różnych rodzajów drewna, jedynie przełącznik drewno/materiały budowlane.

Po przytknięciu do mojego niby wilgotnego drewna pokazuje po chwili około 8-9%, po przytknięciu do nieco suchszego pokazuje 7%, dla metalu max :-)  Wydawało mi się, że 9% to suche drewno, a jednak czuję ręką, że jest wilgotnawe, zresztą deska szpetnie się spaczyła. Chciałem używać tego urządzenia przy kupowaniu desek w przyszłości, ale teraz nie jestem pewien, czy jego wskazania są cokolwiek warte. Czy komuś podobny wilgotnościomierz się sprawdza?

Offline Bladepoland

Odp: Wilgotnościomierz bez tabelki dla różnych rodzajów drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2017, 15:30:10 czas Polski »
Wydaje mi się że można przyjąć następujące kryteria:
Brzoza, buk, czereśnia, modrzew, orzech 8-12% suche, powyżej 15% mokre
Dąb, sosna, klon, jesion 8-14% suche, powyżej 19% mokre
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline borsuk58

Odp: Wilgotnościomierz bez tabelki dla różnych rodzajów drewna
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2017, 21:07:36 czas Polski »
Ja kupiłem ten miernik wilgotności: http://allegro.pl/wilgotnosciomierz-miernik-wilgotnosci-do-drewna-i5628820383.html?snapshot=MjAxNy0wNC0xMVQxMDoxNTozNi4yNzRaO2J1eWVyOzkwYTM0ZmJjMTY1MmViMzhkNWU1NGQ4ZjA5NTg5MzFjN2RiY2M2Zjc0OTVmY2VmNzY0ZThmMDIwM2M2ZGNiNGM%3D
I jak na razie sprawdza się dobrze, czytelna instrukcja i pierwsze użycie w tartaku było dla właściciela małym zaskoczeniem bo miał niby wysuszone kantówki a po wykonaniu pomiaru w kilku miejscach na długości było od 22 do 25 %. Zrobiłem jeszcze próbę na kantówkach pod zamkniętą wiatą i tam miernik pokazał od 12 do 13 % to już dużo lepiej.
Pozdrawiam