21 Kwietnia 2026, 23:48:46 czas Polski

Autor Wątek: malowanie drobnych elementów farbą akrylową  (Przeczytany 2161 razy)

Offline LeszyHandmade

malowanie drobnych elementów farbą akrylową
« dnia: 20 Sierpnia 2014, 08:15:58 czas Polski »
witam

co robię źle?  wyciąłem z wałka sosnowego kółka do autka zabawki fi 24 mm. Przeszlifowałem i odpyliłem powierzchnię cięcia papierem 220  potem chciałem  pomalować kółka farbą akrylową tak aby była gładka powierzchnia. Pierwszą warstwę malowałem pędzlem silkonowym, po wyschnięciu zauważyłem że powierzchnia cięcia jest chropowata ( przy malowaniu tego nie było widać, a przecież szlifowałem niemal na lustro tą powierzchnię). Drugą warstwę płożyłem na pierwszą sądząć że wyrówna tą chropowatość, jednak nie. Natomiast powierzchnia "toczna" jest bezproblemu gładka już po pierwszej warstwie. Proszą o podpowiedzi jak powinienem podejśc do tematu, może to właściwości sosny i z innym materiałem nie było by tego efektu? czy może po wyschnięciu farby powinienem przeszlifować powierzchnię przed położeniem drugiej warstwy jak przy lakierowaniu?

Offline DM

Odp: malowanie drobnych elementów farbą akrylową
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2014, 08:43:59 czas Polski »
Włoski (włókna) się podniosły, przeszlifować na głatko i kolejna warstwa farby powinna być bezproblemowa.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2014, 09:19:43 czas Polski »
decodrew- dzięki za podpowiedź, po pracy powalczę dzisiaj z tematem

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2014, 10:04:17 czas Polski »
m chciałem  pomalować kółka farbą akrylową tak aby była gładka powierzchnia

Pod akryl robi się wodowanie tzn . po wyszlifowaniu smaruje się wodą ,  następnie   schnięcie , szlif lekki  ,  akryl  ,  szlif , akryl,akryl  ,itd.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2014, 11:26:06 czas Polski »
Się nie oglądało filmów na DiD ;) Przed malowaniem prawie zawsze o tym wspominałem - spryskiwacz albo gąbka z wodą i do ataku :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2014, 09:36:21 czas Polski »
powalczyłem wczoraj zgodnie z radą decodrew'a
wnioski takie
1.przy szlifowaniu "słabszym"- tak ze pod palcem gładko ale widoczny rysunek przkroju poprzecznego kolejna warstwa poprawiła gładkośc ale nie jest dobrze-
2. przy szlifowaniu prawie do "żywego" tak że gdznieniegdzie prześwituje drewno, powierzchnia  duużo gładsza ale nie idealnie.
Kolejne podejście za radą Tomekz i JarekO (przyznam się że nie widziałem tego filmiku, :-[ nadrobię ) czyli wyszlifować, zwilżyć, wysuszyć,
przeszlifować malowac , przeszlifować malować.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2014, 14:44:55 czas Polski »
Można 2 razy wodować i